logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skutecznie obciążyć sieć wifi?

Varev 17 Gru 2017 00:26 27711 6
REKLAMA
  • #1 16895653
    Varev
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam,
    Na wstępie powiem, że mieszkam w domu studenckim z bardzo szybkim internetem 150mb/s.
    Lecz niestety mieszka ze mną dwóch chłopaków, którzy są zapalonymi graczami i dzień w dzień pobierają gry po kilkadziesiąt GB, przez co nie mogę sobie sam pograć spokojnie w gry ze względu na skoki pingu.
    I tutaj jest moje pytanie do was, czy istnieje jakiś program albo sposób jak skutecznie uprzykrzyć im życie poprzez obciążenie sieci wifi?
    Pozdrawiam cieplutko.
  • REKLAMA
  • #2 16895671
    makosuu
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 370
    Odpal jakieś torrenty, np Ubuntu pobierz bo ma szybkie seedy. Szybko się wkur...
  • REKLAMA
  • #3 16895688
    Varev
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    makosuu napisał:
    Odpal jakieś torrenty, np Ubuntu pobierz bo ma szybkie seedy. Szybko się wkur...

To jest dobre na krótką metę.
    Chciałbym coś mocniejszego, rozmyslałem nad Ddos'em ale niestety w konfiguracji routera IP jest podane w typie DHCP przez co przez cmd nie jestem w stanie tego zrobic.
  • REKLAMA
  • #4 16895692
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 16895712
    makosuu
    Ocena: 370
    jurek.adam napisał:
    Zamiast uprzykrzać życie zainwestujcie w router z QOS (o ile obecny tego nie ma).

Najlepiej. Ale co jeśli sprzęt nie zależy od niego?
  • #6 16895714
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 16897137
    IC_Current
    Ocena: 2524
    Nie mając dostepu do routera możesz zrobić kilka rzeczy aby kierować ruchem w sieci:
    1. Własny serwer DHCP.
    2. Przepełnienie tablicy MAC switcha.
    3. Spoofing (podmiana) ARP.
    Dla początkujących "hakirów" opcja 3 jest optymalna. Jako narzędzia "hakira" możesz użyć programu NetCut, najlepiej w starszej wersji 2.x.

Dodano po 44 [minuty]:

Natomiast mając dostęp do routera konfigurujesz zarządzanie pasmem i wszyscy są zadowoleni.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik mieszka w domu studenckim z szybkim internetem, ale ma problemy z pingiem z powodu pobierania gier przez współlokatorów. W odpowiedziach zasugerowano różne metody obciążenia sieci, takie jak pobieranie plików torrentowych, jednak podkreślono, że to rozwiązanie jest krótkoterminowe. Proponowano również inwestycję w router z funkcją QoS, co pozwoliłoby na lepsze zarządzanie pasmem. Dla osób bez dostępu do routera zasugerowano techniki takie jak własny serwer DHCP, przepełnienie tablicy MAC switcha oraz spoofing ARP, z użyciem narzędzia NetCut. Wskazano, że najlepszym rozwiązaniem jest konfiguracja zarządzania pasmem na routerze, jeśli jest to możliwe.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA