logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Licznik Apator 16EC3r/1 - migające cyfry przy literce L, czy to normalne?

pasylw 14 Gru 2017 20:34 9006 3
REKLAMA
  • #1 16890676
    pasylw
    Poziom 12  
    Witam.
    Mam takie pytanie, mianowicie miesiąc temu wymieniono mi licznik (Pafal16EC3gr/1) na nowy (Apator 16EC3r/1). Dziś zauważyłem że cyfry obok literek L migają (na poprzednim liczniku tego nie było), czy to jest normalny objaw?
    Cały dzień szukałem w sieci i jedynie co udało mi się znaleźć że jest to sygnalizacja nieprawidłowej kolejności faz.
    Ktoś też pisał że cyfry migają wtedy gdy pobierany jest prąd z tej fazy.
    Według tej instrukcji Link ten typ licznika (ponieważ nie ma w nazwie n) nie sygnalizuje nieprawidłowej kolejności faz - teraz nie wiem czy jest podłączony prawidłowo i muszę to zgłosić.
    Nagrałem krótki film ilustrujący to może pomoże w diagnozie. Z góry dziękuję za odpowiedź.

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16890683
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2632
    Sygnalizacja braku zgodności wirowania faz, nie musisz nic zgłaszać, nie ma to wpływu na pomiar i pracę licznika.
  • REKLAMA
  • #3 16891654
    pasylw
    Poziom 12  
    Dziękuję za odpowiedź. Zauważyłem też że literka L (ta przy cyfrze 2) nie wyświetla się szczególnie rano gdy przez dłuższy czas nie było poboru prądu z tej fazy (ale cyfry 1,2,3 migają cały czas).
    Jak zapalę choćby żarówkę to "L" się pojawia ale wtedy nawet po zgaszeniu tej żarówki już nie znika. Czy to normalny objaw? Przepraszam za pytania ale jestem laikiem w tych sprawach.
  • #4 16892609
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2632
    Tak, z licznikiem jest wszystko ok.
REKLAMA