logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Daewoo DMQ-14A1TXT - TV nie włącza się, przepalony rezystor R807?

Marek_RADOM 09 Sie 2005 19:17 1470 11
REKLAMA
  • #1 1720386
    Marek_RADOM
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    Witam

Posiadam TV Daewoo DMQ-14A1TXT,dzialal bezawaryjnie kilka lat, a tu nagle któregoś dnia nie chce sie juz wlaczyc, dioda sie nie swieci, ani nic sie nie załącza. Rozebrałem go i zajrzałem, widze ze jest chyba przepalony taki niebieski rezystor R807 (jest wokól niego czarna płytka) wygląda jak kondensatorek, ale jeszcze go nie sprawdzilem. Co mogło się uszkodzić ?? bo podejrzewam ze to bedzie jakis tranzystor w układzie właczania.

Dodano po 1 [godziny] 9 [minuty]:

Juz sie naprawił sam tylko go oczyscilem troche i dziala.
  • REKLAMA
  • #2 1720646
    pszeluga
    Poziom 13  
    schemaci zaroweczka do obciazenia i sprawdzenia przetwornicy i naprawiamy
  • #3 1720673
    Marek_RADOM
    Poziom 18  
    Po zlozeniu wszystko chodzilo, ale wylaczylem go i i poszedlem do 2 pokoju i zonwu przyszedlem i juz znowu sie nie wlacza.

Dodano po 36 [sekundy]:

a skąd schemat wziąć ?
  • REKLAMA
  • #4 1720685
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3386
    Marek_RADOM napisał:

Dodano po 1 [godziny] 9 [minuty]:

Juz się naprawił sam tylko go oczyscilem troche i dziala.

Witam.
    Nic samo się nie naprawia. Masz szczęście że nic się nie uszkodziło.
    Moja rada - wymień wszystkie elektrolity w przetwornicy, to był znak że coś się z nimi zaczyna dziać (wysychają, tracą pojemność).
    KOSZT NAPRAWY do 5 zł.
    Pozdrawiam
  • #5 1720709
    Marek_RADOM
    Poziom 18  
    A przetwornica to gdzie sie znajduje ? nie znam sie za bardzo na TV, skąd sciągnąć schemat ?
  • REKLAMA
  • #6 1720721
    Repciu
    Poziom 27  
    Ocena: 81
    to tam gdzie jest gniazdo od zasilania pewnie w takim metalowej odzielnej obudowie rozberz to i wymien te elektrolity
  • #7 1720727
    Marek_RADOM
    Poziom 18  
    OK zaraz go rozbiore i zobacze, a jurto kupie te kondensatorki.

Dodano po 11 [minuty]:

Rozebrałem go i nie widze tam żadnej metalowej obudowy, jest tylko kabel zasilajacy podlaczony do plytki.

Dodano po 15 [minuty]:

Już doszedłem o co chodzi. uszkodzony jest przełacznik. Raz załacza, a raz nie, a jak jest w obudowie to juz ciezko go wlaczyc. Gdzie można dostać taki przłacznik ??
  • #8 1721739
    Repciu
    Poziom 27  
    Ocena: 81
    najlepiej to go wylutuj i idz z tym do sklepu elelktronicznego napewno znajda cos podobnego
  • #9 1723761
    Marek_RADOM
    Poziom 18  
    Wylutowałem i bylem w sklepie i był taki za 12żł, tylko, że ta blaszka z przodu była krótsza troche, ale jutro kupie i przymierze czy bedzie pasowal :)
  • REKLAMA
  • #10 1723868
    bzikk
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Witam.
    Zwróć jeszcze uwage na wyprowadzenie nóżek w tym włączniku, żeby załanczały jak stary najlepiej pomierzyć miernikiem.
    Pozdrawiam.
  • #11 1723889
    Marek_RADOM
    Poziom 18  
    wiem o tym wiec jutro sprawdze.
  • #12 1726909
    Marek_RADOM
    Poziom 18  
    Już kupiłem włacznik i wzystko działa jak trzeba :) Dzięki wszystkim

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Daewoo DMQ-14A1TXT przestał się włączać, dioda nie świeciła, a na płycie zauważono przepalony rezystor R807 z czarnym śladem wokół. Początkowo podejrzewano uszkodzenie tranzystora w układzie włączania. Po oczyszczeniu urządzenie zaczęło działać, jednak problem powrócił po wyłączeniu. Zalecano sprawdzenie i ewentualną wymianę elektrolitów w przetwornicy, która znajduje się przy gnieździe zasilania, zwykle w metalowej obudowie. Po rozebraniu okazało się, że brak metalowej osłony, a problemem był uszkodzony przełącznik włączania, który działał niestabilnie. Wylutowano stary przełącznik i zakupiono nowy w sklepie elektronicznym, zwracając uwagę na zgodność wyprowadzeń i mechanizmu. Po wymianie przełącznika telewizor działał poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA