Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Panasonic TX48CX400B - Brak podswietlenia

Saracen_ 19 Gru 2017 16:51 1797 17
  • #1 19 Gru 2017 16:51
    Saracen_
    Poziom 11  

    Witam proszę o pomoc w identyfikacji usterki telewizor po podłączeniu zachowuje sie następująco: mruga czerwona dioda stand by potem jest pojedyńczy błysk podświetlnia i czarny ekran. t-con i płyta zasilacza sprawdzona i sprawna dodam że po ponownym skreceniu obraz pojawił sie na kilka sekund i zgasł. Czy przyczyną może być main board ? Proszę o pomoc. Pozdrawiam

    0 17
  • #2 19 Gru 2017 19:32
    GanCegall
    Poziom 32  

    Saracen_ napisał:
     Panasonic TX48CX400B

    Panasonic powiadasz... chyba tylko logo na przodzie :-) podaj co tam "siedzi w środku" i dlaczego nasza ulubiona firma Vestel :-)

    1
  • #3 19 Gru 2017 19:47
    GanCegall
    Poziom 32  

    rad.srat. napisał:
    Skąd on ma to wiedzieć? Przecież to lamer.

    Saracen_ napisał:
    t-con i płyta zasilacza sprawdzona i sprawna

    1
  • #4 19 Gru 2017 19:52
    rad.srat.
    Poziom 4  

    GanCegall napisał:

    Saracen_ napisał:
    t-con i płyta zasilacza sprawdzona i sprawna

    I to właśnie świadczy o tym że to lamer.

    0
  • #5 19 Gru 2017 20:06
    GanCegall
    Poziom 32  

    rad.srat. napisał:
    I to właśnie świadczy o tym że to lamer.

    A kto szuka pomocy na forum? specjalista? :-)

    1
  • #6 19 Gru 2017 21:24
    lisek
    Spec od monitorów

    Trzeba by było zacząć od podstawienia T-con, od Samsunga.
    Obecnie uszkodzenie T-con > powoduje ,że brak podświetlenia
    *wide temat niedawny kol. Z.Skibińskiego

    :idea:

    Cytat:
    t-con i płyta zasilacza sprawdzone


    Pozostaje rozkręcenie i sprawdzenie listw LED"owtch

    _______________________________
    To nowe chassis Vestel , z 4k matrycą i 2D-3D
    - Vestel barcode: 23265775, 17MB100, for Panasonic TX-40CX400B, TX40CX400B,
    * na ebay.uk ok. £160
    Panasonic TX48CX400B - Brak podswietlenia

    PSU 17IPS20 barcode: 2325353 - 27380507,
    *pcb: 071114R9
    * cena ok.40 funów
    Panasonic TX48CX400B - Brak podswietlenia

    Nr. barcode zmienia się zależnie od wyposażenia modelu i co za tym idzie rózne wsady.
    ___________________
    Wer.48" Vestel , chassis: 17MB100/ 23265775 for PANASONIC TX-48CX400B
    * or 23271153
    T-con: LJ94-34140A/ 14Y-J1FU13TMGC4LV0-0 / od Samsung
    Matryca: VES480QNSS-3D-U01

    Panasonic TX48CX400B - Brak podswietlenia

    Tutaj w wer. 48" jest 6-listw po 11x LED (Prawe i Lewe(ma tylko 5xLED)
    480DLED_SLIM_A-LEFT-TYPE_REV07_20141219
    Lewa strona, poniżej
    Panasonic TX48CX400B - Brak podswietlenia

    1
  • #7 19 Lip 2018 13:11
    Calineczka*
    Poziom 31  

    Witam.
    Czy Koledze udało się zidentyfikować usterkę?
    Mam identyczne objawy w Panasonic TX48CX400E. Podstawiłem zasilacz, nadal nie mam podświetlenia. Poprzedni zasilacz miał wyraźnie wygrzany, odbarwiony laminat w okolicy sterownika LED.
    Kolego Lisek, możesz naprowadzić bardziej na temat t-cona od Samsunga? Sugerujesz najpierw podstawić t-con a potem zabierać się za rozkręcanie ekranu do pasków LED?
    Proszę o podpowiedzi.

    0
  • #8 19 Lip 2018 13:43
    daro19862
    Poziom 25  

    Pojawia się napięcie na gnieździe LED chodź przez chwilę?

    0
  • #9 19 Lip 2018 14:41
    Calineczka*
    Poziom 31  

    Tak, pojawia się.

    0
  • #10 19 Lip 2018 14:58
    daro19862
    Poziom 25  

    To sprawdź paski led a jak nie masz czym je zasilić to diody po kolej sprawdzaj.

    0
  • #11 30 Lip 2018 15:44
    Calineczka*
    Poziom 31  

    Mam uszkodzone 3 diody. Warto to naprawiać? Można same diody LED wymienić czy całe paski?
    Swoją drogą producent jakoś specjalnie o odprowadzanie od nich ciepła nie zadbał.
    Orientujecie się jakie to diody i z jaką mocą pojedyncza sztuka pracuje?

    update:
    Diody wymienione, podświetlenia nie ma.
    Być może przy starcie znowu jakieś padły ale nie mam już ochoty ponownie rozkręcać matrycy.
    Paski oczywiście po wymianie diod sprawdzałem.
    Zastanawiam się nad ominięciem zasilacza LED na płycie i podstawienie na stałe, choćby na próbę zasilacza uniwersalnego do zasilania LED, takiego 60-120V 300mA z Allegro. Paski powinny przecież zaświecić. Jakie są wady takiego rozwiązania oprócz braku regulacji jasności?
    Mam na myśli np. taki zasilacz: https://goo.gl/qYzwbS

    0
  • #12 28 Lis 2018 05:22
    michal180183
    Poziom 14  

    Podepne się pod temat. Tv TX48CX400B. Po włączeniu tv obraz jest przez jakieś 15-20 sekund a potem zanika. Fonia jest cały czas. Z waszego doświadczenia to co najczęściej pada i skutkuje takimi objawiami? Vestel 17IPS20 czy raczej 14Y-J1FU13TMGC4LV0-0 od Samsunga? Wiem że to takie wróżenie z fusów lecz wasze doświadczenie powinno określić prawdopodobieństwo. Dodam jeszcze że po włączeniu tv zasilacz trochę piszczy a jak się tv wyłączy po 20 sekundach to piszczy trochę mniej/ciszej...inaczej. Na wyjściu do podświetlenia jest ok 75V Proszę o pomoc i wyrozumiałość.

    1
  • #13 28 Lis 2018 20:34
    GanCegall
    Poziom 32  

    michal180183 napisał:
    Tv TX48CX400B

    Nie ma takiego modelu, od tego zacznijmy.

    0
  • #14 04 Mar 2019 23:10
    tezewiusz
    Poziom 11  

    Model taki jest i jest z UK bo go mam.
    Pewnie ledy padly bynajmniej w moim tak bylo. Powinno byc widac tresc nawet jesli backlight nie dziala
    Kiepskie plastiki podtrzymujace ekran na odpowiedniej wysokosci od ledow, ktorego bym nie dotknal to sie rozpad.

    0
  • #15 05 Mar 2019 08:12
    GanCegall
    Poziom 32  

    tezewiusz napisał:
    Model taki jest i jest z UK bo go mam.

    Tak, jest ale inaczej oznaczony:

    Panasonic TX48CX400B - Brak podswietlenia

    0
  • #16 29 Mar 2019 16:47
    typeky
    Poziom 11  

    Również chciałbym podpiąć się przy okazji pod temat mam problem z tym samym modelem lecz zakończonym literka E .W zasilaczu uszkodzony był układ MP3394 sterownik LED po wymianie na nowy podświetlenie wróciło, lecz na jakiś czas. Wyłącza się samo podczas np odtwarzania filmów z USB, dźwięk i treść obrazu jest podświetlenia brak, co ciekawe jeżeli wyłączę film i wejdę do MENU przykładowo OBRAZ i zostawię go w tym MENU nic się nie dzieje nawet przez kilkadziesiąt minut ,podświetlenie jest cały czas.
    Czy spotkał się ktoś z takim przypadkiem, byłbym wdzięczny za każda podpowiedz

    1
  • #17 29 Mar 2019 18:26
    GanCegall
    Poziom 32  

    typeky napisał:
    uszkodzony był układ MP3394 sterownik LED po wymianie na nowy podświetlenie wróciło, lecz na jakiś czas.

    Ludzie, troche logicznego myślenia... co jest "za" sterownikiem LED?

    0
  • #18 29 Mar 2019 19:43
    typeky
    Poziom 11  

    Tak tylko dlaczego po wejściu do menu podświetlenie nie gaśnie

    0