logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dell Inspiron 3521 - Blue screen podczas włączania

MokryGX 26 Gru 2017 19:06 891 7
REKLAMA
  • #1 16914993
    MokryGX
    Poziom 8  
    Parę dni wcześniej włączyłem laptopa i pierwsze co zobaczyłem to to że nie ma sterowników od drugiej lepszej karty graficznej ale nic sobie z tego nie zrobiłem i włączyłem grę ETS2 pograłem I laptopa wylaczylem na następny dzień włączyłem go i chciałem zainstalować sterowniki i nagle wyświetliło się że nie mam karty amd i po chwili zobaczyłem że też nie działają sterowniki od pierwszej karty intel. Zrobiłem formata (mam windowsa 10 jak coś ) i po formacie zobaczyłem że standardowo nie mam sterowników od karty amd zainstalowałem i znowu pisało że nie ma karty amd a sterowniki intela sie usunęły postanowiłem zrobić drugiego formata Ale jak co zrobiłem i włączyłem laptopa to zauważyłem że nie ma sterowników od obu kart graficznych no ale myślę to nie będę robił kolejnego formata pobralem najnowsze sterowniki od amd i dałem do instalacji w tym czasie poszedłem obejrzeć film a jak wróciłem był czarny ekran. Wylaczylem laptopa i gry chciałem włączyć to ekran zacina się na tych kręcących sie kropkach i niekiedy wywala bluescreena z napisem : MACHINE CHECK EXCEPTION.
    Za wszystkie odpowiedzi dziękuję i jestem zielony w sprawach komputerowych i nie wiem za bardzo nawet jak włączyć tryb awaryjny .
    Załączniki:
    • Dell Inspiron 3521 - Blue screen podczas włączania 151431130366834530380.jpg (8.15 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 16915025
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    Zbootuj linux. Odpal pod nim GPUTest. Jak będą problemy = GPU dedykowane masz uszkodzone.

Dodano po 1 [minuty]:

Ewentualnie pokaż jeszcze wersję UEFI i pogmeraj tam - Secure Boot / UEFI / Legacy boot - CSM pozmieniaj itp. Zaflashuj najnowszy wsad od Della.
  • REKLAMA
  • #3 16915031
    Pedros050
    Poziom 43  
    Ocena: 3901
    Witam. Do trybu awaryjnego wejdziesz ."Włączamy komputer, a następnie tuż przed przejściem z ekranu BIOSu/UEFI do ekranu ładowania Windowsa przytrzymujemy klawisz Shift na klawiaturze i wciskamy F8. Jeśli nie za pierwszym, to za którymś z kolei powinniśmy wymusić wyświetlenie niebieskiego ekranu z opcjami uruchamiania.
  • REKLAMA
  • #4 16915043
    safbot1st
    Poziom 43  
    @PITERRR W 8ce i w 10ce to (prawie?) niemożliwe. Piszą, że zostawili ułamki sekund na reakcję. Wg. mnie w ogóle nie ma takiej funkcji w tych windowsach. Tylko w W7 działa.
    PITERRR napisał:
    jak tylko logo się zaświeci

Też się nie zgodzę. To jest jeszcze POST. Dopiero później zaczyna się bootowanie OS. ;D
    Poza tym nie widzę przyszłości we wchodzeniu do awaryjnego, bo tu trzeba akcelerację z GPU zbadać. Jak GPU Radeon uszkodzone, najszybciej będzie zweryfikować linuxem.
  • REKLAMA
  • #5 16916062
    MokryGX
    Poziom 8  
    safbot1st napisał:
    Zbootuj linux. Odpal pod nim GPUTest. Jak będą problemy = GPU dedykowane masz uszkodzone.
    Dodano po 1 [minuty]:
    Ewentualnie pokaż jeszcze wersję UEFI i pogmeraj tam - Secure Boot / UEFI / Legacy boot - CSM pozmieniaj itp. Zaflashuj najnowszy wsad od Della.

Napisałeś to w taki sposób ze nic a nic nie rozumiem

safbot1st napisał:
    @PITERRR W 8ce i w 10ce to (prawie?) niemożliwe. Piszą, że zostawili ułamki sekund na reakcję. Wg. mnie w ogóle nie ma takiej funkcji w tych windowsach. Tylko w W7 działa.
    PITERRR napisał:
    jak tylko logo się zaświeci

Też się nie zgodzę. To jest jeszcze POST. Dopiero później zaczyna się bootowanie OS. ;D
    Poza tym nie widzę przyszłości we wchodzeniu do awaryjnego, bo tu trzeba akcelerację z GPU zbadać. Jak GPU Radeon uszkodzone, najszybciej będzie zweryfikować linuxem.

Dodam że czasami odpala się takie coś właśnie jakby niebieskie okienko i tam jest jakaś naprawa która nic nie daje przywracanie systemu itp.
  • #6 16916079
    Pedros050
    Poziom 43  
    Ocena: 3901
    MokryGX napisał:
    tam jest jakaś naprawa która nic nie daje przywracanie systemu
    Ale oprócz tego są jeszcze inne funkcję. Dell Inspiron 3521 - Blue screen podczas włączania
  • #7 16917667
    safbot1st
    Poziom 43  
    MokryGX napisał:
    Napisałeś to w taki sposób ze nic a nic nie rozumiem

Spróbuję jaśniej:
    Uruchom bootowalny linux z pena USB i pod nim GPU test → w celu przetestowania Radeona.
    Podaj wersję UEFI-BIOS i pozmieniaj funkcje, które wymieniłem.
    "Wgraj" aktualną wersję UEFI-BIOS ze strony supportu Dell, odpowiednią do swojego modelu laptopa.
    Zakładam wstępnie, że masz uszkodzoną kartę Radeon. Zweryfikuj to linuxem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Dell Inspiron 3521 zgłasza problemy z kartami graficznymi, które objawiają się brakiem sterowników oraz niebieskim ekranem podczas uruchamiania systemu Windows 10. Po próbie instalacji sterowników AMD i Intel, użytkownik doświadcza czarnego ekranu. W odpowiedziach sugerowane są różne metody diagnostyki, w tym uruchomienie systemu Linux w celu przetestowania karty graficznej oraz zmiany ustawień UEFI/BIOS. Ostatecznie problem został rozwiązany poprzez wymianę dysku twardego, co przywróciło pełną funkcjonalność laptopa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA