logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Most WDS zrywa połączenie, nie można się połączyć

dsz26 06 Gru 2017 00:07 1950 11
REKLAMA
  • #1 16871067
    dsz26
    Poziom 5  
    Ocena: 20
    Witam, mam problem z mostem WDS. Zakładam nowy temat, chociaż był już jeden podobny, bo nie wiem dokładnie czy objawy są podobne. A dokładniej to połączyłem dziś ze sobą 2 routery od tp-link. Na początku most działał i można było się swobodnie przełączać pomiędzy 2 sieciami i było połączenie z internetem. Po ok. 5 minutach działo się coś takiego: byłem połączony z drugim routerem, wszystko ok, aż tu ginęło połączenie z internetem na i wogóle nie można się połączyć z 1 routerem. Z drugim można się połączyć przez wi-fi ale nie ma połączenia z internetem. Po wyłączeniu i włączeniu obu routerów sytuacja się powtarza. Połączenie pomiędzy dwoma routerami działa i od nowa ginie. Dodam że w pobliżu nie ma żadnych innych sieci.
  • REKLAMA
  • #2 16871136
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1530
    Jaki jest sygnał w "dbi" między routerami ?
    Tzn ile dbi od routera2 widzi router1 i vice versa.

Dodano po 1 [minuty]:

Na próbę postaw routery obok siebie 2m, w tym samym pomieszczeniu, jak w takiej konfiguracjie działa poprawnie to masz problem z sygnałem.
  • #3 16871307
    dsz26
    Poziom 5  
    To w takim razie dlaczego w takiej sytuacji na żadnym urządzeniu wykorzystującym wi-fi nie mogę się połączyć bezpośrednio z 1. routerem nawet po wyłączeniu 2. routera?

Dodano po 10 [minuty]:

Zrobiłem tak jak napisałeś. Postawiłem obok siebie dwo routery. Włączyłem i przez chwilę działało. Byłem przez chwilę na komputerze połączony z 2 zmostowanym routerem, był internet i znowu. Jest połączenie z routerem, ginie internet. I przez smartfona nie mogę nawiązać połaczenia z żadnym routerm przez wi-fi. Wyłączyłem 2 router, został 1 tylko i taki komunikat przy próbie połączenia.

Most WDS zrywa połączenie, nie można się połączyć

Potem wyłączam też 1 i włączam i jest ok.

Dodano po 13 [minuty]:

Załączam screeeny routerów:

Router 1:

Most WDS zrywa połączenie, nie można się połączyćMost WDS zrywa połączenie, nie można się połączyć

Router 2 (zmostowany):

Most WDS zrywa połączenie, nie można się połączyćMost WDS zrywa połączenie, nie można się połączyć
  • REKLAMA
  • #4 16871400
    bogiebog
    Poziom 43  
    Zaktualizuj oprogramowanie obu routerów do najnowszego.

Dodano po 3 [minuty]:

Jak WDS nie działa pod fabrycznym oprogramowaniem to
    Sprawdź czy jest garogyle oprogramowanie do tych routerów.
  • REKLAMA
  • #5 16871665
    dsz26
    Poziom 5  
    Jest najnowszy firmware wgrany do dwóch
  • REKLAMA
  • #6 16871950
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5496
    dsz26 napisał:
    Dodam że w pobliżu nie ma żadnych innych sieci.

Skąd ta pewność?
    No i pytanie drugie - robisz most przez WDS, ale jaki jest sygnał w miejscu drugiego routera?

Instalacja InSSIDera v2?Home i tu wstawić wynik pomiaru sieci w miejscu pierwszego i drugiego routera.
  • #7 16872035
    dsz26
    Poziom 5  
    Mieszkam na wsi i raczej brak jest innych sieci w okolicy.
    A jak chodzi o sygnał to sprawdzałem przy ustawieniu routerów w odległości ok 1m od siebie i cały czas problem się powtarza.
  • #8 16872046
    bogiebog
    Poziom 43  
    Zatem WDS tryb nie działa, wgraj gargoyle zatem do obu.

Dodano po 1 [minuty]:

Możesz też pozmieniać ustawienia WIFI, szerokość kanału i takie tam, czy to coś zmieni ?, nie mam pojęcia.

Jak bym wgrywał gargoyle o ile to możliwe.
  • Pomocny post
    #9 16872089
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2682
    Wyłącz wszystkie automaty w konfiguracji głównego routera. Ustaw na sztywno kanał i szerokość pasma na 20MHz. Jak to nie pomoże pozostaje tylko Gargoyle.
  • Pomocny post
    #10 16872104
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5496
    dsz26 napisał:
    Mieszkam na wsi i raczej brak jest innych sieci w okolicy.

Ale nie wiesz jaka moc sygnału i ile dociera do drugiego routera - dlatego masz zrobić jednak test InSSIDiderem.
  • #11 18287913
    dsz26
    Poziom 5  
    Witam znowu, chwilowo wróciłem do tematu, bo kiedyś miałem dość i to zostawiłem. Co do siły sygnału to na jednym jest 45dB, na drugim 49dB.

Dodano po 8 [minuty]:

A co do Gargoyle to dla tych modeli nie ma oprogramowania.
  • #12 18426606
    dsz26
    Poziom 5  
    wds = złom, nie do rozwiązania

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z mostem WDS pomiędzy dwoma routerami TP-Link, który początkowo działał, ale po kilku minutach traci połączenie z internetem. Pomimo bliskiej odległości routerów (1-2 m), sygnał wynosi 45dB i 49dB, co sugeruje, że problem może leżeć w konfiguracji. Użytkownicy sugerują aktualizację oprogramowania routerów, wyłączenie automatycznych ustawień oraz zmianę kanału i szerokości pasma. Wspomniano również o braku dostępności oprogramowania Gargoyle dla tych modeli. Ostatecznie, jeden z uczestników dyskusji stwierdza, że WDS jest trudny do rozwiązania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA