logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kto zna laptopa Toshiba a 460CDT lub podobnego niech wejdzie

krzysieg 09 Sie 2005 22:58 3892 12
REKLAMA
  • #1 1721110
    krzysieg
    Poziom 25  
    Ocena: 26
    Witam

Wlasnie kpilem uzywanego laptopa Toshiba model jak w temacie
    podaje link do aukcji ze zdjeciem...
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=60057600Chce do niego kupić cd rom , nie wiem za bardzo który wybrac zeby pasowalo pod wzgledem zlącza i do obudowy.....chce kupic na allegro podaje linka do aukcji z cd romami..
    http://www.allegro.pl/showcat.php?id=9104&order=t&view=gtext
    W komputerku jest flop - zamiast niego mozna umiesci typowy cd rom multi bay do toshiby, i tyle co wiem .
    Nie kazdy pisze o multibayu , nie wiem czy musi byc koniecznie firmy toshiba i na co jeszcze zwracac uwage...
    Moglby mi ktos napisac który z tej aukcji bedzie pasowac ...dzieki

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1721137
    krzysiu77
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witaj,
    Moze sie pokusisz o zewneczny naped CD-ROM sa tez kieszenie 5,25" na USB
  • #3 1777980
    oki188
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    coś ci powiem od tegom samego gościa co ty też kupiłem laptopa toshiba 480CDT i chciałem wymienic napęd na szybszy bo oryginalnie jest 10X i po dojściu paczki okazało sie że nie podchodzi zaraz po uruchiomieniu pisze HDC ERROR pewnie uniwersalen CD sa inaczej ustawione niż ten który mam oryginalnie :(

dodam małe sprostowanie
    laptop jakiego kupiłem
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=61182489
    Cd-Rom jaki dokupiłem
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=61458798
    i teraz posłuchaj możesz dokupic CD-ROm jak sie okazało będziesz musiał na nim wymusić prace w laptopie przez zwarcie końcówki 47 (M/S) z 45 (Gnd) (ale nie w przelotce tylko w CD-Romie) będziesz musiał otwożyć CD -ROM i tam je zewżeć to działa u mnie CD józ hula i ma 24x a jak chcesz to mam CD-rom 10x na zbyciu na gg mnie znajdziesz napewno tanio sprzedam i na 100% podejdzie bez żadnego kombinowania :)
  • REKLAMA
  • #4 1779105
    krzysieg
    Poziom 25  
    No prosze ale przypadek heh :)
    Cd rom taki uniwersalny mam ale sam cd rom bez przelotki .
    W tym lapku co kupilem jest Fdd odkrecałem od niego przelotke ale z drugiej strony jest podłaczona tasmą do flopa (tasma bez wtyczki)...:/
    Nie moge znalezc takiej przelotki ani kompletu z cd romem juz tyle razy szukalem na allegro :(....ewentualne sam zrobie ale bym musial popsuc flopa..tez bezsensu .
  • #5 1779291
    oki188
    Poziom 22  
    Szkoda Flopa u nie jest Flop zewnętrzny podłączany pod takie gnazdo jak masz po lewej stronce u góry pod klapką a w tym miejscu gdzie masz FDD jest u mnie CD-ROM coś ci polece jeśli masz w nim karte muztczną YAMAHA a z tego co patrzyłem to na bank taką posiadasz wgraj sobie te sterowniki do karty muzycznej i w ustawieniach masz ustawienia dźwięku 3D bardzo ładnie gra ta muzyczna

tu masz linka do pobrania sterów:
    http://www.csd.toshiba.com/cgi-bin/tais/su/su_sc_dtlViewDL.jsp?
    soid=106236&moid=1073769781&BV_SessionID=@@@@0611662324.
    1125
    438524@@@@&BV_EngineID=cccjaddfifdkmdlcgfkceghdgngdgnn.0&ct=DL

a tu troszke innego oprogramowania przeznaczonegodo twojego laptopa :
    http://www.csd.toshiba.com/cgi-bin/tais/su/su_sc_modelLanding.jsp?
    ProductMenu_0=Portables&ProductMenu_1=Satellite+Pro&ProductMenu_2
    =1073769776&BV_SessionID=@@@@0611662324.1125438524
    @@@@&BV_EngineID=cccjaddfifdkmdlcgfkceghdgngdgnn.0&moid=
    1073769776&smoi
    d=true&ct=MH&ListType=Model&x=14&y=5

a wracając do tematu jak bede widział na Allegro taką przelotke to dam ci znac, ale z uniwersalnym CD to tak jak pisałem wyżej musisz mieć te piny złaczone bo inaczej nie wykryje ci go
    Pozdrawiam
    Damian K. (oki188)

P.S. Zaklikaj do mnie na gg jakbys miał jakiś problem z laptopem TOSHIBA miałem ich jóż 2 sztuki i teraz też kupiłem toshibe bo są niezawodne :D

Zapytaj chłopaka z tej aukcji widze że ma w pudełku troche przelotek może by tobie dobrał i jedną odsprzedał :)
    p.s.
    zmieniłem dugośc linków bo psuły wygląd forum te linki nalezy teraz aby
    prawidłowo dziabały skopiowac i wkleic w przegladarke
  • #6 1782494
    krzysieg
    Poziom 25  
    Nie miał przelotki w kartonie .Znalazlem na allegro cd rom XM1502B czyli taki który według instrukcji wlasnie byl montowany w tym lapku .
    Ale mimo to nie jestem pewien , jak szukalem w internecie wczesniej to znajdywałem różne napedy o tych samych symbolach !!! bez sensu...
    Podaje link :
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=62441442
    To jest naped z przelotką i plastikiem zboku do mocowaniu w spodzie -klapce , twój po takim uzbrojeniu :D wyglada tak samo ?
    To jest chyba taki jak dostales z laptopem -10x
    Przelotka u ciebie to jest gniazdo-wtyczka polaczone bezposrednio ze sobą ,wsadza sie to w typowy naped cd (dvd toshiba tez chyba obsluzy :D)
    naklada plastik i przykreca sie 2 srubkami do napedu ?

ps dzieki za linki

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 1782740
    Jan Leśniak
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    Witam!
    zarówno Toshiba 460 jak i 480 mają identyczne obudowy do CDD / ebay/
    i są całkowicie rózne od obudowy flopa.
    I jeden laptop i drugi obsłużą kazdy CD-rom powyzej X10, bez względu na firmę producenta. obudowa CD-romu jes od razu z przejściówką i po
    przykręceniu Cdromu wpina się go bez problemu w miejsce FDD
    na allegro często są takie obudowy / pasują od toshiby sat 440, 460, 480 i 220/
    Bez takiej obudowy nie ma co raczej kombinować. Zaglądnij na podzespoły w Allegro w komputerach przenośnych->napędy-> cdromy->
    lub -> pozostałe
  • #8 1783049
    oki188
    Poziom 22  
    krzysieg napisał:
    Nie miał przelotki w kartonie .Znalazlem na allegro cd rom XM1502B czyli taki który według instrukcji wlasnie byl montowany w tym lapku .
    Ale mimo to nie jestem pewien , jak szukalem w internecie wczesniej to znajdywałem różne napedy o tych samych symbolach !!! bez sensu...
    Podaje link :
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=62441442
    To jest naped z przelotką i plastikiem zboku do mocowaniu w spodzie -klapce , twój po takim uzbrojeniu :D wyglada tak samo ?
    To jest chyba taki jak dostales z laptopem -10x
    Przelotka u ciebie to jest gniazdo-wtyczka polaczone bezposrednio ze sobą ,wsadza się to w typowy naped cd (dvd toshiba tez chyba obsluzy :D)
    naklada plastik i przykreca się 2 srubkami do napedu ?

ps dzieki za linki

pozdrawiam

zgadza się u mnie naped wyglada identycznie i tak samo jak mówisz jest mocowany w laptopie.
    jest to standardowy model montowany w tym sprzęcie ma szybkośc 10X
    jak zdecydujesz się na jego zakup to w tą obudowe wczodzi uniwersalny CD
    bez żadnych problemów tylko pamiętaj o zworce w CD zamieszcze jeszcze zdjęcie które piny zewrzeć
  • #9 1783417
    Jan Leśniak
    Poziom 18  
    Wydaje mi się, że link podany do Allegro nie przedstawia cd-romu do 460
    , tylko do starszych toshib sat 400, 410, 420, 430 oraz Tecry 500
    jeżeli zamierzasz sie tym zainteresować, lepiej zapytaj sprzedającego, jaki to model cd-romu i obudowy.
    Od tych modeli- wym. wyzej- obudowy nie pasują do toshiby sat 460
  • REKLAMA
  • #10 1785335
    oki188
    Poziom 22  
    Jan Leśniak napisał:
    Wydaje mi się, że link podany do Allegro nie przedstawia cd-romu do 460
    , tylko do starszych toshib sat 400, 410, 420, 430 oraz Tecry 500
    jeżeli zamierzasz się tym zainteresować, lepiej zapytaj sprzedającego, jaki to model cd-romu i obudowy.
    Od tych modeli- wym. wyzej- obudowy nie pasują do toshiby sat 460

źle ci sie wydaje kolego sprawdziłem dokładnie na stronie toshiby i ten Cd w 100% podejdzie do jego laptopa w tym cd-romie co sprzedający sprzedaje nie ma jedynie jednej osłony plastikowej w którą sie montuje tego CD-Roma a z tego co jeczze przeczytałem istanieją moduły umożliwiające w to miejsce zamiast stacji dyskietek i Cd wmontowac dysk twardy jak niewiezysz zapraszam na strone producenta TOSHIBA

A tak pozatym to poszukałem na internecie danych i znalazłem
    tak wtgląda u ciebie pewnie FDD zdjęcie podpisane "FDD"
    a tak wygląda przykrywka która jest potrzebana aby w niej
    Cd-rom zainstalowac zdjęcie podpisane "CD-Rom"
    a więc jeśli zdecydujesz sie na zakup tego napędu musisz tez
    poszukać i dokupić taką przykrywke na napęd w twoim laptopie
    ( hyba że mqsz taką samą do FDD i wtedy montujesz w niej CD )
    bez tej przykrywki nie zamontujesz CD w laptopie ( sprawdzałem na swoim )
    predzej gniado uzkodzisz niż zamontujesz
    Kto zna laptopa Toshiba a 460CDT lub podobnego niech wejdzieKto zna laptopa Toshiba a 460CDT lub podobnego niech wejdzie
  • #11 1785739
    Jan Leśniak
    Poziom 18  
    Co do zamieszcz0nych zdjęć, to wszystko się zgadza- obudowa do Cd
    i flop- wiem jak wyglądają. Wyraziłem tylko wątpliwość co do przejściówki
    z CD-romu oferowanego na Allegro pod podanym linkiem. lepiej chyba zapytać, to nic nie kosztuje
    Pozdrowienia
  • #12 1785756
    oki188
    Poziom 22  
    No tak ale z tego co zobaczyłem to laptopy
    TOSHIBA SATELITE PRO 460CDT i SATELITE PRO 480CDT
    mają identyczne przejścióki i dentyczne komponenty różnią się jedynie zainstalowanym na płycie procesorem
    TOSHIBA 460CDT - Pentium I 166MHz z MMX
    TOSHIBA 480CDT - Pentium I 233MHz z MMX
    reszta pozdzespołów jest ientyczna
    Pozdrawiam

w załaczniku daje specyfikacje jednego i drugiego

P.S. dodaje zdjęcie jak przerobic uniwersalny CD-Rom aby pracował w toshibie
    Kto zna laptopa Toshiba a 460CDT lub podobnego niech wejdzie
    Załączniki:
    • satellite_pro_480cdt.pdf (22.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • satellite_pro_460cdt.pdf (25.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 2075368
    krzysieg
    Poziom 25  
    cd rom juz dawno kupilem i wszystko ok , temat zamykam .

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru i montażu napędu CD-ROM do używanego laptopa Toshiba Satellite Pro 460CDT lub podobnego modelu, np. 480CDT. Laptop posiada w standardzie stację dyskietek (FDD), którą można zastąpić napędem CD-ROM w specjalnej obudowie typu multi bay. Wymagana jest odpowiednia przejściówka (przelotka) łącząca napęd z taśmą laptopa, a także plastikowa osłona mocująca napęd w miejscu FDD. Modele 460CDT i 480CDT mają identyczne obudowy i przejściówki, różnią się jedynie procesorem. Uniwersalne napędy CD-ROM powyżej 10X prędkości mogą pasować, ale często wymagają modyfikacji elektrycznej, np. zwarcia pinów 47 (M/S) i 45 (GND) w napędzie, aby działały poprawnie w laptopie. Nie jest konieczne, aby napęd był marki Toshiba, jednak ważne jest dopasowanie obudowy i przejściówki. Wymiana napędu może wymagać dokupienia odpowiedniej klapki na miejsce FDD. Użytkownik ostatecznie zakupił napęd CD-ROM i potwierdził poprawne działanie. W dyskusji pojawiły się także linki do aukcji Allegro z napędami i sterownikami do karty muzycznej Yamaha w laptopie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA