logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thomson DPL 2000 - Nie załącza głośników, cisza, wyświetlacz działa poprawnie

Zigg 26 Lis 2017 21:14 1707 4
  • #1 16851194
    Zigg
    Poziom 11  
    Ocena: 22
    Witam,
    jak w temacie - po wielu latach absolutnie bezawaryjnej pracy Thomson przestał wydawać z siebie dźwięki.
    Wyświetlacz działa poprawnie, funkcje się przełączają jak zawsze.

Brak dźwięku z głośników niezależnie od podanego i wybranego źródła dźwięku.
    Sprawdzone kondensatory (nie wybrzuszone) C138 i C139 a także bezpieczniki F106 i F 107 (zgodnie z poradami w innych tematach) a także pozostałe.

Co zauważyłem - gdy jeszcze działał i uruchamiałem tryb VCR (podpięta karta dźwiękowa komputera) to
    po wciśnięciu przycisku VCR słyszałem klik przekaźnika, napis VCR migał około 2-3 sek i po tym słychać było kolejny klik po którym bezpośrednio pojawiał się dźwięk w głośnikach.
    W tej chwili nie ma tego drugiego, ostatniego kliknięcia.

Pomyślałem, że być może jest to test zwarcia na kolumnach, odpiąłem wszystkie głośniki ale jest dokładnie tak samo.

Co jeszcze mogę sprawdzić ?

Z góry dziękuję.
  • #2 16853051
    aaanteka
    Poziom 42  
    Ocena: 1190
    Należałoby zacząć sprawdzać od napięcia zasilania stopni końcowych ,czyli :

-wtyk CP 104 napięcie zmienne 2 x 24,8 V lub 2 x 32, 5 V w zależności od wersji ,

-kondensatory C 120, C 121 napięcie stałe symetryczne 2 X 34 V lub 2 x 42 V w zależności od wersji .

Uwaga pomiary należy dokonać z dużą ostrożnością - kondensatory posiadają duży ładunek ( energię) .
  • #3 16854885
    Dawid120
    Uczeń
    Ocena: 1
    Tak jak kolega wyżej sprawdź napięcia stopni końcowych sprawdź napięcia bezpośrednio na przekaźniku głośnikowym możesz zrobić taki mały test zmostkować przekaźnik jakimś przewodem i podpiąć multimetr do wyjścia zacisków głośnikowych i zobaczyć czy nie ma napięcia dc stałego jak nie ma możesz spróbować podać sygnał oraz podłączyć głośniki zobacz czy wszystko zagra
  • #4 16855278
    Zigg
    Poziom 11  
    Ocena: 22
    Bardzo dziękuję za podpowiedzi, na dniach posprawdzam to, o czym piszecie i odezwę się.
  • #5 16856414
    aaanteka
    Poziom 42  
    Ocena: 1190
    Dawid120 napisał:
    test zmostkować przekaźnik jakimś przewodem i podpiąć multimetr do wyjścia zacisków głośnikowych

Nic nie mostkujemy ,jak sprzęt mamy rozmontowany ,to spokojnie możemy zapiąć miernik na wyjście wzmacniacza przed przekaźnikiem . Takie poczynania mogą tylko doprowadzić na nie spostrzeżone zwarcia-pomyłki jakie nie opacznie możemy zrobić . Złota zasada - jak najmniej ingerować i odchodzić od oryginału .
REKLAMA