logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Pralka Siemens WS10F062PL/21 - nie reaguje przycisk `start`

SiemensWS10F062PL 13 Gru 2017 17:07 5496 4
  • #1 16888061
    SiemensWS10F062PL
    Poziom 7  
    Ocena: 15
    Pralka Siemens WS10F062PL/21
    TYPE WNM 11 IPx4
    Problem z pralką wygląda tak:
    coś tam lekko jakoby szurało w bębnie i pralka wykonała cały cykl prania /pranie, płukanie, wirowanie/ ale po zakończeniu całego cyklu migało światełko przy "płukanie", a powinno przy "wirowanie". Następne pranie już nie ruszyło, bo przycisk "start" był zablokowany. Serwisant stwierdził, ze trzeba wymienić silnik, co trochę wydaje się być dziwne, bo gdyby padł silnik to pralka by nie odwirowała. Sprawdził to "testem" polegającym na pokręceniu pokrętłem w lewo, prawo i przytrzymaniu któregoś z trzech przycisków: albo "dodatkowe płukanie" albo "1000->600" lub "start". I pralka ruszyła. Ale problem znowu się pojawił. Czy umie ktoś doradzić, jaką kombinację klawiszy i ustawienie pokrętła zrobił serwisant?
  • Pomocny post
    #2 16888373
    mrhari
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3226
    Szczotki silnika dokonały żywota.
  • #3 16889027
    SiemensWS10F062PL
    Poziom 7  
    Dziękuję za odpowiedź, od pewnego czasu zastanawiała mnie też ilość czarnego pyłu pod pralką, czarny węglowy pył.
    W jaki sposób można wymienić szczotki we własnym zakresie? czy to jest skomplikowane?
    druga sprawa, czy to zatrzymywanie się pralki na "płukanie" po zakończonym całym cyklu nie oznacza jednak zepsucia sterownika programatora?
  • Pomocny post
    #4 16890241
    machnicki.krzysztof
    Poziom 12  
    Ocena: 78
    Wyjmij silnik. 2 śruby, kostka ele i pasek. z tyłu silnika zobaczysz szczotkotrzymacze. szczotki nie są przykręcone tylko trzymają się "na wcisk" (dasz radę je zdemontować). wymień szczotki, zamontuj silnik w odwrotnej kolejności.
    Reset modułu po wymianie szczotek: Trzeba ustawić pokrętło na godzinę 6 płukanie, przytrzymujemy przycisk wirowanie (trzymamy go cały czas) i przekręcamy pokrętło na wirowanie. Często nie wychodzi za pierwszym razem. Jak będziesz miał problem z resetem po wymianie szczotek i niekoniecznie zrozumiesz to co napisałem to szukaj tematów z problemem błędu F21 w pralkach Bosch i Siemens
  • #5 16891151
    SiemensWS10F062PL
    Poziom 7  
    machnicki.krzysztof napisał:
    Często nie wychodzi za pierwszym razem. Jak będziesz miał problem z resetem po wymianie szczotek i niekoniecznie zrozumiesz to co napisałem to szukaj tematów z problemem błędu F21 w pralkach Bosch i Siemens
    Dzięki za pomoc i bardzo przydatne wskazówki, a problem rozwiązany.
REKLAMA