logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radeon Tv out-problem z trybem teatralnym w odtwarzaniu film

gszymans 09 Sie 2005 17:13 1158 9
REKLAMA
  • #1 1720046
    gszymans
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    witam
    Poczytałem posty i nie znalazłem mojego problemu, więc prosze o pomoc.
    Mam taki problem jak oglądam film na radeonie 8500 z tv outem to wszystko jest ok do momentu kiedy na komputerze włączą jakieś okno na cały ekran wtedy na TV także wystakuje mi z filmu i pokazuje to nowe okno, a jak tylko je choć trochę zmniejszę by chociaż 1cm było widać w tle film to na TV mam na pełnym ekranie film. Podobnie jest jak zminimalizuje okienku z playerem to na TV takze znika film i pojawia się to co na monitorze.
    Mam właczoną opcje klonowania, tryb pełnoekranowy, przez przeinstalowaniem systemu było ok, jedna osoba mogła działać na kompie w necie a druga oglądać sobie film na TV.
    Jakie pomysły???

z góry dzięki
  • REKLAMA
  • #2 1723285
    adamdn
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    A moze warto pozmieniac ustawienia i dac np. TV jako podstawowy ekran a ekran komputera jako kolejny?? Inaczej wtedy ustawia sie Priorytety dla wyswietlania. Jezeli to nie pomoze warto sprawdzic program TVTool.

Pozdrawiam
    adamdn
  • REKLAMA
  • #3 1723743
    gszymans
    Poziom 12  
    a gdzie w tej karcie ustawia sie żeby TV był podstawowym?
    Bo w zaawansowanych właściwościach nie znalazłem takiej opcji.
  • REKLAMA
  • #4 1723755
    adamdn
    Poziom 19  
    Panel sterowania -> Ekran -> Ustawienia -> Zaawansowane -> Ekrany i tam po podlaczeniu TV powinna sie pojawic opcja Monitor oraz Wyswietlacz (ewentualnie TV). Pod nimi powinny pojawic sie takze przyciski pozwalajace na zmiane priorytetow.

Pozdrawiam
    adamdn
  • #5 1723860
    gszymans
    Poziom 12  
    te 4 niebieskie kwadraciki z opcjami są i jeżeli przełączę aby monitor nie był podstawowym to film mi się wyświetla na całym ekranie w monitorze a na TV jest w okienku, a miało być odwrotnie :)
    Pod TV nie mam takich 4 niebieskich ikonek do zmiany priorytetów tylko pod monitorem, czy tam też powinny być?
  • REKLAMA
  • #6 1723875
    adamdn
    Poziom 19  
    Trzeba jeszcze zmienic rozdzielczosc ekranu w komputerze - powinna byc identyczna z TV (czyli 800x600 lub 1024x768). Powinny byc takie przyciski i pod jednym i pod drugim - ponadto powinny byc sprzezone.
  • #7 1723893
    gszymans
    Poziom 12  
    Dzięki Adam za chęci, ale nie pomogło, a TVTOOL'a nie chce, bo działało bez niego i nie wiem czemu teraz nie działa.:(
  • #8 1723911
    adamdn
    Poziom 19  
    Jutro podepne jeszcze komputer do TV i na "zywca" postaram sie jeszcze pomoc bo moze jednak cos zle pamietam. Wiem ze sam mialem sporo klopotow zanim dobrze sobie poustawialem.

Pozdrawiam
    adamdn
  • #9 1724106
    Dominik S
    Poziom 21  
    Ocena: 16
    TV Tool nie działa na radeonach
    A proponuje ustawić dwa monitory (TV jako drugi)
    a filmy oglądać allplayerem, ma fajną opcje "fullscren na TV2 " a wtedy na pulpicie zostaje tylko panel, który można zminimalizować do paska.
  • #10 1726319
    gszymans
    Poziom 12  
    Rzeczywiście w allplayerze jest ok, ale znowu w nim jest problem że napisy do filmu mam tylko na monitorze w TV ich brak:(
    A mam DivXG400 który z bestplayerem działał ok. :)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wyświetlania obrazu z karty graficznej Radeon 8500 przez TV Out podczas odtwarzania filmu w trybie pełnoekranowym. Gdy na komputerze pojawia się okno na pełny ekran, na telewizorze zamiast filmu wyświetla się to okno, a film znika. Przy minimalizowaniu odtwarzacza film również znika z TV. Użytkownik korzysta z klonowania obrazu. Proponowano zmianę ustawień, aby TV był podstawowym monitorem, a komputer dodatkowym, co wymaga zmiany rozdzielczości ekranu na identyczną z TV (np. 800x600 lub 1024x768) oraz ustawienia priorytetów wyświetlania w panelu sterowania Windows. Jednak zmiana ta powodowała, że film był na monitorze, a TV wyświetlał okno w trybie okienkowym. Sugerowano użycie programu TVTool, ale nie działa on z Radeonami. Alternatywnie polecono ustawienie dwóch monitorów (TV jako drugi) i odtwarzanie filmów w AllPlayerze, który ma opcję pełnoekranowego wyświetlania na drugim monitorze, co pozwala na jednoczesne korzystanie z pulpitu na głównym ekranie. Problem z napisami w AllPlayerze pozostaje, gdyż pojawiają się tylko na monitorze, a nie na TV. Wspomniano, że z DivXG400 i BestPlayerem problem z napisami nie występował.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA