logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoda Octavia I 2007 MPI - Jakie przyrządy VAG do własnej diagnostyki na komput

Userr1 09 Gru 2017 17:29 8562 12
REKLAMA
  • #1 16879029
    Userr1
    Poziom 7  
    Ocena: 4
    Hej.
    Chciałbym móc diagnozować swoją Sodę samodzielnie poprzez zwyczajne podłączenie "pod komputer".
    Nie bardzo znam się w temacie dlatego chciałbym zapytać co dokładnie potrzebuję aby to zrobić?
    Może ktoś byłby wstanie doradzić sprawdzony i odpowiednie przyrządy do samochodu Skoda Octavia I?
    Moje autko to:
    Skoda Octavia I, 1595cm3, 75KW, 2007 benzyna
    Na Allegro jest tego dużo i nie wiem o wybrać.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16879141
    psilos1
    Poziom 32  
    Ocena: 879
    VCDS w zupełności wystarczy
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 16879185
    sandamiano
    Poziom 31  
    Ocena: 353
    A do tego interfejs dedykowany do tej instalacji LPG i program (jest i jedno i drugie dostępne w sieci nawet u jednego sprzedawcy - bez reklamy)
  • REKLAMA
  • #4 16884022
    Userr1
    Poziom 7  
    psilos1 napisał:
    VCDS w zupełności wystarczy

Nie wiem czy dobrze znalazłem ale cena za VCDS to kilka tysięcy złotych...
    To nie na moją kieszeń. Liczyłem tk aby coś kupić do 100zł.
    Zastanawiam się nad Interfejs VIAKEN VAG USB KKL + OBD2 + OBD1 +piny za 69zł
    -> http://allegro.pl/interfejs-vag-usb-kkl-kabel-obd2-piny-promocja-i4954508081.html

Jedno mnie tylko zastanawia, w opisie jest podane, że Interfejs obsługuje wszystkie modele grupy VAG w latach 1992-2004 (diagnostyka po linii K).
    Ja mam Skode Octavię z roku 2009, więc rozumiem, że nie będzie działać?
    Nie mogę znaleźć jakiegoś aby obejmował rocznikowo moja Skodę.
    Proszę o wsparcie w zakupie tego.
    Chciałbym aby można było odczytywać parametry/błędy, kasować błędy...
    Cenowo najlepiej do 100zł.
  • Pomocny post
    #5 16884953
    psilos1
    Poziom 32  
    Ocena: 879
    Potrzebujesz interfejsu komunikującego się po can bus...za stówę będzie ciężko coś znaleźć.Proponuje VAS 5054a-kabelek można znaleźć w dobrych $
  • Pomocny post
    #6 16884969
    T5
    Admin grupy Samochody
    Ocena: 4176
    Vasem może więcej namieszać niż będzie z tego korzyści. No i vas do stówki. Nierealne raczej.
    VCDS za drogi? Można kupić z ryżu, ale one działają jak chcą. Więcej nie działają jak działaja, lub źle działają.
  • Pomocny post
    #7 16885092
    ORMO_PL
    Poziom 19  
    Ocena: 79
    Jako amator, w którego rodzinie od lat są samochody grupy VAG powiem w ten sposób - zwykły KKL + CAN z Viakena w zupełności wystarczy.

Nawet jak przyjdzie Ci kiedyś potrzeba zczytać EEPROM z zegarów czy ECU to ten spokojnie powinien wydać.

Do podstawowej diagnostyki VCDS, bo do kombinowania musisz już poszukać bardziej wyspecjalizowanych programów.

Co do ryżu - sam się przymierzam do VAG Commandera i innych MPPS.

Także śmiało, nie pożałujesz. Od razu mówię - przy VAGu nie baw się w ELM na bluetooth i tak dalej. To jest fajny gadżet ale diagnostyki tym nie zrobisz.

VCDS to wbrew pozorom potężne narzędzie, trzeba tylko umieć interpretować wartości które nam pokazuje.

Włącznie z diagnozą uszkodzonych szklanek w TDI PD...

Pozdróweczki.
  • #8 16917269
    Userr1
    Poziom 7  
    Dziękuję za wszelkie rady.
    No wybrałbym tego VCDS ale nie znalazłem niczego do powiedzmy 200zł.
    Rozumiem, że nie ma szans coś kupić do 200zł aby można było choć podejrzeć błędy oraz je usunąć?
  • REKLAMA
  • #10 16917400
    Userr1
    Poziom 7  
    Super, dziękuję. Widzę, że można już dostać takie w cenie ok. 240zł.
    Proszę powiedzieć tylko, na jakiej to zasadzie są one sprzedawane. Tzn. osoby co je sprzedają to je sami jakoś składają, "produkują" Pytam ponieważ te ogłoszenia nie wyglądają na sprzedaż od właścicieli którzy chcą się tego wyzbyć.
    Czy takie interfejsy są działają poprawnie i na co zwracać uwagę? Rozumiem, że jak np. bym wybrał taki w wersji np. 17.1.3 to do mojej Skody I z 2009 byłby dobry?
  • #12 16917862
    Userr1
    Poziom 7  
    Ok, dzięki.
    A proszę powiedz który lepiej kupować VCDS ten z złączem HEX CAN VCDS 17.1.3 17.8 czy Vag VCDS 17.1.3 PL 17.8 ENG?
  • #13 16918014
    sebap
    Poziom 41  
    Ocena: 1079
    Bez różnicy, to te same klony ryżowe.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje narzędzi do samodzielnej diagnostyki swojego samochodu Skoda Octavia I z 2007 roku. W odpowiedziach polecane są różne interfejsy diagnostyczne, w tym VCDS, który jest uznawany za potężne narzędzie, ale kosztuje kilka tysięcy złotych. Użytkownik rozważa tańsze opcje, takie jak interfejs VIAKEN VAG USB KKL, który kosztuje około 69 zł, jednak obawia się, że nie będzie on kompatybilny z jego modelem. Inni użytkownicy sugerują, że do podstawowej diagnostyki wystarczy prostszy interfejs KKL + CAN, a także wspominają o VAS 5054a jako alternatywie. Wskazówki dotyczą również poszukiwania interfejsów na platformach takich jak OLX czy Aliexpress. Użytkownik dopytuje o różnice między wersjami VCDS, które są dostępne na rynku.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA