logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Pralka Electrolux EWF1408WDL2 - dziwne dźwięki podczas obrotów bębna.

bobanr 27 Lis 2017 21:37 3921 7
REKLAMA
  • #1 16853486
    bobanr
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    Witajcie.

Pralka marki Electrolux, model EWF1408WDL2. Pralka użytkowana niecały rok... 11 miesięcy. Tak jak do tej pory była bezszelestna, to od kilku dni jej pracy towarzyszą takie odgłosy. Aktualnie czekam na serwisanta, ale może tutaj dostanę jakąś podpowiedź.
    Zamieszczam link do filmiku z funkcji "wirowanie".
    - 0:07; 1:30; 2:20 - tyrkanie przechodzące w świst.
    - 0:50 dodatkowe stukanie.
    https://www.youtube.com/edit?video_id=mzfF3wzCIQA&video_referrer=watch[/film]
    A tutaj bęben pralki ręcznie wprawiany w ruch:
    https://www.youtube.com/watch?v=knqquWawBwM
  • REKLAMA
  • #2 16853793
    woj2000
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Miałem podobny przypadek odkręciłem filtr i wyciągnąłem go. W środku był drucik z biustonoszu. Skontroluj też bęben w środku może wystawać taki drucik.
  • REKLAMA
  • #4 16855472
    wiesiekmisiek
    Poziom 33  
    Ocena: 524
    Pewnie jakiś przedmiocik znalazł się między wanną a bębnem ( fiszbinka lub tym podobne) a że jest na gwarancji to nie wsadzaj sam paluszków. Serwisant wyjmie grzałkę i powoli usunie obce ciało a za usługę i tak skasuje pieniążki z prostej przyczyny.
  • REKLAMA
  • #6 16859292
    woj2000
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Jeżeli to silnik to ściąg pasek klinowy i wtedy obracając bębnem lub silnikiem stwierdzisz co jest przyczyną tych dziwnych odgłosów.
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pralką Electrolux EWF1408WDL2, która zaczęła wydawać dziwne dźwięki podczas wirowania po 11 miesiącach użytkowania. Po wstępnej diagnostyce, w tym sprawdzeniu filtra i bębna, zasugerowano, że przyczyną mogą być obce przedmioty między bębnem a wanną. Ostatecznie serwis zdiagnozował usterkę silnika i modułu sterującego, które zostały wymienione, co przywróciło prawidłowe działanie pralki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA