Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Kabel HDMI - Widać bios, logo windowsa, a później czarny ekran i "brak wid

11 Gru 2017 02:22 1749 12
  • Poziom 9  
    Dzień dobry,
    Od jakiegoś czasu mam nowy komputer
    Gtx 1060 6GB
    i3 8100
    8GB ram
    win 10pro 64bit
    Na początku do wyświetlania obrazu używałem telewizora firmy "OK." na kablu HDMI (podpięty oczywiście do karty graficznej) i wszystko działało.

    Później zakupiłem przejściówkę z VGA na HDMI do mojego leciwego monitora firmy samsung no i na nim pracowałem, a gdy potrzebowałem telewizora to przekładałem ten sam kabel(z przejściówką) do telewizora, a dźwięk odtwarzałem z zewnętrznego głośnika(bo kabel VGA nie ma oczywiście możliwości przesyłania dźwięku).
    Po jakimś czasie chciałem sobie odpalić dźwięk z telewizora co oczywiście zmusiło mnie do poszukania starego kabla HDMI (którego używałem na początku) i podpięcie go do telewizora, ku mojemu zdumieniu telewizor nie widzi komputera (bądź na odwrót).
    Podczas włączania komputera jest bios, widać logo Windows, a później czarny podświetlony ekran z napisem systemowym na telewizorze "brak dostępnych wideo".
    Sterowniki odinstalowywałem i instalowałem najnowsze (może starsze sterowniki pomogą?).
    Nie mogę zainstalować zintegrowanych sterowników do karty graficznej (wyświetla się komunikat, że komputer nie spełnia minimalnych wymagań). Posiadając płytę główną z370 pro4 chyba powinienem mieć taką możliwość, prawda?
    Jakieś pomysły? Z góry ślicznie dziękuję za pomoc.

  • Poziom 22  
    Dobry.

    Na TV zniknal, ale czy nadal obraz dziala na tym monitorze?
  • Poziom 21  
    Kabel hdmi trzeba włożyć do pierwszego gniazda na karcie graficznej hdmi /dvi.
  • Poziom 21  
    Miałem na myśli, aby podpiąć do pierwszego gniazda z brzegu jakiekolwiek by nie było.
  • Poziom 21  
    Sama karta ma więcej wyjść poza hdmi. W tym przypadku pierwszym z brzegu będzie ( domyślne ) Dvi. Domyślnie system jako główny ekran wyświetla z portu pierwszego. Można to zmienić w ustawieniach ekranu. Ewentualnie włączyć klonowanie ekranu.
    Jeżeli sytuacja nadal się nie zmieni, trzeba sprawdzić na innych portach w telewizorze.
  • Spec od monitorów
    Cytat:
    poszukania starego kabla HDMI (którego używałem na początku) i podpięcie go do telewizora, ku mojemu zdumieniu telewizor nie widzi komputera (bądź na odwrót).


    A "widzi" ten TV inne urządzenia wpięte pod HDMI , np DVD i wyświetlany obraz?
  • Poziom 9  
    [quote="lisek"]
    Cytat:
    A "widzi" ten TV inne urządzenia wpięte pod HDMI , np DVD i wyświetlany obraz?

    Nie mam możliwości żeby sprawdzić, ale jeżeli na telewizorze wyświetla się obraz do momentu logo windwos no to chyba działa nie? Zwłaszcza, że na kablu VGA wszystko działa poprawnie.
  • Spec od monitorów
    Jaki TV i jaki monitor?

    HDMI w TV ma swoją pamięć 24C02 , gdzie zapisano tzw.EDID czyli np. jakie rozdzielczości obsługuje hdmi, ....
    Jak pamięc się wysypałą to np. rozdz. do 800x600 będą obsługiwane (czyli Bios i logo ) ,natomiast wyżej czyli Win już nie ?! > czyli "czarno"

    VGA i HDMI to całkiem co innego i są niezależne,

    :!: Było by dobrze podłączyć pod hdmi TV odtwarzacz DVD/ tuner z wyj. hdmi i zobaczyć czy faktycznie to wina TV ... czy czasem karty!
  • Poziom 43  
    Wyłącz Fast Boot w UEFI i windowsie.

    Dodano po 6 [minuty]:

    kaczmix8 napisał:
    Nie mogę zainstalować zintegrowanych sterowników do karty graficznej (wyświetla się komunikat, że komputer nie spełnia minimalnych wymagań). Posiadając płytę główną z370 pro4 chyba powinienem mieć taką możliwość, prawda?

    Nie mam takiej pewności, a chodzi ci nie o "zintegrowane sterowniki, tylko kartę zintegrowaną?:
    IGPU Multi-Monitor
    strona 61 - trzeba to włączyć.
    http://asrock.nl/downloadsite/Manual/Z370%20Pro4.pdf
    Posiada zasilacz ten komputer?
  • Poziom 9  
    safbot1st napisał:
    Wyłącz Fast Boot w UEFI i windowsie.

    Było na "disabled"

    safbot1st napisał:
    Nie mam takiej pewności, a chodzi ci nie o "zintegrowane sterowniki, tylko kartę zintegrowaną?:
    IGPU Multi-Monitor
    strona 61 - trzeba to włączyć.
    http://asrock.nl/downloadsite/Manual/Z370%20Pro4.pdf
    Posiada zasilacz ten komputer?

    Tak, o kartę :). Posiada - Zasilacz SilentiumPC Vero L2 600W
  • Poziom 43  
    kaczmix8 napisał:
    Było na "disabled"

    W windowsie, czy UEFI?
    Zamieść 3cią zakładkę CPU-Z.
    Sprawdź jak sytuacja wygląda na bootowalnym linuxie.

    Dodano po 3 [minuty]:

    Masz w płycie głównej również HDMI. Wyjmij GTX 1060 i sprawdź na integrze, czy na omawianym kablu będzie widać pulpit.

    Dodano po 5 [minuty]:

    Fajnie jakbyś podał modele tych TV, za
    lisek napisał:
    HDMI w TV ma swoją pamięć 24C02 , gdzie zapisano tzw.EDID czyli np. jakie rozdzielczości obsługuje hdmi, ....

    Uruchom W10 w "trybie video niskiej rozdzielczości", zobaczymy, czy to nie wina złej rozdzielczości dla monitora (skoro widać UEFI i splash):
    Kabel HDMI - Widać bios, logo windowsa, a później czarny ekran i "brak wid