logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Belinea 17" z głośnikami - brak obrazu - kropka na środ

neutralizator 09 Sie 2005 22:07 1091 10
REKLAMA
  • #1 1720934
    neutralizator
    Poziom 19  
    Ocena: 32
    Na tabliczce znamionowej z tyłu pisze że jest to model RTS7K25, a tak handlowo to chyba 105590. Monitor zamiast obrazu pokazuje na środku ekranu tylko białą kropkę z poświatą...tak jakby nie było odchylania poziomego i pionowego...Gdzie szukać usterki ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1720995
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Ocena: 38
    A może wtyczka od cewek nie została wpięta w płytę?
  • REKLAMA
  • #4 1721045
    lukashb
    Poziom 39  
    Ocena: 414
    Connor MacLeod napisał:
    A może wtyczka od cewek nie została wpięta w płytę?
    Chyba moja odpowiedź stanowczo mówi o tym samym nieprawdaż? co za różnica czy przerwa czy wypięta......ewidentny brak połączenia kolego :?
  • #5 1721064
    neutralizator
    Poziom 19  
    faktycznie była odłączona wtyczka na płycie...nie zwróciłem uwagi na ten szczegół...po podpięciu wtyczki jest odchylanie pionowe, ale nie ma poziomego...gdzie szukać ?
  • #7 1721115
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Nie ma co się licytować - przerwa to przerwa i tyle.
    Jak napiszę, że w odchylaniu H mogą być zimne luty lub padł HOT, rezystor bezpiecznikowy oraz regulator B+, to też mnie będziesz poprawiał?
  • #8 1721256
    prez8s
    Poziom 33  
    Ocena: 334
    Chciałbym tylko dodać, że jeżeli jest kropka, to pewnie także już wypalona dziura w luminoforze w tym miejscu, więc pewnie kineskop do wymiany, co jest nie opłacalne. Radze to sprawdzić, bo jezeli jest to raczej nie będzie warto ładować się w koszta.
  • REKLAMA
  • #9 1722151
    lukashb
    Poziom 39  
    Ocena: 414
    Connor MacLeod napisał:
    Jak napiszę, że w odchylaniu H mogą być zimne luty lub padł HOT, rezystor bezpiecznikowy oraz regulator B+, to też mnie będziesz poprawiał?
    Nie, wtedy nie :), ale myślę że kłutnie są nie potrzebne.
  • #10 1723275
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    I bardzo dobrze :D .
    Jak na razie nie wiemy co dalej - niech się wypowie autor wątku czy już się uporał z usterką.
  • #11 2687936
    neutralizator
    Poziom 19  
    dopiero teraz zabrałem się za ten monitor i nadal jestem w kropce...po wymianie tranzystora 2sc5331 nadal nie pracuje ten monitor...teraz wyświetla na ekranie pionową krechę w kolorze zielonym i to wsio...podstawiłęm nawet drugi kineskop i nic...

Podsumowanie tematu

✨ Monitor Belinea 17" model RTS7K25 (handlowo 105590) wykazuje problem z brakiem obrazu, wyświetlając na środku ekranu białą kropkę z poświatą, co sugeruje brak odchylania poziomego i pionowego. Przyczyną może być przerwa lub odłączona wtyczka cewek odchylania pionowego i poziomego. Po podłączeniu wtyczki pojawiło się odchylanie pionowe, ale poziome nadal nie działa. Możliwe usterki to przerwy w cewek, uszkodzony tranzystor (np. 2SC5331), zimne luty, uszkodzony HOT, rezystor bezpiecznikowy lub regulator B+. Obecność białej kropki może wskazywać na wypaloną luminoforową dziurę w kineskopie, co czyni jego wymianę nieopłacalną. Po wymianie tranzystora 2SC5331 monitor nadal nie działa prawidłowo, wyświetlając pionową zieloną kreskę, a podmiana kineskopu nie przyniosła poprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA