logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

jak to zaprogramowac? kosc n82802ab8 i plyta intela d850gbal

maxvonsopop 10 Sie 2005 18:37 1629 3
REKLAMA
  • #1 1723096
    maxvonsopop
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    mam pewien problem, otoz w czasie update'u biosu wylaczylem zasilanie - zahaczylem o wtyczke, wszytko bylo podlaczone na pajaka.
    i teraz cisza....

chce zaprogramowac w programatorze cala kostke n82802ab8
    -problem jest taki, iz po zgraniu biosu ze strony producenta okazuje sie ze jest tam kilka plikow o oznaczeniach xxxxx.BI1 do xxxxxx.BI5, jest jessze jakis xxxx.BBO.

kosc jest 4mbitowa a kazdy z tych plikow ma 65695 bajtow.
    ktos moze mi podac jakies wskazowki od czego zaczac z takim przypadakiem!

plyta to intel d850gbal
    jeszcze jedno:
    moze ktos jest w posiadaniu takie plyty, to prosze o zgranie biosu do pliku i przeslanie na priva - bede niezmiernie wdzieczny

Moderowany przez Light-I:

Późno, bo późno, ale jest dogodniejszy dział do prowadzenia dyskusji w tym temacie, gdzie spotka się z większą ilością odpowiedzi. Przeniesiono z "Mikrokontrolery".

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1723242
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    Ja zaprogramowałem tą kość metodą hot-swap na innej płycie z takim samym typem kości BIOS (Firmware Hub np. SST49LF002A / SST49LF003A / SST49LF004A / SST49LF008A/Intel 82802AB/82802AC - praktycznie większość płyt z chipsetem Intel), za pomocą programu Uniflash.
    Ponieważ jednak firma Intel zastosowała inną metodę flashowania BIOS (podzielono go na oddzielnie zapisywalne moduły), trzeba tu zastosować inną technikę.
    W razie problemów dzwoń na PW/GG ;)
    Plik BIOS :
    ftp://aiedownload.intel.com/df-support/4561/eng/gb-p18.exe
    1. Plik ten trzeba uruchomić, po naciśnięciu "y" wypakuje ci nieco...
    2. Znów trzeba uruchomić, tym razem "SW.exe".
    3. Obraz dyskietki "DISK.IMG" nagrywamy na dyskietkę.
    4. W opcjach BIOS tej innej płyty włączamy "(System) BIOS-Shaddow - Enabled" (Nie wiem jak bedzie to się nazywało dokładnie, ale raczej podobnie). Opcje typu "Enable BIOS Update" ustawiamy na enabled, zworki zabezpieczające przed zapisem ustawiamy na wyłączone zabezpieczenie zapisu.
    5. Bootujemy się z dyskietki, tak sprytnie, aby kości na tej innej płycie podmienić po wyświetleniu ostatniego ekranu BIOS (bezwzględnie naciskamy klawisz "Pause", gdy tylko zobaczymy napis"Copyright (C) 1996 General Software, Inc. All Rights Reserved (...) DOS Licensed to Intel(...)", bo inaczej program nam nadpisze BIOS od tej 2 płyty).
    A tu masz dokładny opis tej wersji BIOS :
    ftp://aiedownload.intel.com/df-support/4561/eng/RNOTE18.pdf
    P.S. Możliwe, że da radę zabootować się z tej dyskietki "na ślepo". Czy dioda LED w stacji dysków zaświeca się na chwilę po włączeniu tej "martwej płyty" - jakby nigdy nic ?
    --
    Pozdrawiam, Daniel
  • REKLAMA
  • #3 1744329
    maxvonsopop
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    no coz, wykonalem krok po kroku polecenia do wykonania hot swapa uzywajac dyskietki rozruchowej z biosem dostarczonej przez intela.
    podmianke wykonalem na plycie asus a7v8x-x , platforma amd
    okazuje sie ze program iflash w jakis sposb sprawdza chipset albo cos podobnego bo nie flashuje kostki tylko wyrzuca komunikat
    -your system does not support this flash

kostka pozostaje nie naruszona bo po tej operacji zgralem zawartosc willemem i porownalem z poczatkowa zawrtoscia - to samo!
  • #4 1744393
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    No cóż, Intel raczej nie stworzyłby programu flashujacego własne płyty - oparte tylko na własnych chipsetach - na chipsecie VIA. Oczywiście mogę się mylić... ;)
    Pozdrawiam, Daniel
REKLAMA