logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gorenje WA63100 - załadowana praniem nie kręci - tylko próbuje

grzegorz81 07 Gru 2017 13:14 729 6
REKLAMA
  • #1 16873829
    grzegorz81
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Pralka gorenje WA63100 na pustym bębnie przechodzi cały program - kręci , wiruje, odpompowuje itp. Natomiast po włożeniu do środka prania również startuje i rozpoczyna cały program ale nie ma jakby siły zakręcić bębnem (wykonuje ułamek obrotu i wraca). Gdzie szukać przyczyny? Szczotki sprawdziłem są ok.
  • REKLAMA
  • #2 16874704
    mrhari
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3236
    grzegorz81 napisał:
    Szczotki sprawdziłem są ok.

Tzn ile węgla zostało?
  • REKLAMA
  • #3 16874717
    Darek A.
    Poziom 20  
    Ocena: 204
    Kondensator elektrolityczny silnika.
  • REKLAMA
  • #4 16875661
    grzegorz81
    Poziom 10  
    Jak sprawdzę kondensator, dam znać czy pomogło. Co do szczotek wydaje mi się że jeszcze są ok. Ale po obejrzeniu zdjęć nowych szczotek gdzie tego węgla wystaje na oko 3-4cm mam wątpliwości ponieważ z moich zdjętych szczotek wystaje 1-1,5cm węgla. Zastanawiam się czy może ślizgający się pasek dawać podobne objawy?
  • #5 16876828
    bubu64
    Poziom 22  
    Ocena: 283
    W tej pralce jest silnik komutatorowy, który nie posiada kondensatora elektrolitycznego :) Problemem może być silnik albo jego sterowanie w module :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 16877430
    MDD
    Poziom 31  
    Ocena: 544
    Szczotki wymień. Pasek możliwe, to się da zauważyć wzrokowo lub słuchowo. Wymienił bym też triak na module. Przy większym obciążeniu może przerywać.
  • #7 16878311
    grzegorz81
    Poziom 10  
    Problem rozwiązany. Okazało się że śruba mocująca duże koło pasowe do bębna jest poluzowana. Wówczas pasek razem z dużym kołem się kręcił a bęben stał w miejscu. Wystarczyło tylko dokręcić śrubę i całość działa jak należy. Zamierzam jeszcze zabezpieczyć gwint specjalnym klejem aby się nie odkręcał. Więc wszystko jest ok. Temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Gorenje WA63100 nie kręci bębnem po załadowaniu prania, mimo że na pustym bębnie działa prawidłowo. Użytkownik sprawdził szczotki, które wydają się być w dobrym stanie, ale ma wątpliwości co do ich długości oraz możliwości ślizgającego się paska. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie kondensatora, silnika oraz wymianę szczotek. Ostatecznie problem został rozwiązany przez dokręcenie poluzowanej śruby mocującej duże koło pasowe do bębna, co przywróciło prawidłowe działanie pralki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA