logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ATTiny2313 i stk200 - brak komunikacji z programatorem, diody migają

No Comprende 10 Sie 2005 15:04 5261 20
REKLAMA
  • #1 1722625
    No Comprende
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam, probuje zaprogramowac attiny2313 programatorem stk200 jednak nie udaje mi sie to. Pony prog nie moze rozpoznc urzadzenia - przy probie odczytu zapala sie dioda przy resecie, kilkakrotnie miga MISO po czym obie gasna i pojawia sie ww. komunikat. W ChipBlasterAvr dzieje sie dokladnie to samo po czym komunikat zebym sprawdzil zasilanie, ustawienia oraz czy nie jest uszkodzony procek. W ISPProg obie lamkpi zapalaja sie na stale, no i komunikat o niepowodzeniu odczytu. Do procka mam podpiety kwarc 20M, w kazydm z programow ustawialem odpowiedni programator itd. Sprawdzalem wszystkie polaczenia i zasilanie.
    Wie ktos co moze byc przyczyna, na co wskazuja takie objawy? ?
    Ja nie mam pojecia gdzie szukac bledu, czy to padniety procek?

Bardzo prosze o pomoc bo w ciagu najblizszych dni musze sie z tym uporac!
  • REKLAMA
  • #2 1722707
    icdark
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    U mnie byl problem z zasilaniem. Przy kwarcach powyzej 10M nie chcial mi sie proc zaprogramowac. Gdy podpialem zasilanie z kompa (stale 5V - dobra wydajnosc) uklad programowal mi sie bez problemu. Sprawdz zasilanie (u mnie pomoglo), sprobuj zmienic kwarc na np 4M, moze wtedy cos ruszy.
  • #3 1722729
    zumek
    Poziom 39  
    Ocena: 52
    icdark napisał:
    U mnie byl problem z zasilaniem. Przy kwarcach powyzej 10M nie chcial mi się proc zaprogramowac. Gdy podpialem zasilanie z kompa (stale 5V - dobra wydajnosc) uklad programowal mi się bez problemu. Sprawdz zasilanie (u mnie pomoglo), sprobuj zmienic kwarc na np 4M, moze wtedy cos ruszy.

O jakich kwarcach mówicie .Jeśli to "dziewiczy" (a tak wywnioskowałem) procek , to pracuje na wewnętrznym oscylatorze. Aby sobie z nim "pogadać" nie jest potrzebny żaden kwarc , no chyba że już nie jest dziewicą :?:

Piotrek
  • #4 1722827
    No Comprende
    Poziom 12  
    Jeszcze dziewiczy, odlutowalem kwarc i pozostawilem xtal'e wiszace - w kazdym programie dzieje sie dokladnie to samo co wczesniej

A co do zasilania to na kosci hc244, tej z programatora jest 4,64V Na procku pelne 5
  • REKLAMA
  • #5 1723004
    zumek
    Poziom 39  
    Ocena: 52
    To teraz zdradź , co to za programator posiadasz , ponieważ STK200/300 to dla mnie takie pojęcie ogólne.Może masz link do schematu :?: Kupiłeś gotowy czy sam składałeś :?: Na innym(ch) procach działa czy TEN jest 1-szy :?:
    A port LPT masz ustawiony na dwukierunkowy :?:
    Nie zamieniłeś miejscami MISO z MOSI :?:
    ...

Piotrek
  • #6 1723086
    No Comprende
    Poziom 12  
    Robilem go wg. schematu z ksiazki "mikrokontrolery avr w praktyce" Dolinskiego - ZL2PRG, ale schemayt jest taki sam jak ten ktory dolaczylem. Nie testowalem go na innych procach ale ostatecznie moge jutro kupic drugi. Port LPT mialem poczatkowo ustawiony jako ECP ale opzniej przestawialem rowniez na SPP i ECP + EPP (chociaz pod winda widac caly czas ECP - nie wiem czy to ma znaczenie) System to XP. Co do miso mosi to bardzo watpie zebym sie pomylil ale zaraz dokladnie obejrze.
    Załączniki:
    • ATTiny2313 i stk200 - brak komunikacji z programatorem, diody migają avrisp-stk200.gif (19.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 1723100
    icdark
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Jezeli "dziewiczy" to ustawienie (jezeli dobrze pamietam - spr w datasheetcie) jest na wew 8MHz i podzial przez 8 czyli 1MHz. Sprobuj ten 1MHz ustawic w issprogu, ale nie jestem pewien czy cos to zmieni (nie mam teraz pod reka zadnego avr).
  • #8 1723154
    No Comprende
    Poziom 12  
    Niestety przelaczenie na 1MHz nic nie zmienilo, a polaczenia sprawdzilem miernikiem - wygladaja na sprawne, miso z mosi nie pomylilem
  • Pomocny post
    #9 1723383
    m8se
    Poziom 15  
    A gdzie masz te ledy? W urządzeniu czy dolutowałeś do programatora? Jeśli tak to przed czy za buforem?

Sprawdź sobie jeszcze raz dokładnie kable - ja za pierwszym razem jak robiłem zl2prg z książki to zrobiłem pinologie w lustrzanym odbiciu i też byłem przekonany, że kable są dobre. Dopiero po długim wpatrywaniu się w książkę pokapowałem, że się pomyliłem.

m8se
  • #10 1723574
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    W ISPprog-u są ustawienia od podłączeń poszczególnych pinów, oraz są prekonfigurowalne dla różnych układów, sprawdź ich poprawność...
    --
    Pozdrawiam, Daniel
    Załączniki:
    • ATTiny2313 i stk200 - brak komunikacji z programatorem, diody migają ISPprog-Setup STK200_300.png (5.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 1723654
    No Comprende
    Poziom 12  
    Niestety ustawienia sa poprawne. Jutro kupie druga sztuke tego 2313 moze zadziala.

Co do ledow to sa one za buforem, konkretnie tuz przy wyprowadzeniach proca.

Z ta defaultowa czestotliwoscia to jest jednak 4M, preskaler 8 wiec wychozi 0.5 ale z ta czestotliwoscia rowniez ani Chipblaster ani isp nie zadzialaly.

Dodano po 3 [minuty]:

Jeszcze jedno, czytalem ze uzywajac avrude trzeba bylo odblokowywac port lpt w xp'ku, czy tu musze cos taiego robic?
  • REKLAMA
  • #12 1723746
    LordBlick
    ISPprog musi mieć w tym samym katalogu plik WinIo.sys. Najnowsza wersja :
    http://www.amwaw.edu.pl/~adybkows/elka/ispprog.html
    --------------
    Wywal te LED-y, obciążają linie sygnałowe, ewentualnie podłącz je przez jakiś układ buforujący, oczywiście stosując rezystory szeregowo...
    --
    Pozdrawiam, Daniel
  • #13 1724906
    No Comprende
    Poziom 12  
    Zmienilem procka i dalej to samo. Sprobuje zlozyc schemat tej strony:
    tylko mam pytanie czy mozna lvc244 zastapiac hc244 ?

----
    Usuniecie ledow tez nie pomoglo, wyglada na to, ze przyczyny usterki zostana dla mnie tajemnica :P
  • #14 1725262
    LordBlick
    No Comprende napisał:
    Zmienilem procka i dalej to samo. Sprobuje zlozyc schemat tej strony:
    tylko mam pytanie czy mozna lvc244 zastapiac hc244 ?
    Jak najbardziej, mam ten schemat właśnie na tym układzie (74HC244), co prawda trochę zmodyfikowany, ale działa...
    Niedawno pisałem o tym :
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic339565.html
    --
    Pozdrawiam, Daniel
  • #15 1725410
    No Comprende
    Poziom 12  
    Zlozylem, sprawdzilem dokladnie wszystkie oplaczenia, ustawilem odpowiednio program i znowu nie wykryl. Probowalem tez wymienia kosc hc244 na drugi egzemplarz ale ito nic nie dalo. Aha sprawdzilem tez u kumpla - bez powodzenia.

Nie wiem co z tym zrobic, chyba bede musial kupic cos gotowego a termin szlag trafil
  • Pomocny post
    #16 1725632
    LordBlick
    A masa też dobrze podłączona ? Zasilanie dobrze odfiltrowane ? Jak zasilasz z zasilacza transformatorowego, to za mostkiem powinno być ok. 470µF+100nF, dalej stabilizator 7805, za nim 100µF+100nF. Dopiero to można nazwać poważnym zasilaniem układu. My tu takie sprawy traktujemy jako rzecz taksamo oczywistą jak prawo Ohma, ale wielu początkującym zdarza sie o tym nie wiedzieć... ;)
  • #17 1725878
    m8se
    Poziom 15  
    No Comprende napisał:
    Nie wiem co z tym zrobic, chyba bede musial kupic cos gotowego a termin szlag trafil

Proponowałbym ten doprowadzić do uruchomienia - sam programator na pewno działa, bo używam takiego samego, a satysfakcja będzie większa nawet jeśli teraz masz ochotę go wywalić:)

Do uwag o zasilaniu dodałbym jeszcze jedną oczywistą sprawę - oczywiście masy połączyłeś ze sobą?:D

Pozatym - spróbuj może na windowsie <XP; 95, 98 albo ME. Tam nie ma ochrony systemowej.

m8se
  • #18 1726201
    No Comprende
    Poziom 12  
    Ok, dziala. Nie przyznam sie co bylo zle bo mi glupio :P
    W kazdym razie dzieki za pomoc, a szczegolne podziekowania dla Light'I ktory mial sile mi pomagac na gg :)
  • #19 1727393
    Nawigator
    Poziom 33  
    Ocena: 160
    No nie, straciłem troche czasy zeby się dowiedzieć co było a tu kuku. Kazdy z nas codziennie popełnia kilka błędów, możesz spokojnie zeznać, to nie komisja sejmowa. Na błędach wszyscy się ciągle douczamy.
    Pozdr. N.
  • #20 1727714
    No Comprende
    Poziom 12  
    Dobra wyznam jak na spowiedzi :P

Na pierwszym schemacie z ktorego robilem, nie bylo nr pinow na kostce hc244 wiec spojrzalem do dokumentacji i na tej podstawie lutowalem. Problem w tym ze wtedy pomylilem sposob dobierania w pary we-wy. W sumie teraz nie wiem czemu, ale sadzilem, ze np 1A1 oznacza we A1 a 2A1 wyjscie mu odpowiadajace (a powinno byc oczywiscie 1Y1). Jak korzystalem z nastepnych schematow nie zwrocilem juz uwagi na nr pinow na schem. tyko konsekwetnie popelnialem ten sam blad...

Najgorsze ze stracilem na to 3 dni, a pewnie juz pierwszy uklad by dzialal
  • #21 1928583
    jimmi
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Tez mialem problem z programatorem,ale wlasnie udalo mi sie go rozwiazac.Pomogl jeden z postow.Mianowicie podlaczylem zewnetrzne zasilanie 5V. DZIALA !! Pamietajcie o spieciu mas razem:)
    ZL2PRG + XP :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył braku komunikacji z programatorem STK200 podczas próby zaprogramowania mikrokontrolera ATTiny2313. Objawy to migające diody sygnalizujące reset i aktywność linii MISO, a programy PonyProg, ChipBlasterAvr i ISPProg nie rozpoznawały układu. Sprawdzono zasilanie, połączenia, ustawienia portu LPT oraz poprawność podłączenia sygnałów MISO i MOSI. Używano kwarcu 20 MHz, a także próbowano pracy na wewnętrznym oscylatorze. Problemem okazało się błędne podłączenie układu buforującego 74HC244 (zamiennie LVC244), gdzie pomylono piny wejść i wyjść, co skutkowało brakiem komunikacji. Usunięcie diod LED z linii sygnałowych oraz zapewnienie stabilnego zasilania 5V z odpowiednią filtracją było również zalecane. Po poprawnym zlutowaniu i konfiguracji programator zaczął działać poprawnie. Wskazano także na konieczność połączenia mas układu i programatora oraz ewentualne problemy z ustawieniami portu LPT w systemie Windows XP.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA