Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Bosch AL 1115 CV - Uszkodzona ładowarka - świeci ale nie ładuje

03 Gru 2017 13:40 3105 2
  • Poziom 8  
    Wita wszystkich serdecznie i z góry dziękuję za poświęcony czas,

    mam następujący problem.

    Podejrzewam, że ładowarka AL 1115 CV 3,6V-10,8V - 1,5A do wkrętarki PSR 10,8 LI-2 nie działa prawidłowo.
    Po włożeniu rozładowanego akumulatora (o napięciu ok. 8,75 VDC) zielona dioda mruga przez chwilę (co w tym modelu oznacza ładowanie), a następnie przestaje (co symbolizuje naładowanie).

    Niestety akumulator nadal ma napięcie 8,75 VDC i po włożeniu do wkrętarki wygenerowana moc jest tak niewielka, że ledwo daje radę wystartować i pokręcić przez kilka sekund.

    Myślałem, że to wina "zużytego akumulatora", ale kupiłem nowy akumulator, który działał bardzo dobrze... do pierwszego ładowania.

    Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem i wie gdzie należy szukać przyczyny ?
  • Poziom 15  
    Witam, zacząłbym od przeanalizowania schematu, poszukaniu na płytce jakiś przepalonych elementów. Schemat jest w linku poniżej:

    Link
  • Poziom 8  
    Postanowiłem jednak zakupić nową ładowarkę, jako, że koszt był do zaakceptowania (69 zł).

    Ostatecznie, mógłbym spędzić nad analizą i próbowaniem ładnych kilka, kilkanaście godzin bez efektu, a i tak ładowarkę bym musiał kupić.
    Liczyłem na to, że może ktoś na forum już przerabiał podobny przypadek.

    Dla potomnych:
    W moim przypadku nowa ładowarka zdała egzamin. Wkrętarka działa jak nowa.
    Temat zamykam.