logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki system na komputer z 256mb RAM

patryk5b520 16 Lip 2016 18:32 3201 8
REKLAMA
  • #1 15811715
    patryk5b520
    Poziom 9  
    Witam dzisiaj zadzwonił do mnie klient z pytaniem czy istnieje jakiś system który zadziała mu na 256 mb RAM. Przyszedł do mnie z laptopem jakiś stary Acer travelmate 240 sprawdziłem go i procesor to intel celeron 2.6 GHz na spodzie jest naklejka z licencją od windows xp ale niestety nie ma dysku więc pomyślałem że odpalę linuxa ubuntu starszą wersję 10.04 z pendriva lecz system się ładuje i czarny ekran sprawdziłem u siebie na komputerze z 8 GB RAM i odpala normalnie więc 256 mb Ram to za mało. Dodam też że to starszy pan i raczej nie będzie chciał inwestować nawet 10 zł w dodatkową kość RAM. Poleci ktoś system pod ten wiekowy laptop ?
  • REKLAMA
  • #2 15811723
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 15811730
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1101
    Windows 2000 na laptopach z taką ilością pamięci jakoś dawał sobie radę. Jakoś, to jest na pewno lepiej niż XP. Tyle tylko, że skoro jest licencja dla XP to może jednak prościej dołożyć RAM - namówić "starszego pana" na dokupienie pamięci - i skorzystać z tego co jest niż kombinować.
    Oczywiście pytanie kluczowe brzmi: "Do czego (ten sprzęt ma być wykorzystywany)?"
    Od tego zależy wybór systemu i ew. namawianie na wydatki upgrade'ujące.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • REKLAMA
  • #5 15811737
    patryk5b520
    Poziom 9  
    Matuzalem napisał:
    Windows 2000 na laptopach z taką ilością pamięci jakoś dawał sobie radę. Jakoś, to jest na pewno lepiej niż XP.

Tylko to ma być koniecznie linux ponieważ tak jak wspomniałem w laptopie nie ma dysku więc zostawił bym mu tego pendriva lub też płytę aby mógł odpalać linuxa

Dodano po 38 [sekundy]:

Wykorzystuje go tylko do internetu Olx i te sprawy

Dodano po 5 [minuty]:

Qbuś napisał:

???
  • #6 15816371
    Stando01
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    Polecam coś z tej listy: http://www.techradar.com/news/software/operating-systems/10-of-the-most-popular-lightweight-linux-distros-1295034

Używałem Lubuntu i Xubuntu. Działają na starszych komputerach całkiem znośnie.

Można ewentualnie spróbować zainstalować Windowsa XP na pendrivie. Da się to zrobić. Ale wydajność takiego rozwiązania pozostawia sporo do życzenia.
  • #7 15816384
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Ocena: 614
    patryk5b520 napisał:
    Poleci ktoś system pod ten wiekowy laptop ?

Puppy śmiga w miarę stabilnie.

Choć tu się sprawdzi dowolna dystrybucja bez WM,a

Oczywiście nie ma co się oszukiwać... taka ilość pamięci operacyjnej do dzisiejszego internetu to farsa.
  • #8 15816888
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
  • #9 15819950
    patryk5b520
    Poziom 9  
    Dzięki wszystkim za odpowiedzi
    Za te pieniądze które dał mi ten pan za zrobienie tego laptopa kupiłem mu 2GB RAM i dysk ^_^
    I powiem jeszcze że mimo 1 rdzeniowego procesora i pamięci RAM DDR 400
    Windows 10 działa dość płynnie mimo wszystko windows 7 32 bity został na tym laptopie

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukiwał systemu operacyjnego, który działałby na laptopie Acer TravelMate 240 z 256 MB RAM i procesorem Intel Celeron 2.6 GHz. Proponowano różne rozwiązania, w tym starsze dystrybucje Linuxa, takie jak Puppy, Lubuntu i Xubuntu, które są bardziej odpowiednie dla ograniczonych zasobów pamięci. Wskazano również na możliwość zainstalowania Windows 2000, który lepiej radzi sobie z taką ilością RAM niż Windows XP. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na zakup dodatkowej pamięci RAM (2 GB) oraz dysku, co umożliwiło uruchomienie Windows 10, który działał płynnie mimo ograniczeń sprzętowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA