logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony STR DB830 przydzwięk w głośnikach podczas pracy wyswietlacza

szaman39 07 Gru 2017 23:10 1116 10
REKLAMA
  • #1 16875521
    szaman39
    Poziom 9  
    Witam posiadam amplituner Sony STR DB830 od jakiegos czasu pojawia się przydzwięk w głośnikach ale tylko podczas pracy wyswietlacza,słychac mocniej w przerwach utworów albo przy cichutkim słuchaniu ,ale tylko jak coś sie wyświetla na wyswietlaczu,od czego zacząć szukania usterki,pozdrawiam Seba
  • REKLAMA
  • #2 16875650
    Jacek R
    Poziom 11  
    Zwróć uwagę czy nie masz w pokoju podłączonego na zasilaczu sieciowym laptopa. Jeśli tak jest to wyłącz zasilacz z gniazdka i zobacz czy przydźwięk w głośnikach nadal jest.
  • REKLAMA
  • #3 16875832
    szaman39
    Poziom 9  
    wszystko powyłączane pracuje tylko amplituner i przydzwięk jest ale tylko jak coś się pojawia na wyswietlaczu on ma funkcje wyłączenia wyswietlacza-po uruchomieniu cisza ale od jak sie przełącza żródła albo wybudza wyświetlacz pojawia się ciche buczenie-bzyczenie słyszalne w głośnikach
  • REKLAMA
  • #4 16878223
    szaman39
    Poziom 9  
    wczoraj przeczyściłem wszystkie tasiemki i złącza z płytki wyswietlacza zmonowałem uruchomiłem i bzyczenie zmalało do minimalnego poziomu w idealnie cichym pokoju sluszalne w głośnikach w odległości do 1 metra...ale dziś po włączeniu bzyczy jak poprzednio i tylko podczas wyświetlania informacjiSony STR DB830 przydzwięk w głośnikach podczas pracy wyswietlacza na wyświetlaczu...
  • #5 16986940
    dariodario74
    Poziom 2  
    Witam! Właśnie znalazłem ten temat, którego szukam cały czas. Mam ten sam amplituner i taki sam problem. Wczoraj rozkręciłem go i wszystko przejrzałem, przeczyściłem i tez jakby chwilowo ustało. Ucieszyłem się, ale na krótko. Również korzystam w wygaszania wyświetlacza. Rok czasu zwracam na to uwagę, ale dopiero od kilku dni jak zacząłem używać funkcji DIMMER, to zauważyłem, że jak zgaśnie ekran to i ustaje ten dziwny cichy przydźwięk. Szukam rozwiązania na forach i na razie nic nie znajduje. Na oko ciężko o jakąkolwiek diagnozę a nie jestem elektronikiem i nie wiem jak się z tym zmierzyć. Doszedłeś może już do czegoś?
  • #6 16989516
    szaman39
    Poziom 9  
    niestety do niczego nie doszedłem ,testując lekkim wstrząsem zaobserwowałem że ustaje na jakieś 2-3 godziny a pózniej wraca ten amplituner odkupiłem od znajomego -miał go od nowośći ,a trafił jak byl na gwarancji do głównego serwisu Sony z tym problemem, gdzie stwierdzono że one tak mają...
  • REKLAMA
  • #7 16989528
    dariodario74
    Poziom 2  
    Jeśli już sam serwis Sony tak twierdzi, to chyba nic nam po szukaniu. Myślałem, że to jakiś zimny lut albo coś z masą. Mi po rozebraniu jakoś ciszej buczy i też jakby nie zawsze mimo włączonego wyświetlacza. Na pewno jest ktoś, kto by dał sobie z tym radę, ale nie będę eksperymentował z fachowcami bo różnie może się to skończyć. Zostaje chyba z tym żyć. Inne modele jakie słyszałem z tej serii, ale nie 830-tka tak nie mają. Ciekaw jestem mimo wszystko w czym tkwi problem.
  • Pomocny post
    #8 17858385
    dariodario74
    Poziom 2  
    No i problem buczenia w końcu zakończony. Było coraz gorzej. Nie wspomnę co się działo jak pracował subwoofer. Uparłem się i go rozebrałem kolejny raz. Wyczyściłem - nic, polutowałem z grubsza większe luty - nic. I wtedy myśląc, że nie ma co... trzeba kupić inny, jeszcze przed skręceniem dotknąłem przypadkiem radiatora tranzystora przedwzmacniacza i...? Zniknęło. Do czego doszedłem? - mianowicie był problem z masą. Wystarczyło odkręcić delikatnie 2 śrubki, które mocują płytę główną do ramy i dokręcając już mocniej, to sprawę definitywnie rozwiązało. Dziś kolejny dzień bez męczącego buczenia. Całkowita cisza nawet przy głośniku... nic, zero! Wyświetlacz na maxa i na wszelkich trybach upragniona cisza! Jestem zadowolony. Może ktoś jeszcze będzie miał ten problem a moje rozwiązanie pomoże :) - Pozdrawiam!
  • #9 17903192
    szaman39
    Poziom 9  
    Witam zrobiłem tak jak zalecił dariodario74, i dodatkowo oczyszczając te wszystkie miejsca gdzie są śrubki mocujące ,przez cały dzień było ok ,po włączeniu na drugi dzień minimalny ale jednak słyszalny przydźwięk tylko przy włączonym wyświetlaczu , na pewno jest lepiej zobaczymy na przestrzeni kilku dni,może zaekranuję w jakiś sposób tę płytkę gdzie jest przedwzmacniacz i połączę to z masą .Dariodario74 napisz jak z przestrzeni tych paru tygodni sprawuje się twój amplituner.
  • Pomocny post
    #10 17903343
    dariodario74
    Poziom 2  
    Witaj! Aż trudno mi sobie wyobrazić jego ponowne buczenie. Tak się przyzwyczaiłem bo tego amplitunera, że pewnie dalej bym szukał sprawcy, jakby problem powrócił. Teraz jest całkowita cisza a minął kolejny tydzień. Wyświetlacz zawsze pracuje i subwoofer. Już i córka sobie słucha, więc jest włączany kilka razy dziennie. Odkąd przestał być słyszalny ten przydżwięk, skierowałem do niego różne sygnały by wzmacniać dźwięk. Jest kompletnie cicho. Moim skromnym zdaniem, problem musi raczej leżeć w masie. Wiesz? - ja wtedy gdybym przypadkiem nie docisnął, poprzez wystający na radiatorze tranzystor, nie działałbym z tym dalej i zostawił z tym buczeniem do kolejnego razu, bo słuchając nowszych amplitunerów ze średniej półki odechciewa mi się słuchania w ogóle. Ten mi wystarcza bo nie mam budżetu na nowy za kilka tysięcy złotych. Najczęściej słucham w stereo. Ale w trybie kinowym i subem, buczenie było w nocnym oglądaniu nie do zniesienia. Ostatnio oglądałem film i nic. Życzę Ci sukcesu w znalezieniu problemu, mając nadzieję, że i Ty choćby niechcąco uciszysz sprawę :). Napisz gdybyś i Ty wygrał - pozdrawiam.
  • #11 18430796
    hrymic
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Cześć
    Miałem podobny problem (15 lat temu) i muszę powiedzieć, że autoryzowany serwis w moim mieście dał sobie z tym radę. Byłem wtedy domorosłym elektroniki i nie dałem sobie rady z tym budzenie. W serwisie powiedzieli mi że to częsty przypadek w tym modelu i że problemem jest właśnie brak masy. Czasem winne są zimne luty, ale najczęściej źle przymocowane elementy elektroniczne do radiatora. Kolega miał trochę szczęścia, ale szczęście też jest czasem potrzebne.
    Pozdrawiam.
    Michał

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z amplitunerem Sony STR DB830, polegający na przydźwięku w głośnikach, który występuje tylko podczas pracy wyświetlacza. Problemy nasilały się w momentach przełączania źródeł dźwięku oraz przy cichym słuchaniu. Po kilku próbach, w tym czyszczeniu złączy i tasiemek, przydźwięk zmalał, ale nie zniknął całkowicie. Inni użytkownicy potwierdzają podobne doświadczenia, sugerując, że problem może być związany z masą lub zimnymi lutami. Ostatecznie, rozwiązaniem okazało się dokręcenie śrub mocujących płytę główną do ramy, co całkowicie wyeliminowało buczenie. Użytkownicy podkreślają, że problem ten jest częsty w tym modelu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA