logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ASUS P2540UA Windows 10 - Przerwania systemowe zużycie CPU

karkam13 26 Lis 2017 12:56 6777 8
REKLAMA
  • #1 16849828
    karkam13
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam.

Od pewnego czasu proces "Przerwania systemowe" zżerają cały czas około 20-25% CPU. Robiłem skan Malwarebytes - coś znalazł, usunąłem, zrestartowałem, zeskanowałem jeszcze raz i jeszcze raz zrestartowałem laptop. Nic to nie dało, przerwania systemowe wciąż zżerają procesor. W autostarcie również nie włącza się nic czego bym nie chciał - sprawdzałem w CCleaner oraz Autoruns. Dołączam skan z OTL oraz informacje o laptopie z Everesta. System to oryginalny Windows 10. Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam

EDIT: Dodaję zdjęcie, na którym widać że CPU jest używany w 100% podczas bezczynności.
    Załączniki:
    • ASUS P2540UA Windows 10 - Przerwania systemowe zużycie CPU przerwania2.jpg (253.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • OTL.Txt (250.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • EVEREST.txt (256.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • ASUS P2540UA Windows 10 - Przerwania systemowe zużycie CPU przerwania.jpg (7.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 16849965
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    A w sieci pełno info
    http://bfy.tw/FEfR
    Np. jak tu zassij programik i sprawdź latencję:
    http://www.makeuseof.com/tag/fix-high-cpu-usage-caused-system-interrupts/
    czeka cię wyłączanie podzespołów, gdyż problem może dotyczyć uszkodzenia fizycznego sprzętu.
    Wyłączaj po kolei:
    wi-fi
    lan
    audio
    inne jakie są.
    Z managera urządzeń wybieraj "wyłącz" na sterowniku.
    Zamieść 3cią zakładkę CPU-Z. Zaktualizuj BIOS.
    Po instalacji jakiego sterownika to się zaczęło?
  • REKLAMA
  • #3 16850050
    karkam13
    Poziom 8  
    System stoi na SSD dlatego szybko przywróciłem do fabrycznych. Na świeżo postawionym jest to samo.

Wcześniej instalowany był sterownik do zintegrowanej karty graficznej, ale koniec końców nie udało się go zainstalować.

Wyłączyłem aparat, bluetooth, kartę graficzną, karty sieciowe, audio, czytnik linii papilarnych - nic to nie zmieniło. Nie wiem które rzeczy mogę jeszcze wyłączyć, dołączam listę oraz screeny.

EDIT: Przed odświeżeniem systemu zniknął na jakiś czas dźwięk z niewiadomych powodów. Dłuższy czas później po skanowaniu Malwarebytes dostałem bluescreena...
    EDIT2: Wyłączone zostało na jakiś czas każde urządzenie które miało opcję wyłączenia łącznie z urządzeniami systemowymi. Zużycie CPU z przerwań systemowych cały czas wynosiło 18-25%.
    Załączniki:
    • ASUS P2540UA Windows 10 - Przerwania systemowe zużycie CPU urządzenia_3.PNG (56.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • ASUS P2540UA Windows 10 - Przerwania systemowe zużycie CPU urządzenia_1.PNG (56.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • ASUS P2540UA Windows 10 - Przerwania systemowe zużycie CPU urządzenia_2.PNG (46.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • cpu_z_raport.txt (52.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • ASUS P2540UA Windows 10 - Przerwania systemowe zużycie CPU cpu_z.PNG (16.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • ASUS P2540UA Windows 10 - Przerwania systemowe zużycie CPU latency.PNG (17.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 16850171
    karkam13
    Poziom 8  
    Podczas gdy spróbuję sflashować bios dodaję SMART dysków.
    Załączniki:
    • smart.txt (14.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 16850205
    safbot1st
    Poziom 43  
    W SMARTach nie widzę nic niepokojącego, ale możesz jeszcze diagnostycznie odłączyć dysk talerzowy.
  • REKLAMA
  • #7 16850206
    karkam13
    Poziom 8  
    Bios sflashowany, problem wciąż ten sam. Ma kolega jeszcze jakieś pomysły?

Btw dzięki za zainteresowanie.

EDIT: Odłączałem już HDDka, musiałem zrestartować laptopa. Po włączeniu laptopa na wyłączonym talerzaku było bez zmian.
    Załączniki:
    • ASUS P2540UA Windows 10 - Przerwania systemowe zużycie CPU bios.PNG (62.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 16850217
    safbot1st
    Poziom 43  
    karkam13 napisał:
    Dłuższy czas później po skanowaniu Malwarebytes dostałem bluescreena...

Masz dump z tego BSODa? Jeśli tak, zamieść widok na niego z programu BluescreenView.

Dodano po 3 [minuty]:

Ja ciągle mam ten sam pomysł, że coś nie tak ze sprzętem.
    Próbuj na 1 kości RAM działać.
    Czy tylko ja mam internet? ;D Tu:
    http://www.tomsguide.com/answers/id-2248562/solved-system-interrupts-taking-cpu.html
    winny był stary zasilacz.
    Bateryjnie zasilając jest ten sam problem?

Dodano po 1 [minuty]:

Wyłączenie "Magic Packet" dla karty Ethernet coś daje?
  • #9 16850266
    karkam13
    Poziom 8  
    Niestety dumpa nie mam. Na zasilaniu bateryjnym to samo. Wyłączenie "Magic Packet" nic nie dało. Teraz zużycie proca waha się od 11 do 27%. Szukam dalej.

Po zainstalowaniu wszystkich dostępnych sterowników (bluetooth, grafika, hotkeye, touchpad, wlan, chipset, bios, card reader, czytnik linii) bez zmian. Jeszcze raz wyłączyłem niektóre urządzenia (jak na dołączonych screenach) i sprawdzałem zużycie procesora - również bez zmian...

EDIT: Babol znaleziony - po wyjęciu kieszeni na dysk HDD w miejscu DVD model AK184B przerwań systemowych nie ma. Wsadzając drugą taką samą kieszeń problemów z przerwaniami nie ma. Także trafiłem na trefną sztukę. Problem znaleziony.
    Załączniki:
    • ASUS P2540UA Windows 10 - Przerwania systemowe zużycie CPU wyłączone_2.PNG (77.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • ASUS P2540UA Windows 10 - Przerwania systemowe zużycie CPU wyłączone_1.PNG (68.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wysokim zużyciem CPU przez proces "Przerwania systemowe" na laptopie ASUS P2540UA z systemem Windows 10. Po przeprowadzeniu skanowania Malwarebytes i przywróceniu systemu do ustawień fabrycznych, problem nadal występuje. Użytkownik próbował wyłączyć różne urządzenia (Wi-Fi, audio, karty graficzne) oraz zaktualizować BIOS, jednak bez skutku. Po dalszych testach okazało się, że problem może być związany z uszkodzoną kieszenią na dysk HDD, co potwierdziło wyjęcie kieszeni, po którym zużycie CPU wróciło do normy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA