Teraz i na mnie przyszło.
Tytułowy ACER - z zawartością:
Pentium M 725 1,6 GHz;
RAM - 1,5 GB DDR;
ATI Mobility - Radeon 9700.
Reszta chyba już pomijalna.
Wymagania - ma działać w trybie graficznym i pozwalać na, w miarę bezstresowe, przeglądanie sieci.
Gdyby nic się nie dało dopasować, to proszę bez litości... kopać leżącego.
U kolegi z pracy na laptopie Medion|Clevo z Pentium M i 1GB działa OpenBSD z XFCE. Videoklipy z YT nie działają płynnie, ale bardziej statyczne treści - bez problemu.
Ja stosuję w pracy i prywatnie Slackware 13.37 z XFCE 4. Na Pentium M lub "4" 32bit jest podobnie, jak u kolegi.
Wiem - w niektórych środowiskach Slackware jest uznawane za filię piekła.
Dobrze jest zoptymalizować konfigurację, np. plik wymiany i bazowy system plików "root" w pamięci operacyjnej. Z palca się tego nie zrobi, natomiast na ustawieniach domyślnych u mnie działało przez trzy lata bez zmian.
Testem może być uruchomienie środowiska graficznego w SystemRescueCD, np. 1.6.2. Jeżeli zadziała płynnie, to jest szansa, że da się bieżąco pracować.
Innych dystrybucji prawie nie znam - coś liznąłem z Ubuntu Server LTS, ale miałem już postawione systemy przez poprzedników.
https://linuxiarze.pl/download_puppy/ i to raczej nie Quirky i Wary. Tahr działa pięknie na Asus A6000, przeglądarki - zwłaszcza Chrome 32 i FF 45.9 nie powodują żadnych niekompatybilności (Chrome łapie crash 1 dziennie przy przeciąganiu tekstu, a robię to nagminnie). Również Slacko, polecam, bo jakby jeszcze szybszy EDIT - jak wyżej kolega pisał "mogą być problemy" ale ich zwalczenie może przynieść korzyści.
Puppy oczywiście można jeszcze stuningować.
Mint odradzam, bo 18.5 włącza się... dłużej niż W8 i działa tak-sobie, a niższe wersje są niedopracowane.
Polecano mi na forum puppy OS o nazwie Euclid.
Do funkcjonalności windows oczywiście polecam W7 + "kastracja" do 34 procesów.
EDIT Xenial nie znam, a wygląda interesująco, jednak dla mnie za "ciężki" (350MB),
staram się trzymać poniżej... 250MB .
Dodano po 8 [minuty]:
kpodstawa napisał:
OpenBSD z XFCE.
To jest w kwestii wydajności praktycznie 1 "worek". Typy obsługi plików (managery) i środowiska pulpitu są często wymienne - co komu pasuje.
Na co powinieneś zwrócić szczególną uwagę, to poprawna współpraca wybranego OS z:
-obsługą touchpada i scrolla w nim
-płynność przewijania www
-prawidłowa obsługa:
sieci
grafiki
akceleracji sprzętowej
usypiania
klawiszy funkcyjnych jaśniej/ciemniej, głośność
Ogólnie chodzi o sprawdzenie pełnej funkcjonalności aby była jak w windowsie.
Oczywiście najlepiej sprawdzić te funkcjonalności zawczasu na bootowalnej wersji OS, ale uwaga - one często się uaktywniają dopiero po instalacji OS na HDD, więc może to być zwodnicze.
Dobra, trochę się porozglądałem i... jak nie PAE, to inne niespodziewajki. Po kilku próbach z tym i owym doszedłem do wniosku, że jednak "nie ma jak XP". Jeszcze mi (w nim) co prawda parę elementów do kas(tr)acji zostało, ale działa już więcej niż znośnie.