logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Domofon Cyfral Smart 5P - jak podłączyć?

panznieba 03 Gru 2017 13:10 38289 6
  • #1 16864988
    panznieba
    Poziom 2  
    Ocena: 6
    Witam,
    zakupiłem nowy domofon i chciałem go zamontować, ale nie mam 100% pewności jak. Dodam, że w starym domofonie nie działa "dzwonienie". Poniżej załączam schemat oraz zdjęcia starego i nowego domofonu. W miarę możliwości proszę o łopatologiczne wytłumaczenie (oczywiście jeżeli ze zdjęć można będzie coś wywnioskować). Pozdrawiam.

Domofon Cyfral Smart 5P - jak podłączyć?Domofon Cyfral Smart 5P - jak podłączyć?Domofon Cyfral Smart 5P - jak podłączyć?Domofon Cyfral Smart 5P - jak podłączyć?
  • #2 16865676
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2939
    Podaj do jakich zacisków są przyłączone kabelki i w jakim kolorze. Na załączonym zdjęciu nie widać tego dokładnie.
    W każdym razie w starym:
    1 - mikrofon (w nowym MIC)
    2 - słuchawka (w nowym SPK)
    3 - masa (w nowym MASA)
    5 - przycisk (w nowym SW1)
    9 - wywołanie (w nowym RING)
  • #4 16865842
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Namierzyłem go przeglądając różne marki domofonów. Trochę czasu mi to zajęło, ale znalazłem i ustaliłem, że to jeden z modeli Farfisa. Jak widać na zdjęciu ma brzęczyk, ale na schemacie jest też wyprowadzona słuchawka do wywołania na zacisk 9. Dlatego ważne jest, aby autor dokładnie opisał co i gdzie jest podłączone.

Domofon Cyfral Smart 5P - jak podłączyć?

panznieba napisał:
    Dodam, że w starym domofonie nie działa "dzwonienie".

Trzeba najpierw upewnić się dlaczego. Na zdjęciu widać, że jedna biała żyła w kablu instalacyjnym jest przerwana.
    Jeszcze jedno pytanie pomocnicze, czy jak działało dzwonienie, to był jakiś sygnał akustyczny w słuchawce, czy działał brzęczyk widoczny na górze po lewej stronie?
    Ewentualnie jakie wywołanie jest u sąsiadów?
  • #5 16867784
    panznieba
    Poziom 2  
    Dziękuję bardzo za tak szybką reakcję.

Tak więc tak jak kolega wyżej napisał, stary domofon to Farfisa. Generalnie działał przed remontem (mieszkanie po dziadkach), ale wiadomo jak fachowcy działają - z rozmachem ;).
    Biała żyła jest przerwana - została zmostkowana - zobaczymy w wolnej chwili czy działa.

Co do połączeń, trudno określić kolory, ale się postaram:
    BRĄZ - 2
    JASNY BRĄZ - 9
    NIEBIESKI - 3
    BIAŁY - 5 (jest on zmostkowany z przewodem zielonym).

Załączam więcej zdjęć, może da inny pogląd
    Domofon Cyfral Smart 5P - jak podłączyć? Domofon Cyfral Smart 5P - jak podłączyć?Domofon Cyfral Smart 5P - jak podłączyć?Domofon Cyfral Smart 5P - jak podłączyć?
  • Pomocny post
    #6 16867913
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    panznieba napisał:
    BIAŁY - 5 (jest on zmostkowany z przewodem zielonym).

To w tej chwili wygląda na przedłużenie kabelka a nie zmostkowanie. Przypuszczam jednak, że chyba było nieco inaczej. Ten krótki mógł być dodatkowym mostkiem (chociaż nie bardzo mi on pasuje). Zauważ, że nie masz żadnego kabelka z instalacji na zacisku nr 1, a tam ma być przyłączona linia mikrofonu.
    W każdym razie, mając już tyle informacji, możesz spróbować podłączyć nowy unifon. Możesz to robić etapami. Najlepiej zacząć od podłączenia kabelka masowego na zacisk MASA i kabelka słuchawkowego na zacisk SPK. Przy podniesionej słuchawce powinieneś słyszeć odgłosy z dołu. Jeżeli tak będzie, to podłącz kabelek mikrofonowy na zacisk MIC. Wtedy usłyszysz własny przedmuch. Ostatni kabelek będzie wywołaniem i dasz go na RING.
    Potem sprawdzisz czy jest otwieranie. Jeżeli nie, to będziemy się zastanawiać co trzeba zrobić.
  • #7 16882071
    panznieba
    Poziom 2  
    Dzięki bardzo za pomoc! Temat ogarnięty :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił nowy domofon Cyfral Smart 5P i potrzebował pomocy w jego podłączeniu, ponieważ stary domofon (marki Farfisa) nie działał poprawnie. W odpowiedziach podano szczegóły dotyczące podłączenia przewodów, wskazując, które zaciski odpowiadają poszczególnym funkcjom (mikrofon, słuchawka, masa, przycisk, wywołanie). Użytkownik zidentyfikował przerwaną żyłę w instalacji, co mogło wpływać na działanie dzwonka. Po podłączeniu nowego unifonu, użytkownik otrzymał instrukcje dotyczące etapowego testowania połączeń, co pozwoliło na rozwiązanie problemu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA