logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Karta graficzna w granicach 540zł

Nguyen Ngoc Trung 10 Sie 2005 22:09 1050 7
REKLAMA
  • #1 1723793
    Nguyen Ngoc Trung
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam 540zł i czy opłaca mi się kupować Radeona 9800 Pro? Jeżeli nie to czy jest jakaś lepsza karta na AGP 8x za taką kwotę?
    Moderowany przez TONI_2003:

Przeniesiono z Komputery Hardware

• REKLAMA
  • #2 1724058
    krzycho123
    Poziom 31  
    Ocena: 106
    za proównywalną kwote kupisz GF 6600 , jest on w niektórych zastosowanich szybszy od radeona ale w niektórych wolniejszy. Ja osobiscie brałbym jednka Geforce'a
  • REKLAMA
  • #3 1724288
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Ocena: 531
    6600 nie jest szybszy od 9800 Pro, w przeciwieństwie do 6600GT.
    Możesz spokojnie kupić radeonka. W dodatku jeśli masz procka powyżej 2.5GHz i DDR-y to taka maszynka pożyje spokojnie przez długi czas bez ryzyka skaczących gierek.
  • REKLAMA
  • #4 1725374
    Nguyen Ngoc Trung
    Poziom 11  
    Kolega Orochimaru mówi, że dobrze by było gdybym miał procesor 2.5 GHz. Ja mam Celerona D 330 2.66 GHz, 512 MB RAM, kartę graf. Radeon 9600 128 MB RAM (128 bit), płyta gł. ASRock P4V88. Zamierzam kupić właśnie nową kartę, bo często gry mi się zacinają np. FarCry. Myślicie, że zakup takiej karty pomoże całkowicie "wyeliminować" zacinanie się gier?
  • #5 1726353
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Ocena: 531
    Nie napisałeś czy to DDR-y czy SD, bo różnica jest ogromna.
    FarCry ma dość ostre wymagania i trzeba naprawdę mocnego kompa, żeby to pociągnąć.
    Jeśli masz DDR-y to zmiana karty pomoże, ale tylko trochę, jeśli masz SD to zmień płytę i ram, niestety koszty będą duże ale zysk napewno większy niż z kupna nowej grafiki.
  • REKLAMA
  • #6 1726800
    Nguyen Ngoc Trung
    Poziom 11  
    Mam pamięci typu DDR, czyli jednak wymiana karty mi się opłaca?
  • #7 1726924
    krzycho123
    Poziom 31  
    Ocena: 106
    hmm. Mając takąkarte nie wynmieniał bym jej z tylko z tego powodu że Farcry Ci się "zacina" ta gra wymaga naprawde mocnego kompa . Moze się okazać że nawet po zmianie tego radeona Twój procek nie da rady. Poczekaj jeszcze troche ,za pół roku Twój nowo nabyty Radek 9800 czy 6600Gt na AGP będzie nic nie warty ... nie sprzedasz nawet tego za połowe które zainwestowałeś .Karty agp wychodzą z użycia i produkcji . Przyszłość to PCIx. Nie wydaje mi się żeby na tym sprzęcie gry chodziły nieopowiednio. Oczywiście z sensownie ustawionymi detalami i rozdzielczością. Pozdrawiam.

PS>Dodam tylko że ja bym wpierw zainwestował w płyte z portem PCI-express a potem się rozglądał za nową grafiką.
    Sam posiadam GF4Ti i BArtona 2500. Prawie wszystko chodzi płynnie , w rozdziałce 1024x768 i średnimi detalami.
  • #8 1729161
    Nguyen Ngoc Trung
    Poziom 11  
    AGP jeszcze nie wychodzi z produkcji, bo np. na AGP 8x wyprodukowano nową kartę Radeon X850XT. Może kolega Krzycho123 ma rację, żeby poczekać z tym zakupem, ale ja jeszcze nie mam zamiaru kupować płyty głównej ze złączem PCI-E, bo koszty są dla mnie zbyt wielkie

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zakupu karty graficznej w budżecie około 540 zł na złącze AGP 8x, w szczególności porównania Radeona 9800 Pro z GeForce 6600. Wskazano, że GeForce 6600 bywa szybszy w niektórych zastosowaniach, ale nie jest to regułą, a wersja 6600 GT jest wydajniejsza od 9800 Pro. Przy procesorze powyżej 2,5 GHz i pamięciach DDR zakup Radeona 9800 Pro jest opłacalny i zapewni stabilną pracę w grach. Jednakże gry takie jak FarCry mają wysokie wymagania sprzętowe i mogą wymagać mocniejszej konfiguracji niż tylko wymiana karty graficznej. W przypadku pamięci DDR wymiana karty graficznej może przynieść poprawę, ale jeśli są to starsze pamięci SD, bardziej opłaca się wymiana płyty głównej i RAM. Zwrócono uwagę, że AGP powoli wychodzi z użycia na rzecz PCI-Express, co może wpłynąć na wartość inwestycji w kartę AGP w najbliższej przyszłości. Niektórzy sugerują najpierw inwestycję w płytę główną z PCI-E, a potem w nową kartę graficzną. Jednakże na rynku nadal pojawiają się nowe modele kart AGP, np. Radeon X850 XT. Ostatecznie decyzja zależy od budżetu i planów modernizacji całego systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA