logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak sygnału w TV podłączonego przez HDMI z komputerem

makaveli026 26 Lis 2017 19:40 5166 3
REKLAMA
  • #1 16850882
    makaveli026
    Poziom 6  
    Witam.
    Ostatnio dostałem od kolego kabel HDMI 1.4 10m i chciałem połączyć komputer z telewizorem. Komputer reaguje normalnie i dzieli pulpit na 2 ekrany, ale w telewizorze jest komunikat brak sygnału HDMI. Myślałem, że kabel jest uszkodzony, dlatego poszedłem do kolegi, sprawdziliśmy go i normalnie działał. Pożyczył mi również kabel HDMI (droższy) 3m i (tańszy z biedronki za 20zł) 5m. Na tych kablach mój telewizor normalnie działał, ale na tym 10m nie widzi sygnału. Podłączyłem ten kabel do 3 gniaz HDMI w telewizorze i dalej nic. Sterowniki mam zainstalowane ze strony nvidi. W komputerze mam 2 systemy Windows 7 i Kubuntu 16.04 i w każdym systemie wykrywa urządzenie, ale w TV dalej brak sygnału.

Moja karta graficzna : GeForce GTX 970 Gaming 4GB
    TV: Samsung UE43J5500
    Kolegi karta graficzna GeForce 9600GT 1GB
    TV: Samsung UE32M5602
  • REKLAMA
  • #2 16851546
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ocena: 1279
    makaveli026 napisał:
    Na tych kablach mój telewizor normalnie działał, ale na tym 10m nie widzi sygnału.

Strata sygnału na 10m kabla HDMI jest zbyt duża w tym przypadku - połączenie komputer->TV.
    Może ten kabel działać przy innych urządzeniach (np. u kolegi), które generują silniejszy sygnał.

Nie za wiele można tu doradzić.
    Zwykle przy takich odległościach to albo:
    - dużo lepszy jakościowo kabel
    lub
    - wzmacniacz (repeater) sygnału HDMI. Taki wzmacniacz powinien był być wpięty w połowie odległości pomiędzy urządzeniami.
    Czyli w tym przypadku dobrym rozwiązaniem byłoby 2 x 5m przewód HDMI i wzmacniacz tego sygnału.
  • REKLAMA
  • #3 16851565
    makaveli026
    Poziom 6  
    Z tego co zrozumiałem to moja grafika generuje słabszy sygnał lub telewizor potrzebuje mocniejszy sygnał, aby wyświetlać obraz ?
    Ewentualnie czy można samemu zrobić taki wzmacniacz czy jest to nie opłacalne i lepiej kupić ?
  • #4 16851623
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ocena: 1279
    makaveli026 napisał:
    Z tego co zrozumiałem to moja grafika generuje słabszy sygnał lub telewizor potrzebuje mocniejszy sygnał, aby wyświetlać obraz ?

To dokładnie miałem na myśli pisząc swój wpis.
    makaveli026 napisał:
    Ewentualnie czy można samemu zrobić taki wzmacniacz czy jest to nie opłacalne i lepiej kupić ?

Nie potrafię odpowiedzieć.
    Obawiam się, że zrobienie wzmacniacza HDMI w warunkach domowych może być trudne.
    Przykład wzmacniacza -> Link
REKLAMA