logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić działanie sieci radiowej 2Mbps i grać w gry sieciowe?

gallus_anonim 05 Lip 2004 22:52 1980 11
REKLAMA
  • #1 727849
    gallus_anonim
    Poziom 11  
    Witam

1. Jestem posiadaczem sieci radiowej o przepustowości 2Mbps, ale jestem załamany jej stanem, strony ledwie sie ładują, o ściaganiu i uploadowaniu nie ma mowy. Pingi do nadajnika są nieduże według mnie bo bywały w ok. 80% straty, a teraz sa ok. 25% ale to i tak nic nie zmienia bo net jak nie chodził tak nie chodzi :( co może być tego przyczyną, kiedyś admin tłumaczył mi że pewni osobnicy w sieci mają viry i obciązają siec a teraz virów nie ma a net nadal nie chodzi :/

2. Czy idzie złamać hasło dostepowe do użądzenia D-Link 900AP+, jestem ciekaw czy istnieje do tego jakiś program?? Prosiłbym o nazwe jeżeli takowy istnieje

3. czy w sieci bezprzewodowej idzie grać w gry sieciowe w taki sam sposób jak w normalnym LANie, np w counter-strike???
  • REKLAMA
  • #2 728246
    maly3000
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    AD1. mozesz miec problem z koniguracja systemu. Poszperaj troche przy adresie IP, oraz masce. Do sieci z netem potrzebny jest adres DNS i bramka sieciowa, bez tego nie da rady po necie chodzic.

Ad2. nie spotkalem sie z takimi.

Ad3. Jezeli siec radiowa obsluguje protokul TCP/IP a na pewno tak jest to wszystkie gry beda dzialc jak na normanej sieci kablowej
  • #3 728434
    gallus_anonim
    Poziom 11  
    maly3000 napisał:
    AD1. mozesz miec problem z koniguracja systemu. Poszperaj troche przy adresie IP, oraz masce. Do sieci z netem potrzebny jest adres DNS i bramka sieciowa, bez tego nie da rady po necie chodzic.

Ad2. nie spotkalem się z takimi.

Ad3. Jezeli siec radiowa obsluguje protokul TCP/IP a na pewno tak jest to wszystkie gry beda dzialc jak na normanej sieci kablowej

ad1. IP, maski podsieci, bramki mam ustawione tak jak mi podał admin, net działa w nocy dobrze tylko w dzien ma takie przerwy i zaniki :/
    Ponizej załanczam loga z numion.com, ale on akurat nie zawiera testu łącza w nocy tylko z rana ale i tak wtedy net chodzil dobrze.

ad2. Szkoda że takowy chyba nie istnieje :/

ad3. hmm i w tym jest problem bo, kumpel ma ta samą sieć co ja i chciał przez nią grac ze mna ale ani on mnie nie widzi anija go nie widze, co może być powodem??
    Załączniki:
    • Jak poprawić działanie sieci radiowej 2Mbps i grać w gry sieciowe? log.gif (38.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 728474
    marmon
    Poziom 17  
    Ocena: 30
    no ja wiem o co chodzi admin dal albo zamale lacze lub nie ustawil zadnych limitow predkosci ja tak mialem i net tylko wnocy ale za to byl 1mbps co do pingow to duze straty twoj dostawca powinien pomyslec o zmianie anteny bo 20% to jest duzo ja mam tak :
    ping jest 58ms sredni i kolo 1% straconych pakietów na 80 przy 1kB
    teraz nie mam problemu z netem odkad jest ograniczenia 24h/7dni non stop jest ok pogadaj z adminem zeby cos z tym zrobil pozdr
  • REKLAMA
  • #5 728494
    Damian_lisu
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    ad 3 (uzupelnienie) Czsami gdy wymagaja dedykowanego serwera gier ale to juz inny temat
  • #6 728747
    gallus_anonim
    Poziom 11  
    ad3. Ale ja mam taki problem ze nie widze kumpla w sieci i czym to jest spowodowane, bo w naszej sieci jest takie zamiesznie że ja mam np. grupe robocza: WORKGROUP, a on ma: GRUPA_ROBOCZA, a inni użyszkodnicy mają jeszcze inne grupy :/ może to wina tego zamieszania???
  • #7 728833
    Snap
    Poziom 21  
    Ocena: 2
    Witam !
    Jezeli masz Win Xp To sprawdz czy niemasz właczonczonej zapory <firewola> bo jesli masz to nie zagracie sobie w sieci :)
  • REKLAMA
  • #8 728870
    techrys
    Poziom 28  
    Ocena: 59
    Lekiem na niewidzenie się kompów w sieci, zwłaszcza jeżeli są w niej kompy z xp, jest postawienie samby na serwerze i zmuszenie użyszkodników do ustawienia jednej grupy roboczej.
    Gubienie pingów, jak i ich kosmiczne czasy to skutek przeciążonych wapów. Wapy mają kilka dostępnych prędkości, przy czym 2Mbps to technologia z okresu wlanu łupanego... Tzn sprawa wygląda tak, że każda prędkość to inna technologia pracy, im mniejsza pedkość tym urządzenia są czulsze. Podejrzewam że wapy z Twojej sieci obsługują nawet 22Mbps, ale admin ustawił wolniej, np z powodu kiepskiej jakości anten, za małych anten lub z jakiejś innej przyczyny. Teraz wystarczy że przyjdzie godzina szczytu, maxymalne obciążenie i skutek jest taki a nie inny. Poza tym to że wap rozgłasza się jako 2Mb nie znaczy że taką prędkość wyciągniesz, ponieważ jest to urządzenie pracujące w półdupleksie, i teoretyczna max. prędkość to 1Mb. Od tego musisz jeszcze odjąć ramki autoryzacyjne, beacon i inne, co daje jakieś 850-900Kb... Na łebka, a wiadomo że wap obsługuje więcej klientów.
  • REKLAMA
  • #9 728897
    gallus_anonim
    Poziom 11  
    Tak w ogóle do dzięki za zainteresowanie :D
    Ja w nocy wyciagam te 2Mbps ale teraz aby dostac sie tytaj to musialem stronke kilkakrotnie odświeżac zajeło mi to ok. 5inut, te D-Linki 900AP+ obługują tak jak spominał techrys 22Mbps, a co do anten to sa różne ja posiadam Yage chyba z zyskiem 15dbi, kumpel posiada jakiegoś panela, inni użytkownicy mają anteny dopasowane w zależndości od odległości do nadajnika, ja i kumpel mamy chyba nałbliżej z wszystkich użytkowników do nadajnika. Kumpel ma jakieś 200m, a ja 350m, a net to nam chyba najgożej dziala. Oczywiście mój admin myśli że net dziala, i jakoś nie zjawia sie nadal u mnie a ja za neta płace a ledwie co kożystm, może ma ktoś jeszcze jakiś pomysł, który mógłbym podrzucić adminowi aby net ruszył z miejsca, a może istnieje jakiś program który rejestruje szybkośc poączenia i zapisuje jekieś logi tak abym mógł pokazac adminowi moje osiągi z dnia i z nocy??
    Wszystkim jeszcze raz dziękuje
  • #10 734301
    jacekowski
    Poziom 19  
    Ocena: 10
    co do lamania hasła to jest program ale lamie tylko brute forcem albo słownikowo jak ktos jest chetny to podesle na maila
  • #11 736265
    gallus_anonim
    Poziom 11  
    To ja jestem chętny, mój i-mejl [ gallus_anonim(_at_)o2.pl ]
  • #12 747804
    patryk87g
    Poziom 11  
    Ja też poproszę ten program jeśli można. patryk87g(_at_)tenbit.pl lub patryk87g(_at_)ty.pl

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada sieć radiową o przepustowości 2 Mbps, która działa niestabilnie – strony ładują się bardzo wolno, występują duże straty pakietów (nawet do 25%), a transfery są praktycznie niemożliwe. Problemy nasilają się w ciągu dnia, natomiast w nocy łącze działa lepiej. Możliwe przyczyny to przeciążenie punktów dostępowych (WAP), niewłaściwa konfiguracja sieci (adresy IP, maski, bramki, DNS), a także brak limitów prędkości na łączu. WAP-y pracują w trybie półdupleksowym, co ogranicza efektywną przepustowość do około 850-900 kbps, mimo deklarowanych 2 Mbps lub nawet 22 Mbps. Jakość anten ma znaczenie – stosowane są anteny Yagi 15 dBi oraz panele, a odległości do nadajnika wynoszą od 200 do 350 m. W sieci występuje problem z widocznością komputerów podczas grania w gry sieciowe (np. Counter-Strike), co może wynikać z różnych nazw grup roboczych (WORKGROUP, GRUPA_ROBOCZA) oraz włączonych zapór sieciowych (firewall). Rozwiązaniem jest ujednolicenie grup roboczych i ewentualne postawienie serwera Samba. Pojawiła się też kwestia łamania hasła dostępowego do urządzenia D-Link 900AP+ – istnieją programy do łamania metodą brute force lub słownikową, jednak nie są powszechnie dostępne. Użytkownicy prosili o udostępnienie takich narzędzi. Wskazano również potrzebę monitorowania prędkości i logów połączenia, aby udokumentować problemy administratorowi sieci.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA