logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elemis 6330st - brak obrazu po włączeniu, działa dopiero po naciśnięciu AV

tr@nsil 09 Sie 2005 22:55 1124 7
REKLAMA
  • #1 1721098
    tr@nsil
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Zaczęło się od tego, że chciałem usunąć blokadę wchodząc w tryb serwisowy...
    Problem polega na tym, że po włączeniu jest cały czas czarny obraz, fonia jest. Wizja wskakuje dopiero jak kilka razy na pilocie ponaciska się przycisk AV. Dopóki się tego nie zrobi obraz nie "wskoczy". Próby wejścia w tryb serwisowy kończą się niepowodzeniem, ponieważ nic się nie wyświetla. Oczywiście wtedy naciskanie AV nic nie daje, w ogóle wtedy nic nie widać...Próbowałem już wykasować pamięć i włożyć czystą, ale nic się nie zmienia - aby mieć obraz trzeba znowu wciskać AV. Nie można za to zestroić programów, bo tak jakby niedostrajał.
    Na starym wsadzie jak już wskoczy wizja, to wszystko jest OK. Wszystkie funkcje działają
    Dla formalności dodam, że kiedyś padł TXT, ale po przeróbce działał przez kilka lat.
    Nie mam już siły, może ktoś łaskawy pomoże...
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1721144
    tr@nsil
    Poziom 11  
    Przed ingerencją, nie było żadnego problemu
    Przed chwilką po włożeniu czytsej pamięci mogę wejśc w tryb serwisowy, ale nie mogę dostroić żadnego programu, tak jakby były "z boku". Czy można to ustawić, czy coś jest uszkodzone?
  • REKLAMA
  • #7 1721247
    Stachserwis
    Poziom 28  
    Ocena: 96
    Waszmość, zakładam że nie mam doświadczenia w określonym typie TV.
    Co robię przed mieszniem w trybie service mode ?:
    -zapamiętuje (zapisuję) nastawy przed mieszaniem
    -robię kopię EEPROM^u
    Pozdr.$$
  • REKLAMA
  • #8 1721272
    tr@nsil
    Poziom 11  
    Dziękuję za pomoc. Poradziłęm sobie. Pozmieniałem parametry w pasmach i teraz jest OK.
    Serdecznie dziękuję za podpowiedzi.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył telewizora Elemis 6330st, który po próbie usunięcia blokady w trybie serwisowym nie wyświetlał obrazu po włączeniu, mimo obecności dźwięku. Obraz pojawiał się dopiero po kilkukrotnym naciśnięciu przycisku AV na pilocie. Próby wejścia do trybu serwisowego były utrudnione z powodu braku obrazu, a czyszczenie pamięci i wymiana na nową nie rozwiązały problemu. Po włożeniu czystej pamięci możliwe było wejście do trybu serwisowego, jednak strojenie programów było nieskuteczne, a sygnały wydawały się przesunięte. Wskazywano na możliwe uszkodzenie przełącznika program/AV. Ostatecznie problem rozwiązano poprzez zmianę parametrów w pasmach w trybie serwisowym, co przywróciło prawidłowe działanie obrazu i funkcji telewizora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA