logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki system operacyjny wybrać dla ACER TM 4502 WLCi z Pentium M 1,6 GHz i 1,5 GB RAM?

Matuzalem 10 Gru 2017 12:27 546 3
REKLAMA
  • #1 16880753
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1100
    Teraz i na mnie przyszło.
    Tytułowy ACER - z zawartością:
    Pentium M 725 1,6 GHz;
    RAM - 1,5 GB DDR;
    ATI Mobility - Radeon 9700.
    Reszta chyba już pomijalna.

Wymagania - ma działać w trybie graficznym i pozwalać na, w miarę bezstresowe, przeglądanie sieci.

Gdyby nic się nie dało dopasować, to proszę bez litości... kopać leżącego. :wink:
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16880914
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Ocena: 245
    U kolegi z pracy na laptopie Medion|Clevo z Pentium M i 1GB działa OpenBSD z XFCE. Videoklipy z YT nie działają płynnie, ale bardziej statyczne treści - bez problemu.

Ja stosuję w pracy i prywatnie Slackware 13.37 z XFCE 4. Na Pentium M lub "4" 32bit jest podobnie, jak u kolegi.

Wiem - w niektórych środowiskach Slackware jest uznawane za filię piekła.

Dobrze jest zoptymalizować konfigurację, np. plik wymiany i bazowy system plików "root" w pamięci operacyjnej. Z palca się tego nie zrobi, natomiast na ustawieniach domyślnych u mnie działało przez trzy lata bez zmian.

Testem może być uruchomienie środowiska graficznego w SystemRescueCD, np. 1.6.2. Jeżeli zadziała płynnie, to jest szansa, że da się bieżąco pracować.

Innych dystrybucji prawie nie znam - coś liznąłem z Ubuntu Server LTS, ale miałem już postawione systemy przez poprzedników.

Krzysztof Podstawa
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 16880923
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    https://linuxiarze.pl/download_puppy/
    i to raczej nie Quirky i Wary. Tahr działa pięknie na Asus A6000, przeglądarki - zwłaszcza Chrome 32 i FF 45.9 nie powodują żadnych niekompatybilności (Chrome łapie crash 1 dziennie przy przeciąganiu tekstu, a robię to nagminnie). Również Slacko, polecam, bo jakby jeszcze szybszy EDIT - jak wyżej kolega pisał "mogą być problemy" ale ich zwalczenie może przynieść korzyści.
    Puppy oczywiście można jeszcze stuningować.
    Mint odradzam, bo 18.5 włącza się... dłużej niż W8 i działa tak-sobie, a niższe wersje są niedopracowane.
    Polecano mi na forum puppy OS o nazwie Euclid.
    Do funkcjonalności windows oczywiście polecam W7 + "kastracja" do 34 procesów.
    EDIT Xenial nie znam, a wygląda interesująco, jednak dla mnie za "ciężki" (350MB),
    staram się trzymać poniżej... 250MB ;) .

Dodano po 8 [minuty]:

kpodstawa napisał:
    OpenBSD z XFCE.

To jest w kwestii wydajności praktycznie 1 "worek". Typy obsługi plików (managery) i środowiska pulpitu są często wymienne - co komu pasuje.

Na co powinieneś zwrócić szczególną uwagę, to poprawna współpraca wybranego OS z:
    -obsługą touchpada i scrolla w nim
    -płynność przewijania www
    -prawidłowa obsługa:
    sieci
    grafiki
    akceleracji sprzętowej
    usypiania
    klawiszy funkcyjnych jaśniej/ciemniej, głośność
    Ogólnie chodzi o sprawdzenie pełnej funkcjonalności aby była jak w windowsie.
    Oczywiście najlepiej sprawdzić te funkcjonalności zawczasu na bootowalnej wersji OS, ale uwaga - one często się uaktywniają dopiero po instalacji OS na HDD, więc może to być zwodnicze.
  • #4 16885140
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1100
    Dobra, trochę się porozglądałem i... jak nie PAE, to inne niespodziewajki. Po kilku próbach z tym i owym doszedłem do wniosku, że jednak "nie ma jak XP". Jeszcze mi (w nim) co prawda parę elementów do kas(tr)acji zostało, ale działa już więcej niż znośnie.

Dziękuję za Panów sugestie i wskazania.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
REKLAMA