logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stm32FXXX ADC - Czy VREF większe od Vdd może uszkodzić układ?

mycodename47 16 Gru 2017 11:38 729 9
REKLAMA
  • #1 16893735
    mycodename47
    Poziom 16  
    Ocena: 55
    Witam, mam pytanie związane z przetwornikiem ADC w mikro-kontrolerach STM np. stm32F4. Zakładając, że układ zasilany jest napięciem 3.3V, Vref to 2.2V a mierzone napięcie w skrajnym przypadku osiąga wartość 4V. W dokumentacji przeczytałem, że Vref powinno być mniejsze od Vdd, czy oznacza to, że w moim przypadku mogę uszkodzić układ? Czy po prostu na ADC odczytam maksymalna wartość? Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 16893797
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 16893799
    gaskoin
    Poziom 38  
    Ocena: 102
    W dokumentacji masz napisane:

ADC input range:
    $$V_{REF_-} \leq V_{IN} \leq V_{REF_+}$$

Niektóre nogi są 5V tolerant, to też do sprawdzenia w dokumentacji. Jak chcesz zrobić to porządnie to napięcie przed podaniem na ADC "przeskaluj" sobie do odpowiedniego zakresu za pomocą wzmacniacza operacyjnego albo zwykłego dzielnika rezystorowego.

Piotrus_999 napisał:
    A w jaki sposób Vref jest u Ciebie 4V? Jak to mierzysz?

mycodename47 napisał:
    Vref to 2.2V a mierzone napięcie w skrajnym przypadku osiąga wartość 4V
  • #4 16893822
    mycodename47
    Poziom 16  
    Nie Vref osiąga 4V tylko mierzone napięcie ;) Przed wejściem planuję użycie wzmacniacza operacyjnego i tu właśnie jest problem. Na wyjściu wzmacniacza mierzone napięcie będzie mieściło się w zakresie 0-2,2V i to jest normalna praca układu, ale może się zdarzyć tak, że po wzmocnieniu na wyjściu wzmacniacza pojawi się 4V.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 16893828
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 16893832
    mycodename47
    Poziom 16  
    Czy mógłby mi kolega w skrócie wytłumaczyć jak działa taki wzmacniacz?
  • #7 16893862
    gaskoin
    Poziom 38  
    mycodename47 napisał:
    Na wyjściu wzmacniacza mierzone napięcie będzie mieściło się w zakresie 0-2,2V i to jest normalna praca układu, ale może się zdarzyć tak, że po wzmocnieniu na wyjściu wzmacniacza pojawi się 4V.

No to się zdecyduj czy 0-2,2V czy 4V :) przeskaluj go jeszcze o połowę to wtedy będziesz miał 0-1.1V a czasem 2V.

Rail-to-rail oznacza, że na wyjściu wzmacniacza możesz mieć (w teorii) takie napięcie jakim zasilasz opamp, czyli w zakresie Vee do Vcc. W "Normalnym" opampie zamiast zakresu np. 0-3V będziesz miał 0.5V-2.5V
  • #8 16893863
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 16893881
    gaskoin
    Poziom 38  
    Tak, tylko nigdzie nie ma schematu i nie wiemy czym ten opamp jest zasilany. Może jest zasilany 1kV :) Pytanie też co w ogóle kolega chce mierzyć i czy ta wartość 4V jest pożądana czy nie.
  • #10 16893923
    mycodename47
    Poziom 16  
    Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, pomimo mojego mało precyzyjnego pytania udało się Wam naprowadzić mnie na rozwiązanie mojego problemu. Mam jeszcze jedno pytanie, jaki wzmacniacz polecilibyście do wzmocnienia napięcia od około 5uV? Czy ten się nadaje - LMV321IDBVR? Najlepiej gdyby ten wzmacniacz nie był specjalnie drogi.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zadał pytanie dotyczące przetwornika ADC w mikro-kontrolerach STM32, w kontekście sytuacji, gdy VREF wynosi 2.2V, a mierzone napięcie może osiągnąć 4V. W odpowiedziach podkreślono, że VREF powinno być mniejsze od Vdd, co może prowadzić do uszkodzenia układu. Zasugerowano użycie wzmacniacza operacyjnego do przeskalowania napięcia do odpowiedniego zakresu. Wskazano na możliwość zasilania wzmacniacza tym samym napięciem co VREF, co zapobiega uszkodzeniu. Użytkownik zapytał również o odpowiedni wzmacniacz do wzmocnienia napięcia od 5uV, wskazując model LMV321IDBVR.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA