logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odczytać i zresetować hasło BIOS w IBM ThinkPad A21m (2628)?

olo_3 10 Sie 2005 00:22 11435 10
  • #1 1721395
    olo_3
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    witam

brak hasla do biosu i dysku w IBM ThinkPad A21m (2628)zmusily mnie do skorzystania z przycisku "szukaj" niestety po trzech dniach czytania postow - stalem dalej w punkcie wyjscia (hasla uniwersalnego nie znalazlem) ale trafilem na taka strone:

http://www.ja.axxs.net/unlock/key_for_a21m.htm

autor opisuje (moj angielski raczej kiepski jest) jak zrobic programator i zczytac zawartosc epromu do pliku, jednak pozniej nalezy go (plik) wyslac, i za drobna oplata (46 $) otrzymamy emailem zwrotnym password, albo i nie :cry:

i tu moje pytanie do was:

1. czy ktos wie pod jakim adresem i w jakiej postaci jest zapisany ten password i czym go wylistowac ?

2. jaka jest procedura zczytania wsadu ?

3. gdyby w miejsce dotychczasowego epromu wstawic nowy pusty ew. zaprogramowany ze znanym password-em i z kad go wziasc ?

4. jakies inne propozycje odnsnie rozwiklania problemu ?

5. czy ktos moze podeslac ten opis w ojczystej mowie :D

pozdr.
    olo_3

ps.
    sorki za brak polskich znakow
  • #3 1722356
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1073
    Nie wiem jak to robi ibm ale kiedys haslo do biosu bylo nie zapisywane nie jako haslo a jako jego suma konntrolna
    bylo wiec kilka mozliwosci ciagow znakow ktore pasowaly,
  • #4 1722429
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    YGREK napisał:
    a próbowałeś może wyciągnąć baterie potrzymującą bios i główną

To nie jest komputer stacjonarny.
  • Pomocny post
    #5 1722493
    granacik
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    kolego znajdz na plycie 24rfxx na stronie joe z australii sda dobre zdjecia a nastepnei podepnij do prostego programatora (zalacznik) zeby zczytac zawartosc (po stronei kompa trzeab jeszcze 6i7 nozke zewrzec) po zapisaniu zawartosci na dysk nalezy odplic program w lini polecen->cmospwd /d /l [nazwa pliku.bin] <enter> haslo zaczyna się od offsetu 330h plik do sciagniecia z www.cgsecurity.org (mozna wylotowac ukladzik badz jak kto woli zrobic wprowadzenia wlaczyc laptopa i po ok 60 sek podpiac do programatora) miale m gdzies szczegolowy artykul o tym ze screenami postaram sie poszukac wiec jak cos to na priv -> wlasnie cos znalazlem troche zdjec wiec nie trzeba znac rosyjskiego a w dodatku rozbudowany bardziej programator przepraszam dzisiaj jestem zakrecony i zapominam o linkach:P ->www.notebook1.ru/eeprom.html
    Załączniki:
    • Jak odczytać i zresetować hasło BIOS w IBM ThinkPad A21m (2628)? Pony_i2c.gif (5.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 1722943
    djkiller
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Poprzez przejściówke podłącz hdd do PC`ta , wystartuj system z dyskietki (win98 , dos), i uruchom ATAPWD,powodzenia.
    Załączniki:
    • atapwd.zip (44.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 1722952
    djkiller
    Poziom 15  
    jankolo napisał:
    YGREK napisał:
    a próbowałeś może wyciągnąć baterie potrzymującą bios i główną

To nie jest komputer stacjonarny.

A to co jest ? (może buzzer ;-)))

http://www.atbatt.com/product/ItemID/5732.asp
  • #8 1723026
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    djkiller napisał:
    A to co jest ?

Thinkpad A21 to jest laptop (notebook).
  • #9 1737892
    djkiller
    Poziom 15  
    jankolo napisał:
    djkiller napisał:
    A to co jest ?

Thinkpad A21 to jest laptop (notebook).

wiem że to laptop (nawet podałem link do baterii)
    moje pytanie dotyczyło zdjęcia i pytania o baterie że jej niby nie widać,
    więc pytam co to jest na tym linku (czy to buzzer czyli pc speaker)

A to co jest ? (może buzzer ))

http://www.atbatt.com/product/ItemID/5732.asp

NAJPIERW CZYTAĆ PÓŹNIEJ PISAĆ !!!
  • #11 1819044
    olo_3
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    witam

problem zostal rozwiazany, dzieki Waszej pomocy !
    szczegolne podziekowania dla kolegi - "granacik" !!!!

***Wszystko wyjaśnione temat zamykam***

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu odczytania i zresetowania hasła BIOS oraz hasła dysku w laptopie IBM ThinkPad A21m (2628). Użytkownik poszukiwał uniwersalnego hasła bez skutku i natrafił na metodę polegającą na odczytaniu zawartości pamięci EPROM za pomocą programatora, a następnie przesłaniu pliku do serwisu w celu uzyskania hasła za opłatą. W odpowiedziach zasugerowano m.in. wyjęcie baterii podtrzymującej BIOS, wgranie BIOS-u ze strony producenta, użycie programatora do odczytu pamięci EPROM (z dokładnym opisem procedury i wskazaniem offsetu 0x330, gdzie zaczyna się hasło), oraz wykorzystanie narzędzia cmospwd do odszyfrowania hasła z pliku binarnego. Podkreślono, że ThinkPad A21m to laptop, co wyklucza niektóre metody stosowane w komputerach stacjonarnych. Wskazano również na konieczność zwarcia nóżek układu podczas odczytu EPROM oraz podano linki do stron z instrukcjami i zdjęciami. Zaproponowano także podłączenie dysku twardego do PC i użycie programu ATAPWD do resetu hasła dysku. Ostatecznie autor potwierdził rozwiązanie problemu dzięki uzyskanym wskazówkom i zamknął temat.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA