logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung SGH-C100 brak połączenia przez kabel COM, komputer nie wykrywa telefonu

creepingdeath 09 Sie 2005 23:42 1596 8
REKLAMA
  • #1 1721288
    creepingdeath
    Poziom 24  
    Ocena: 28
    Mam Problem z kablem pod COM'a do samsunga C100 - otóż podłączam tel. a komp nie widzi go (nawet nie próbuje), telefon daje tylko oznaki jakby był podłączony do ładowarki. Czy trzeba w telefonie coś ustawić...
    Czy trzeba cos kombinować z postami w komputerze, czy też może kabel poprostu jest niesprawny???
    Potrzebuję szybkiej odpowiedzi!
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1722070
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2089
    Tutaj też masz krok po kroku instalkę.
    pozdr
    http://www.gsm2pc.pl/
  • #4 1724345
    creepingdeath
    Poziom 24  
    no dzięki.....
    ale nadam mam problemo z kablem....
    chyba jednak jest do d**y.. :(

powiedzcie mi jeszcze tylko jedno... Czy w telefonie rzeba coś ustawiać czy nie?? Czy trzeba coś włączyć??? Czy poprostu podłącza się do kompa i ma działać??!!!!!!
    POMOCY!!!!!!!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1724734
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2089
    W telefonie nic się nie włącza ani nie przestawia, on poprostu powinien działać.
    pozdr
  • REKLAMA
  • #6 1724816
    creepingdeath
    Poziom 24  
    Wielkie dzięki - potrzebowałem takiej informacji (między innymi).. Dzięki
  • #7 1733861
    bolo16
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Witam
    Jeżeli występują objawy takie jak opisałeś, to prawdopodobnie masz kabelek typu flash, tzn taki, którym możesz zmienić np soft w telefonie. Do wgrywania dzwonków, tapet itp musisz mieć kabelek typu data.
    pozdro
    bolo16
  • #8 1734815
    creepingdeath
    Poziom 24  
    Kupiłem na allegro kabel do zastosowań jak "data" poza tym sam go robiłem na max232 i 7805.... też nie działa...
    a mam pytanie.... jak podłączam kabel (robione przeze mnie do RS232) to napięcie na wejście 7805 jest za małe i w efekcie po stabilizatorze zamiast 5v mam ok 3,3V.. Sprawę rozwiązałem stosujac osobny zasilacz a nie zasilanie z RS'a (teraz napięcia są ok) ale kabel nadal nie działa.. Komp nie widzi telefonu :(
    POMOCY!!!!!!!!
    P.S: czy w telefonie któreś piny powinny być zwarte???? oprócz 8 i 11 (GND)?????
  • #9 1773559
    creepingdeath
    Poziom 24  
    Zrobiłem kabel Data do SGH-C100 na schemacie który załączam do posta i nie działa to. Komputer nie widzi telefonu. Czy może ktoś robił ten kabel?
    Używałem do niego Easy GPRS i innych Softów i nic z tego..
    Poza tym bez włozonego MAX'a w podstawkę napięcie ja wejściu i wyjściu stabilizatora jest ok, jak włożę MAX'a to napięcia "siadają". Zasilam to z MOLEXA - 5V, odrazu na wyjście 7805 i też nie działa, choć napięcia są w porządku... O co tu chodzi...?? Czy ten schemat jest sprawdzony??
    Załączniki:
    • Samsung SGH-C100 brak połączenia przez kabel COM, komputer nie wykrywa telefonu samsung_c100_data_cable-gprs.gif (30.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy braku wykrywania telefonu Samsung SGH-C100 przez komputer po podłączeniu kablem COM. Telefon zachowuje się tak, jakby był podłączony tylko do ładowarki, bez nawiązania komunikacji z PC. W dyskusji podkreślono, że w telefonie nie trzeba wykonywać żadnych dodatkowych ustawień ani włączać specjalnych funkcji – połączenie powinno działać automatycznie. Wskazano, że często problem wynika z użycia niewłaściwego kabla: zamiast kabla typu "data" do przesyłania danych, użytkownik może mieć kabel typu "flash" przeznaczony do zmiany oprogramowania. Autor próbował samodzielnie wykonać kabel z układem MAX232 i stabilizatorem 7805, jednak napięcie po stabilizatorze było zbyt niskie (około 3,3 V zamiast 5 V), co rozwiązał przez zastosowanie zewnętrznego zasilacza. Mimo to komputer nadal nie wykrywa telefonu. Pojawiły się pytania o poprawne zwarcia pinów w telefonie (oprócz pinów 8 i 11 jako GND). Próby użycia oprogramowania Easy GPRS i innych nie przyniosły efektu. Problem może leżeć w schemacie kabla lub jego wykonaniu, gdyż po włożeniu układu MAX napięcia "siadają" mimo zasilania 5 V z MOLEX-a. Wskazano również przydatne linki do instrukcji instalacji oprogramowania do komunikacji z telefonem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA