logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy riser PCI-e x8 na 50 cm ograniczy prędkość karty 10Gb/s (SFP+)?

and.2003 17 Gru 2017 20:31 1011 5
REKLAMA
  • #1 16897652
    and.2003
    Poziom 10  
    Ocena: 13
    Witam.

Potrzebuje przedłużyć slot PCI-e x8, dla karty sieciowej z dwoma gniazdami 10Gb/s (SFP+), na około 50 cm.

Czy takie risery jak ten, nie ograniczą prędkości karty?
    Czy riser PCI-e x8 na 50 cm ograniczy prędkość karty 10Gb/s (SFP+)?

Jeśli tak, to jak inaczej mógłbym to zrobić?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16897735
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 16897771
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1460
    a jaki realny problem rozwiązujesz?

Mowa o ogromnej przepływności o charakterze dynamicznym (patrząc pod kątem latency *) ), JAKBY się to dało upchnąć w USB, to już by było upchnięte. Dzisiejszy stan branży (wielość protokołów szeregowych) pozwala lepiej "przepakować" jedna transmisję w drugą (lepiej, niż przy dominacji równoległej), ale nic nie jest za darmo

*) karmiłem się niedawno wiedzą HP, IBM nt najszybszych kart sieciowych w ich serwerach. Ambitne to jest. W otwarte karty: nie, nie mam w swoim zakresie podobnej sieci. Jak na razie wiedza teoretyczna.
  • REKLAMA
  • #4 16897917
    and.2003
    Poziom 10  
    Ocena: 13
    Kraniec_Internetów napisał:
    W razie potrzeby mozesz łączyć je szeregowo, ale bez przesady z odległością.

Myślałem nad takimi riserami, jednak przeczytałem gdzieś, że z tymi nieekranowanymi (takimi, jak na tym zdjęciu) zaczynają się problemy nawet po połączeniu tylko dwóch takich 20-centymetrowych. Jako że nie należy wierzyć wszystkiemu, co przeczyta się w internecie, chyba kupię takie trzy 20-centymetrowe.

JacekCz napisał:
    a jaki realny problem rozwiązujesz?

Karta będzie służyła w routerze, jeden interfejs jako WAN, od dostawcy, drugi jako LAN, do switcha.
  • REKLAMA
  • #5 16897947
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 16910655
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
REKLAMA