logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung 32 LE32S81BX/XEC - TV nie włącza się, brak diody st-by, wymiana zasilacza

krzysiek.kris0016 14 Gru 2017 10:16 1128 10
REKLAMA
  • #1 16889422
    krzysiek.kris0016
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam.
    Problem mój polega na tym ze posiadam tv jak w temacie i po podłączeniu zasilania nic sie nie dzieje nawet dioda st-by sie nie zapala. Kupilem drugi zasilacz (bn44-00192a) i wymiana nic nie pomogla miernikiem sprawdzilem wyjscie na inwerter czy jakos tak to sie nazywa i napiecie zgadza sie z opisem lecz po odlaczeniu plyty sygnalowej napiecia znikaja. Mial moze ktos z was taki problem i mogl by cos podpowiedziec?
    Plyta: bn41-00936c/bn9401731a
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16889508
    krzysiek.kris0016
    Poziom 9  
    Moduł czy zasilacz?

Dodano po 31 [minuty]:

Czy chodzi o Moduł T-Con
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 16890694
    GanCegall
    Poziom 38  
    Ocena: 1631
    zdzich42 napisał:
    Przecież ma dwa moduły

krzysiek.kris0016 napisał:
    Moduł czy zasilacz?
  • #8 16891016
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1990
    A ja zaproponowałem, aby kupił KOLEJNY moduł do swojego telewizorka, skoro sztuczka z kupnem zasilacza się nie udała. No ale to faktycznie zbyt trudne do odróżnienia. ;)
    Rozumiem, że dla naprawiacza zbyt trudne logicznie. Ale widać dla ciebie też, skoro czepiasz się @GanCegall.
  • #9 16893248
    krzysiek.kris0016
    Poziom 9  
    "Kolega" mirex jest taki cwany bo udaje doswiadczonego elektronika tylko z czytaniem ma problem bo jak by nie zauwazyl jest napisane "poczatkujacy", a wszystkich traktuje z gory wiec moze lepiej niech sie wogole nie wypowiada, a nie podsowa zbedne pomysly na... Tylko on wie co!!
  • #10 16893315
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 871
    :arrow: Kol mirex ja się nikogo nie czepiam i do nikogo nic nie mam. Dałem poradę jaka przyszła mi na myśl Odepnij main od zasilacza i załącz do sieci. Napisz czy pracuje podświetlanie. czy ona komukolwiek ujmuje? ubliża? Twoje hasło kup kolejny można różnorako zrozumieć "kolejny" (precyzyjnie napisałbym następny) zasilacz, czy kolejny z modułów skoro z zasilaczem "nie pykło" np main. Niestety, nie to jest najważniejsze w tym momencie, bo po drugiej stronie siedzi człowiek taki sam jak my. Jeśli zasługuje na poradę, bo myśli i chce się czegoś nauczyć to chwała mu, jeśli nie to moim zdaniem lepiej mu nic nie pisać albo zaprzestać pisać. I kto tu z niego z niego kpi? ja czy Wy?
    PS
    I jeszcze jedno zauważ że moje posty są pisane jak gdyby jeden po drugim. Ten w środku między moimi dziwnie zniknął .(a taki mądry i świet(l)ny był...) Co sam do siebie pisałem? Pytanie czemu zniknął zostawiam Ci do przemyślenia.
  • #11 16893522
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1990
    "Kolega" mirex jest taki cwany bo udaje doswiadczonego elektronika

Masz rację. Udaje.
    tylko z czytaniem ma problem bo jak by nie zauwazyl jest napisane "poczatkujacy"

Ponieważ udaję, to mnie opis działu nie obchodzi. A ty nie jesteś początkujący serwisant TV (tam był temat). Ty jesteś kompletny laik i o naprawianiu telewizorów nie masz pojęcia. O podstawach elektronik też nie moim zdaniem.
    Możesz tylko podmieniać moduły. "Na dwa uda".
    Z logiką równie kiepsko - nie dość, że masz (podobno) uszkodzony swój zasilacz, to w dodatku miałeś pecha i kupiłeś też definitywnie uszkodzony! Super prawdopodobieństwo!
    A jeśli się weźmie pod uwagę, że wystarczy jedno przyłożenie miernika, aby mieć jasność, to o czym my mówimy?
    Porada "kup kolejny moduł" jest bardzo dobra.
    A że zrozumiałeś, świadczy twoje pytanie:
    Moduł czy zasilacz?

Znaczy, że doskonale zrozumiałeś i wcale adwokat ci nie jest potrzebny. ;)
    Natomiast jakie masz pojęcie dodatkowo pokazuje twoje drugie pytanie tam:

Czy chodzi o Moduł T-Con

Tiaaa ... zapewne on powoduje, że TV wcale (podobno) nie chce się włączyć. ;)

Nawet tematu nie chce ci się poprawnie założyć, a i moderacja, choć doskonale widziała, przenosząc go tutaj, nie zareagowała. Jakby przeczuwając, że temat powinien być w koszu.
    I faktycznie tam jest jego miejsce.

Zatem weź się, panie naprawiający, za robotę czyli NAPRAWIANIE, pokaż co potrafisz!
    Że śrubki potrafisz wkręcać i wykręcać nie musisz udowadniać. ;)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z telewizorem Samsung LE32S81BX/XEC, który nie włącza się, a dioda st-by nie świeci. Po wymianie zasilacza (model bn44-00192a) problem nie został rozwiązany. Użytkownik sprawdził napięcia na inwerterze, które były zgodne z opisem, ale po odłączeniu płyty sygnalnej napięcia znikają. W odpowiedziach sugerowane są różne podejścia, w tym odłączenie płyty głównej od zasilacza oraz zakup kolejnego modułu, co wywołuje dyskusje na temat umiejętności diagnostycznych i zrozumienia problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA