logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak połączenia z wifi po włączeniu laptopa

Monangel 29 Lis 2017 12:22 5235 11
REKLAMA
  • #1 16856548
    Monangel
    Poziom 3  
    Ocena: 35
    hej
    Mam taki problem, który coraz bardziej mnie irytuje. Początkowo było to sporadyczne, a teraz występuje codziennie. Otóż po włączeniu laptopa nie widzę, bądź nie mogę połączyć się z siecią wifi. Po kilkukrotnym kliknięciu "połącz", czasem się udaje. Czasem muszę w opcjach sieci wyłączyć kartę wifi, po chwili włączyć i wtedy dopiero łączy się z wifi. Myślałem, że może windows 10 zaktualizował sobie sterownik, ale nie. Cały czas ten sam sterownik jest. Żadnej aktualizacji windowsa w tym czasie nie robiłem. Każde inne urządzenie w domu łączy się od razu. Obecnie "rozwiązałem" ten problem tak: kiedy kończę pracę, zanim zamknę system i laptopa to wyłączam kartę wifi. Następnego dnia po włączeniu laptopa i załadowaniu systemu włączam kartę wifi i...łączy się z siecią za pierwszym razem. Trochę irytuje mnie to chciałbym aby od razu po włączeniu laptopa i pierwszym połączeniu wszystko się łączyło. Nie pomaga opcja "łącz automatycznie". Zawsze muszę wyłączyć i włączyć kartę. Próbowałem aktualizować sterownik ale pisze ze mam aktualny. Co robić ?
  • REKLAMA
  • #2 16856567
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    Monangel napisał:
    Co robić ?

Zainstaluj inssider 2.x, wykonaj skan sieci WIFI, pokaż wyniki, podaj nazwę sieci.
  • REKLAMA
  • #3 16856594
    Monangel
    Poziom 3  
    czy musi byc wersja 2.x ? mam na płycie od jakiejs gazety wersję 4.x
    pytam bo udalo mi sie ( w moim wieku to wyczyn) znalezc sciagnac wersje 2.x ale podczas instalacji pisze ze wymagany jakis fremwork 3.5 i czy sciagnac jak klikam tak pisze ze nie moze sciagnac i staje instalacja :(
    moze sprobowac tego 4.x ?

4 udalo mi sie zainstalowac i wyglda to tak: (moja siec to Janusz i grazyna) prosze nie smiac się z sieci taka mi przyszla do głowy :)

• #4 16856607
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    Tutaj może być kilka powodów. M.in:
    -słaby sygnał
    -sterownik karty nie działa w 100% prawidłowo z tym konkretnym routerem (jakim?), danym szyfrowaniem, na danym kanale.
    Monangel napisał:
    Próbowałem aktualizowac sterownik ale pisze ze mam aktualny.

Niech sobie pisze, a jak nie sprawdzisz innego, nie dowiesz się.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1228905.html

Osobiście mam taką kartę PCI-E Belkin G, która pod linuxem działa 100% prawidłowo, a pod W7 właśnie tak się zachowuje - łączy się jak się jej podoba, wi-fi raz widzi, raz nie.
    Wg. mnie konflikt sterownika danego OS z ...routerem.
    + masz windows 10 (czyli inaczej - "mogą być problemy") ;)
  • #5 16856617
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 740
    W tej wersji też ci będzie potrzebny fremwork - poza tym powyżej wersji 2 program jest płatny (chyba trial).
  • #6 16856625
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    Możesz ręcznie odpowiedni framework ściągnąć, ale @bogiebog zapewne chodzi tu o
    siłę sygnału
    kanał
    inne zakłócające sieci
    Jeśli jesteś w stanie te czynniki wyeliminować / podać pomocne info, to inssider Ci niepotrzebny.

Dodano po 1 [minuty]:

Co możesz zrobić już teraz, to zmienić kanał i wyłączyć diagnostycznie szyfrowanie.
    No i sterownik podmień.
  • REKLAMA
  • #7 16856637
    Monangel
    Poziom 3  
    Udało mi się zainstalować wersje 4 bo mam wersje kupna z jakiejs gazety. Skan wrzucilem post wyzej ale co z tego skanu wynika ? nie wiem o co tam chodzi.
    kanał zmieniłem na taki ktory byl najmniej oblegany. Telefonem aplikacją podało i jaki to kanał i tak zrobiłem nie wiem czy dobrze.
    Z drugiej jednak strony jeslikanal bylby zly to czemu inne sie lącza ? na logike tez mialyby problemy a kazdy inny (laptop, tel) łacza się od razu :)

Dodano po 2 [minuty]:

safbot1st napisał:
    Tutaj może być kilka powodów. M.in:
    -słaby sygnał
    -sterownik karty nie działa w 100% prawidłowo z tym konkretnym routerem (jakim?), danym szyfrowaniem, na danym kanale.
    Monangel napisał:
    Próbowałem aktualizowac sterownik ale pisze ze mam aktualny.

Niech sobie pisze, a jak nie sprawdzisz innego, nie dowiesz się.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1228905.html

Osobiście mam taką kartę PCI-E Belkin G, która pod linuxem działa 100% prawidłowo, a pod W7 właśnie tak się zachowuje - łączy się jak się jej podoba, wi-fi raz widzi, raz nie.
    Wg. mnie konflikt sterownika danego OS z ...routerem.

dzięki za ten link o sterownikach ale ja poki co jeszcze za słaby jestem aby sam szukac sterownikow jeszcze coś namotam i bedzie stary dziad bez komputera :)
  • #8 16856671
    bogiebog
    Poziom 43  
    W routerze, w ustawieniach WIFI, zmień szerokość kanału na 20Mhz.

Jaki inne wartości do wyboru są pod "szerokość kanały" ?
  • REKLAMA
  • #9 16856680
    Monangel
    Poziom 3  
    Nie, jest tylko 20 i 40
    Zmieniłem na 20, zrestartowałem laptopa, w ogole nie widzi sieci wifi.
    Czyli to nie to :(
    po wyłaczeniu karty i właczeniu widzi od razu siec i loguje sie ladnie.
    Sprobowałbym z tym sterownikiem ale poki co nie potrafię go znależć. Czy ktos podlinkowałby mi sterownik do mojej karty ? co musiałbym podać ?

mam taki sprzęt:

sterowniki ktorych obecnie uzywam są sciagnięte ze strony producenta laptopa po kodzie SNID (acer) więc dokładnie sa do tego modelu. Po wgraniu z reki windowsa 10 mimo iz windows rozpoznał karte wrzuciłem wedy sterowniki producenta.

Dodano po 15 [minuty]:

safbot1st napisał:

Tez się obawiałem tego muła bo widziałem jak to chodzi na laptopach (wczesniej uzywalem windows7) ale po zmianie dysku złego słowa nie moge powiedziec wszystko chodzi w ułamku sekudy, tylko te wifi nie zaskakuje za 1 razem wrrrr

Coś mi przyszło do głowy. A czy moze być tak że nowszy sterownik wcale nie jest najlepszy i ma błedy ? może własnie jakis poprzedni byłby lepszy ?
    Po drugie moj sterownik pokazuje ze jest z kwietnia i ze niby nie ma nowszych ale... na stronie producenta karty chyba jest nowszy
    http://www.atherosdrivers.info/2017/06/atheros-qca9377-driver-win-10-v1200297.html
    moze sprobuje go sciagnac jest sens ?

Dodano po 16 [minuty]:

Aktulizacja:
    Niestety po pobraniu nowszego sterownika ze strony producenta karty okazało sie że nie ma w nim ikonki setup trzeba z ręki. Poczytałem jak i wiem ze trzeba podać scieżkę do tego katalogu i aby sobie zaktualizował. Problem w tym że kiedy podam w opcji aktualizacji sterownika sciezke do katalogu to system wypisuje ze najlepszy sterownik mam juz zainstalowany :(
    Przypomniałem sobie że zatrzymałem tez aktualizacje windowsa (zazwyczaj aktualizacje zamulaja) ale skoro mam SSD sszybki to właczyłem je. Zasysa aktualizacje moze to pomoże.
  • #10 16867327
    Monangel
    Poziom 3  
    Aktualizacja: (Może komuś się przyda)
    Zrobiłem coś takiego. Odinstalowałem sterownik + oprogramowanie od karty sieciowej ( miałem ją ze strony producenta laptopa) po czym zainstalowałem kartę ponownie ale podałem scieżke tylko do sterownika, nie instalowałem oprogramowania (wszystko ze strony producenta laptopa). Póki co pół dnia wczoraj i dziś od rana działa po każdym włączeniu laptopa i nawet samo się łączy. Zobaczymy jak będzie dalej.
  • #11 16867353
    bogiebog
    Poziom 43  
    Monangel napisał:
    Odinstalowałem sterownik + oprogramowanie od karty sieciowej ( miałem ją ze strony producenta laptopa)

A w 1szym poście ani mru-mru o tym oprogramowaniu producenta, żeby nie było za łatwo rozkminić ten problem ?
  • #12 16869702
    Monangel
    Poziom 3  
    bogiebog napisał:
    Monangel napisał:
    Odinstalowałem sterownik + oprogramowanie od karty sieciowej ( miałem ją ze strony producenta laptopa)

A w 1szym poście ani mru-mru o tym oprogramowaniu producenta, żeby nie było za łatwo rozkminić ten problem ?

Nie, ale dla mnie jako 60 letniego laika nie ma różnicy między sterownikiem z windowsa a producenckim (często klikanym poprzez setup i dołączonym automatycznie oprogramowaniem). Jak się jednak okazuje jest różnica. Z braku wiedzy nie podałem dokładnie wszystkiego bo nie miałem pojecia że to ma znaczenie. Najważniejsze że się udało :)
    I tak dziękuje za porady.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z łącznością Wi-Fi po włączeniu laptopa, który występuje codziennie. Po kilku próbach połączenia, czasami udaje się nawiązać połączenie, a innym razem konieczne jest wyłączenie i ponowne włączenie karty Wi-Fi. Użytkownik podejrzewa, że problem może być związany z nieaktualnym sterownikiem, mimo że nie przeprowadzał aktualizacji systemu Windows 10. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, takie jak zmiana kanału Wi-Fi, zmiana szerokości kanału na 20 MHz, oraz odinstalowanie i ponowne zainstalowanie sterownika karty sieciowej bez dodatkowego oprogramowania. Po zastosowaniu ostatniego rozwiązania, użytkownik zauważył poprawę w łączności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA