logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Passat b5fl 1.9 tdi avf - Problemy z odpalaniem po postoju

bocian21aa 08 Gru 2017 06:10 17118 12
REKLAMA
  • #1 16875787
    bocian21aa
    Poziom 7  
    Ocena: 8
    Witam mam problem z odpalaniempo po dluzszym postoju np po nocy czy po 10 godzinach w pracy. Ogolnie problemy miałem juz wcześniej ale wymieniłem filtr i wymieniłem wszystkie wezyki paliwowe plus opaski i problem ustąpił na jakiś czas. Przez kilka tygodni odpalal normalnie pozniej kilka dni kiepsko musiałem pokrecic kilka albo kilkanaście sekund żeby załapał. Dodam ze było to na malej ilości paliwa a po zatankowaniu do pelna zaczal palić normalnie przez niecały tydzień az do dziś kiedy rano musiałem go kręcić tak długo ze aku prawie padlo. Zapalił dopiero na plaka od strzala nawet na prawie juz rozladowanym aku i już bylo wszystko ok. Po 10 godzinach w pracy znowu problem zapalił bez plaka ale ledwo. Dodam ze teraz w baku mam gdzieś 3/4 zbiornika.

Pomyslalem że może to byc wina pompki w baku ze raz działa raz nie wiec po powrocie do domu nasluchiwalem i wlaczala się zawsze na jakieś 2-3 sekundy. Wyciągnąłem wiec podgrzewacz i odciagnalem paliwa tyle ile sie dalo czyli do filtra i przy pierwszych probach wlaczenia zaplonu tak z 5 moze 7 razy w filtrze nic nie przybylo A pompke bylo slychac.

Zacząłem grzebac sprawdzac przed filtrem za filtrem do butelki i ciśnienie według mnie nie jest za duze tak samo jak ilość podawanego paliwa przy kazdym włączeniu zapłonu. Ale po kilku probach złożyłem wszystko i wtedy za pieewszym razem uzupelnilo filtr ze aż paliwo wyrzucilo przez dziure od podgrzewacza. Ciśnienie tez na oko bylo rozne ale zauważyłem ze po podlaczeniu się bezposrednio do pod pompke w bagażniku ciśnienie jakby bylo większe. Czy to możliwe ze pompka jest podjechana i nie robi odpowiedniego cisnienia?

Nie chce kupowac w ciemno półki jutro bede miał manometr i sprawdze ciśnienie tylko chciał bym się dowiedzieć jakie dokladnie powinno bycie ciśnienie przy filtrze bo jedni pisza ze 0.5 bara drudzy ze ok 1 bara i już sam nie wiem. I ile powinna mniej więcej podać paliwa taka pompka przy jednym zalaczeniu zaplonu

Na koniec jeszcze dodam ze oprócz tego odpalania nic więcej mu nie dolega jak juz odpali to moge go od razu zgasić i odpali od strzała przyspiesza dobrze nie przerywa i wgl wszstko jest ok tylko te pierwsze odpalenie po postoju. Dziś rano np zapalił prawie dobrze musiałem pokrecic moze z 2-3 sekundy
  • REKLAMA
  • #2 16877029
    Staszek49
    Poziom 35  
    Ocena: 1139
    Kolego przeglądnij zasilanie pompki, może konektory (piny) zaśniedziałe. Sprawdź jakie w rzeczywistości napięcie dochodzi do tej pompki. Może masz nieszczelność w podłączeniu wężyków paliwowych, ale najlepiej jak wymontujesz pompkę i ocenisz jej sprawność. Czy w zbiorniku paliwa nie ma zanieczyszczeń i czy filtr nie jest "zabity". Twierdzisz, że coś nie tak z zasilaniem silnika w paliwo, więc może się cofa do zbiornika i należałoby pomyśleć np. o zaworku zwrotnym.
  • #3 16877199
    bocian21aa
    Poziom 7  
    Podmienilem dzisiaj pompke w baku na inna i robi zdecydowanie lepsze cisnienie niz moja. Zobaczymy jak bedzie teraz ale to najszybciej jutro jak postoi przez noc. Zaworek zwrotny mam juz zalozony zaraz przed filtrem paliwa. Zastanawia mnie tylko co steruje dlugoscia pracy pompki bo pracuje tak gdzieś max 3 sekundy i na zimnym wydaje mi sie ze tez nie pracuje dluzej. I nie wiem czy jej praca steruje ecu czy tylko jakiś przekaznik czasowy. Kiedyś miałem bmw e46 2.0 diesel i tam na zimnym pompowala dużo dłużej niż na cieplym ale tu pompowtryski a tam byla zwykłą pompa także tutaj moze tak być ale moze ktoś mi powie czy na pewno. Bo w tym czasie to za dużo nie napompuje, z tego co doczytałem to ma wydajnosc 80 l/h czyli przez 3 sekundy napompuje jakieś 60 ml czyli nie za dużo dlatego zastanawia mnie czy tak powinno być ze pracuje tak krótko.
  • #4 16877348
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4427
    Pracuje wystarczająco długo. Tam mają wszystkie B5- ki, Steruje nią ECU silnika. Nie ma żadnych przekaźników czasowych.
  • REKLAMA
  • #5 16877368
    bocian21aa
    Poziom 7  
    No to zobaczymy czy teraz jak lepsze cisnienie robi to bedzie odpalal. Jak nie to zostanie mi tylko pompa vacum w głowicy do sprawdzenia a jeśli ona bedzie ok to juz nie mam pomysłów
  • #6 16882885
    bocian21aa
    Poziom 7  
    No i może jest lepiej ale dzisiaj znowu musiałem go parę sekund pokrecic wczoraj rano bylo w miarę ok a po poludniu po 3 godzinach postoju nie zapalil jakos super musiał pokrecic z 3-4 sekundy aż załapał. To teraz juz nie wiem. Dziwne ze jeden dzien jest ok a na drugi juz nie. Moze ktos ma pomysł pomysł co może być przyczyna? Raczej mało prawdopodobne żeby vacum raz działał a raz nie czy żeby paliwo raz sie cofnelo a raz nie..
  • #7 16882918
    zaczo
    Poziom 11  
    Ja mam też 1.9 tdi i też podobnie - akumulator mocny, kręci, ale nie odpala od razu. Świece okej. Tak już od 7 lat zawsze w zimie. To chyba taka przypadłość tego motoru, ja mam wrażenie jakby paliwa za mało podawał.
  • REKLAMA
  • #8 16882928
    bocian21aa
    Poziom 7  
    A tez raz pali ci dobrze a raz kiepsko czy zawsze zle?
  • REKLAMA
  • #9 16882935
    zaczo
    Poziom 11  
    Czym krótszy postój tym szybciej pali. Jakoś nie zauważyłem, żeby było raz lepiej raz gorzej. Tankowałem na różnych stacjach i paliwo też nie ma wpływu. Zmieniałem olej na 5W, ale też nie pamiętam jakiejś znaczącej różnicy, a po paru miesiącach zaczęło ubywać oleju, więc wróciłem na 10 W.

Dodano po 2 [minuty]:

Ja odpalam - lewa na sprzęgle, prawa hamulec i trochę gazu. Wydaje się, że pomaga - po dłuższym postoju. Po krótkim godzina dwie pali od razu i bez tego.

Dodano po 6 [minuty]:

Aha, no i czekaj aż Ci się świece nagrzeją, czyli jak zgaśnie kontrolka świec. Niektórzy piszą, żeby czekać aż świece "pykną" - niby zawsze jest to dłużej niż pali się kontrolka. U mnie tak czy tak raczej nie widać różnicy.
  • #10 16882961
    bocian21aa
    Poziom 7  
    Zawsze czekam aż pyknie przekaznik od świec czasem dwa razy nawet daje zaplon. A u mnie jest właśnie tak ze przed kilka dni nawet tydzień czy dwa pali dobrze na pół obrotu silnika dosłownie a później jeden dzien, dwa, pięć roznie jest problem i znowu dobrze. Temperatura raczej nie ma znaczenia bo teraz rano mniej więcej zawsze taka sama tak od -1 do +4
  • #11 16883080
    zaczo
    Poziom 11  
    No to jak tak nie mam w kratkę. A mi np. wydaje się, że najlepiej pali po jednym grzaniu świec zaraz po zgaszeniu kontrolki. Daj znać jak postępy.
  • #12 16883188
    bocian21aa
    Poziom 7  
    Po pracy przed odpaleniem wyciagne podgrzewacz z filtra i zobaczę czy będzie pelny. Ale zaworek mam zaraz przed filtrem takze pompa musiała by mieć nieszczelność i wyciągnąć paliwo z filtra no albo sam filtr ale założony byl nowy jakies 3 tygodnie temu. A tak to juz nie mam pomysłów gdzie szukać i co jeszcze moge sprawdzic
  • #13 16886018
    bocian21aa
    Poziom 7  
    No i nic nie pomoglo dalej loteria raz pali od strzała raz po kilku sekundach a czasem mozna kręcić aż aku padnie i nie złapie jedynie z plaka zapali. Po odpaleniu dalej wszystko ok chodzi bez zarzutu i później pali na dotyk.
    Juz nie mam pomyslow.. Filtr jest pełny wczoraj sprawdziłem jeszcze raz świece i czy dochodzi prąd i wszystko ok. Skonczyly mi się pomysły gdyby to bylo zawsze bo postoju to jeszcze rozumiem ale przykładowo rano dzisiaj bez problemu po 9 godzinach postoju odpala od strzała a po pracy po 11 godzinach po kilku minutach krecenia nie odpalil dopiero z plaka

Problem w końcu rozwiązany okazalo sie ze vacum ciekla delikatnie spod dekielka od spodu I to wystarczalo żeby się zapowietrzal. Wymieniłem na uzywke boscha z golfa 5 z 2008 roku i od tygodnia pali bez problemu takze mysle ze bedzie już ok.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z odpalaniem Passata B5FL 1.9 TDI AVF po dłuższym postoju, co objawia się koniecznością długiego kręcenia rozrusznikiem. Po wymianie filtra paliwa i wężyków problem ustąpił na krótko. Użytkownik podejrzewa, że przyczyną mogą być problemy z pompką paliwa, która działa nieregularnie. Po wymianie pompki na nową, ciśnienie wzrosło, ale problem z odpalaniem nadal występował. Użytkownicy sugerują sprawdzenie zasilania pompki, nieszczelności w układzie paliwowym oraz działania zaworka zwrotnego. Ostatecznie, problem został rozwiązany po wymianie pompy vacum, która była nieszczelna, co powodowało zapowietrzanie się układu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA