logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Złącze,przelotka 50pin-80pin do napędu CD laptopa

_MST_ 17 Lis 2005 21:32 3998 9
REKLAMA
  • #1 2000460
    _MST_
    Poziom 14  
    Ocena: 96
    Witam.

Niedawno kupiłem sobie archiwalny laptop Toshiba Satellite 230CX, standardowo wyposażony w napęd dyskietek. Do tego laptopa można jednak zamiast stacji dyskietek zamontować napęd CD. Zamówiłem więc sobie napęd TEAC x24 ale niestety ma zupełnie inne gniazdo niż to które mam w laptopie. Laptop ma gniazdo 80-pinowe, do którego idealnie pasuje kieszeń z napędem dyskietek, a zakupiony napęd CD ma gniazdo 50-pinowe, mniejsze. Co z tym fantem zrobić? Czy są jakieś przelotki pomiędzy tymi typami złącz? Czy może zna ktoś jakąś przelotkę umożliwiającą podłączenie tego napędu (50-pin) jako napędu zewnętrznego do tego modelu laptopa? Pomocy....

Pozdrawiam,
    MST
    Załączniki:
    • Złącze,przelotka 50pin-80pin do napędu CD laptopa 3_oba_zlacza_50_i_80_pin.jpg (75.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2000486
    _MST_
    Poziom 14  
    Jeszcze 2 fotki złącza w laptopie:
    Załączniki:
    • Złącze,przelotka 50pin-80pin do napędu CD laptopa 2_wtyczka_w_stacji_dyskietek_80_pin.jpg (42.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Złącze,przelotka 50pin-80pin do napędu CD laptopa 1_gniazdo_w_laptopie_80_pin.jpg (59.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 2000726
    grzechura
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    _MST_ napisał:

Niedawno kupiłem sobie archiwalny laptop Toshiba Satellite 230CX, standardowo wyposażony w napęd dyskietek. Do tego laptopa można jednak zamiast stacji dyskietek zamontować napęd CD.

Czy jestes pewien ze zamiast FDD mozna podlaczyc CD? Bo np w normalny PC takie rozwiazanie jest nie mozliwe?

Jezeli juz kupiles nowy CD, popatrz sobie np na allegro. Sa tam przerozne przejsciwoki, powinna byc taka dysk 2,5 cala - > USB (jeszcze niedawno widzialem, bo sam taka potrzebuje). Potem pozostanie tylko podlaczenie tego CD do tej przejsciwki, jednak konieczne bedzie w tym przypadku, zidentyfikowanie tych 40 pinow (sposrod wszystkich 50 jakie sa w CD) ktore tworza standard ATA. pozostale 10 to miedzy innymi CD-Audio i cos tam jeszcze.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2003753
    _MST_
    Poziom 14  
    Tak, jestem pewien, że zamiast FDD można podłączyć w to miejsce CD. Cały napęd wyjmuje się jakby z kieszeni, a połączenie tej kieszeni z laptopem jest właśnie na złączu 80 pin. Z tej kieszeni można wyjąć napęd FDD (jest a takich zatrzaskach i domyślam się, że w to miejsce mozna włożyć napęd CD. Tyle że CD musi po pierwsze spasować do kieszeni (ten co kupiłem nie pasuje do zatrzasków) no i najważniejsze musiałby mieć złącze 80-pinowe a nie 50. Może ktoś zna taką przelotkę? Z drugiej strony tego złącza 80-pin od FDD jest taśma, która wchodzi w płytkę napędu (miałem nadzieję, że będzie tam gniazdo 50 pinowe).
  • #5 2003772
    grzechura
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    _MST_ napisał:
    Tak, jestem pewien, że zamiast FDD można podłączyć w to miejsce CD. ....

Z tej kieszeni można wyjąć napęd FDD (jest a takich zatrzaskach i domyślam się, że w to miejsce mozna włożyć napęd CD.

Kolego przeczysz sam sobie. Juz sam fak ze rozne sa zlacza CD i FDD moze swiadczyc ze nie mozna podlaczyc CD w miejsce FDD. A na dobra sprawe z przelotka to CD mozna wszedzie polaczyc np do USB, wiec nie ma co kombinowac akurat z FDD.

Ja tez mam CD do laptopa i tez ma 50 pinow. Wiec ciezko Ci bezie (chyba) znalezc CD 80 pinowe.
  • #6 2004363
    _MST_
    Poziom 14  
    Ech... jak pisze że w to złącze można podpiąć CD to pisze.

Tu masz dowody:

http://www.toshiba-europe.com/computers/products/notebooks/satellite230cx/product.htm

Cytat: "Diskette drive
    3.5" 1.44 MB/720 KB, swappable with CD-ROM-drive (optional), can also be used externally"

Tutaj druga strona:
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=62820643

Cytat: "Napęd dyskietek: Standartowy napęd dysków 3.5", 1.44 MB znajduje się w bocznej kieszące. Jest to napęd wyjmowalny i zamienny z CD-ROMem, a co najlepsze, praktycznie z każdym modelem, ponieważ złącze, które znajdyje sie w laptopie i łączy nam go z napędem dyskietek to najpopularniejszy typ, który stosowany jest także w większości modeli CD-ROMów."

A tu masz CD z takim złączem (80-pin):

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=67171638

Jeszcze jakieś dowody?

Szukam przelotki z 50pin na to złącze 80-pin i tyle.
  • Pomocny post
    #7 2004515
    0__0
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    Nie szukaj przelotki tylko calej kieszeni - w laptopach ktore maja CD montowany zamiennie z FDD , naped optyczny montowany jest w obudowie
    ktorej czescia jest przejsciowka jak np tu:
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=71907473
    Ty kupiles sam wklad ktory jest uniwersalny dla roznych notebokow brakuje ci reszty , niestety te czesci sa dosc drogie
  • #8 2004613
    _MST_
    Poziom 14  
    No nareszcie sensowa odpowiedź :)

A czy nie wiesz gdzie można kupic samą kieszonkę?

Bo na tej aukcji jest komplet...
  • #9 2015913
    ruff22
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    Jeżeli chodzi ci o to co jest na tej auckji to jest Media Bay inny standard do podłaczeń urządzeń .Bezproblemu podłacza się do niego : cdromy , nagrywarki , dyski twardew , baterie i stacje dyskietek .
  • REKLAMA
  • #10 2025419
    _MST_
    Poziom 14  
    Dobra, wiem już czego szukać. Dzieki. EOT.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu podłączenia napędu CD z 50-pinowym złączem do laptopa Toshiba Satellite 230CX, który standardowo posiada 80-pinowe złącze dla stacji dyskietek (FDD). Laptop umożliwia wymianę napędu dyskietek na napęd CD, jednak zakupiony napęd TEAC x24 ma inne, mniejsze złącze. Użytkownik poszukuje przelotki lub adaptera umożliwiającego podłączenie napędu CD do 80-pinowego gniazda laptopa. W odpowiedziach podkreślono, że zamiast szukać przelotki, lepszym rozwiązaniem jest zakup całej kieszeni (obudowy) z odpowiednim adapterem, która jest kompatybilna z laptopem i zawiera właściwe złącze. Wskazano, że napędy CD i FDD mają różne standardy złączy, co utrudnia bezpośrednie połączenie. Potwierdzono, że Toshiba Satellite 230CX oficjalnie wspiera wymianę napędu dyskietek na napęd CD w wymiennej kieszeni z 80-pinowym złączem. Wskazano również, że na rynku dostępne są różne adaptery, np. 2,5" ATA na USB, ale w tym przypadku konieczne jest dopasowanie do specyficznego złącza laptopa. Ostatecznie zasugerowano poszukiwanie oryginalnej lub kompatybilnej kieszeni z napędem CD zamiast samego napędu z innym złączem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA