logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 10 - Lenovo B70-80, użycie dysku 100% na pulpicie, brak wirusów

Luis Garcia 01 Gru 2017 21:38 1218 3
REKLAMA
  • #1 16861805
    Luis Garcia
    Poziom 6  
    Ocena: 7
    Witam,

W menadżerze zadań zauważyłem bardzo wysokie, często dochodzące do 100%, użycie dysku, nawet gdy nic nie robię i jestem tylko na pulpicie.

Oto screen:

Windows 10 - Lenovo B70-80, użycie dysku 100% na pulpicie, brak wirusów

Mój laptop to dokładnie ten model:

https://www.x-kom.pl/p/329629-notebook-laptop...vo-b70-80-i3-5005u-4gb-1000-dvd-rw-win10.html

Wykonywałem pełne skanowanie zarówno Kaspersky'm (Internet Security) jak i przy pomocy Malwarebytes - wszędzie czysto.

Wykonałem też porady z tego filmiku, ale bez efektów:
    https://www.youtube.com/watch?v=lLPhbPR1Ao4

Jakieś rady? Bo lapek cały zamula...
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16862386
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1584
    Dyski twarde to najwolniejsze nośniki jakie są w komputerze (wolniejsze są tylko CD/DVD)
    nic dziwnego, że jak już pracują to zwykle na 100%.
    To nie CPU czy RAM, gdzie użycie rozkłada się na procenty. Przy HDD będziesz właśnie mieć 0 lub 100% bez stanów pośrednich.
    Usuń crapware z systemu, pozbądź się zbędnych procesów i zadań z harmonogramu.
    ps. Widzę np. OneDrive, nie znam, nie używam, nie wiem jak Ty ale wg. mnie zupełnie zbędne (przykład).
  • #4 16865063
    Luis Garcia
    Poziom 6  
    Ocena: 7
    krzychupar napisał:
    Z tego screena nic nie wynika. Zamieść całe okno i kliknij w miejscu gdzie masz podświetlone na czerwono dysk to wyświetli się zajętość dysku od największej wartości do najmniejszej.

Mój screen przedstawia właśnie "czołówkę" procesów dla kolumny dysku. Tym bardziej to dziwne, skoro średnio tylko kilka procesów ma ok. 1-2 MB/s (cała reszta poniżej 1 albo 0), a użycie dysku 100%...

safbot1st napisał:
    Usuń crapware z systemu, pozbądź się zbędnych procesów i zadań z harmonogramu.
    ps. Widzę np. OneDrive, nie znam, nie używam, nie wiem jak Ty ale wg. mnie zupełnie zbędne (przykład).

Ja robiłem swego czasu porządki, ale po tej nowej Fall Creators Update wszystkie pierdoły ponownie mi się zainstalowały. Jak po każdej większej aktualizacji wszystko od nowa mi się będzie instalować, to ja pierdzielę taki system...
REKLAMA