Oba urządzenia są sprzętowo i cenowo bardzo podobne. Wydajnościowo chyba też? Mikrotik ma USB i karty SD ale na tą chwilę nie widzę zastosowań. Natomiast ER-X ma PoE passtrough i jedyne zastosowanie co mi przychodzi do głowy to coś w stylu AP AC Lite ale wątpię że będę to zakładał w kawalerce.
Oba mają HW NAT, wsparcie sprzętowe IPSEC/L2TP, MT ma Winboxa na windowsa ale ponoć z wine też śmiga a poza tym mam 2 wirtualki z windowsami więc nie ma problemu.
Oprogramowania mają różne ale możliwości takie same z tego co wiem.
Tak jak patrzyłem w morele to Er-X ma 24 miesięcy gwarancji producenta a MT tylko 12 sklepu. I to już jest dość istotny argument.
Może wy macie jakieś za/przeciw co do któregoś z nich?
Ogólnie jeszcze wspomnę że cały czas z tyłu głowy mam trzecią koncepcję żeby złożyć coś pod pfsense, bo sporo dobrego słyszałem o nim. Ale wyjdzie na pewno drożej i będzie chciało więcej watów (nawet Atom wbudowany w ITX z zasilaczem pico ATX) niż taki mikrotik/ubiquiti.
PS. OpenWRT/Tomato przerabiałem, raczej nie chcę.
Oba mają HW NAT, wsparcie sprzętowe IPSEC/L2TP, MT ma Winboxa na windowsa ale ponoć z wine też śmiga a poza tym mam 2 wirtualki z windowsami więc nie ma problemu.
Oprogramowania mają różne ale możliwości takie same z tego co wiem.
Tak jak patrzyłem w morele to Er-X ma 24 miesięcy gwarancji producenta a MT tylko 12 sklepu. I to już jest dość istotny argument.
Może wy macie jakieś za/przeciw co do któregoś z nich?
Ogólnie jeszcze wspomnę że cały czas z tyłu głowy mam trzecią koncepcję żeby złożyć coś pod pfsense, bo sporo dobrego słyszałem o nim. Ale wyjdzie na pewno drożej i będzie chciało więcej watów (nawet Atom wbudowany w ITX z zasilaczem pico ATX) niż taki mikrotik/ubiquiti.
PS. OpenWRT/Tomato przerabiałem, raczej nie chcę.