logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung LE37S81B - TV nie włącza się, napięcia z przetwornicy brak

andpol 33 10 Maj 2010 16:45 4193 3
REKLAMA
  • #1 8059005
    andpol 33
    Poziom 39  
    Ocena: 1146
    Witam. Tv jak w tytule. Ma problemy z włączaniem. Raz się właczy, a 10 razy nie. Jak już zaskoczy, to gra. Nie mam schematu. To co udało mi się namierzyć, to +5V. Jest stale. Dioda czuwania świeci. Z procesora dostaje napięcie włączające. Natomiast z przetwornicy głównej nie wychodzą żadne napięcia. Elektrolity podstawione, płyta oblutowana. Na kondensatorze sieciowym miernik pokazuje jakieś głupoty-napięcie pływa w granicach 320-400V ( kondensator podstawiony). Za wszelkie porady będę wdzięczny.Znalazłem serwisówkę do podobnego tv. Tak wygląda płyta zasilacza, ale niestety nie ma schematu do niej.

Samsung LE37S81B - TV nie włącza się, napięcia z przetwornicy brak

Nie wiem, jaką rolę spełniają zaznaczone elementy. Znajdują się w układzie pomiędzy prostownikiem a kond. sieciowym. W przypadku, gdy tv się włączy napięcie na tym c sieć. jest stabilne, podobnie na stand-by przy pierwszym włączeniu do sieci.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 8062588
    andpol 33
    Poziom 39  
    Dzięki mirex za linka do zasilacza. Bez schematu nie dałbym rady. Wszystko wskazuje, że przyczyną takiego zachowania jest transoptor LTV 817B (na schemacie oznaczony jako PC802S) w OVP. Jest wymieniony na trochę inny, ale tv odpala za każdym razem. Nie chwalę jeszcze dnia..., bo tv się testuje, ale to na 90% będzie to. Ten felerny transoptor został wstawiony w obwód przetwornicy stand-by i nie wystartowała wcale.
  • #4 8113140
    andpol 33
    Poziom 39  
    TV działa do dziś, więc diagnoza okazała się słuszna.
REKLAMA