logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego Windows XP działa wolniej po dodaniu RAM do 383 MB?

jarek24 12 Sie 2005 10:19 1121 12
REKLAMA
  • #1 1727816
    jarek24
    Poziom 15  
    Witam
    Uzytkuje XP PRO wcześniej miałem 196 MB RAMu chodził dość płynnie ostatnie dodałem dwie kości po 128 MB czyli razem ma 383 MB RAMu a mam wrażenie że system nie działa tak płynnie jak wcześniej. Miał już też kilka zwiech.Pamięci są sprawne sprawdzane mtestem.
    Słyszałem od znajomego informatyka że powinienem przeinstalować winde bo system przy instalacji juz tam sobie robi ustawienia do RAmu i przez to tak jest.
    Czy ktos ma na to wyjaśnienie i co robić????
  • REKLAMA
  • #2 1727856
    Hoodys
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Moze byc tak ze wlozyles pamieci o gorszych parametrach, wtedy kosc stara mimo iz szybsza przyjmuje timingi pamieci nowej wiec chodzi na wolniejszych obrotach, swoja droga winde mozna przeinstalowac dla pewnosci, choc ja non stop kombinuje u siebie z pamieciami i raczej nigdy jakis wiekszych problemow typu spowolninie pracy kompa po wymianie nie mialem
  • REKLAMA
  • #3 1727883
    Bonkot
    Poziom 39  
    Ocena: 93
    Witam
    Windows po dłuższym czasie użytkowania robi się coraz wolniejszy, gdyż gromadzi coraz więcej śmieci, i gdybyś nawet dodał drugie tyle pamięci, to będzie chodził coraz wolniej. Jeżeli nie chcesz reinstalować systemu, to przede wszystkim wyłącz niepotrzebnie otwarte procesy, oczyść rejestr z niepotrzebnych wpisów, które tylko zamulają system i zdefragmentuj dysk. Powinno pomóc.
    A tak na marginesie, to przy każdej rozbudowie czy przebudowie kompa najlepszym rozwiązaniem jest sformatowanie dysku i ponowna instalacja systemu.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 1728120
    bombay
    Poziom 11  
    Wg mnie najlepszym rozwiązaniem będzie format. To najlepsze lekarstwo na bolączki OS :)
  • #5 1728235
    alfrednovi
    Poziom 19  
    Ocena: 1
    Cześć!
    Napisz coś więcej o tych pamięciach. Jeśli to nie problem to zrób reinstalacje XP, albo chociaż sterowników do płyty głównej. Formatowanie dysku jest według mnie zbędne.

Pozdrawiam!
    Alfrednovi
  • #6 1729211
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Podpisuję się pod pytaniem kolegi alfrednovi. Opisz konfigurację pamięci. Z tego, co napisałeś, wynika, że masz 4 moduły pamięci: 3x128MB i 1x64MB. Napisz, który moduł jest w którym gnieździe DIMM. Moduł najwolniejszy powinien byc w gnieździe o najniższym numerze. Poza tym nie wszyskie typy pamięci chcą poprawnie ze soba pracować. Sprawdź, co się dzieje, gdy usuniesz moduł 64MB.
  • REKLAMA
  • #7 1729395
    jarek24
    Poziom 15  
    Mam 3 moduły po 128 MB 64 wywalona bo są tylko trzy gniazda pamięci 133.Zastanawiam sie nad instalacją ponowną systemu a obraz plików zrobie sobie ghostem tylko zastanawia mnie to czy norton ghost robi też obraz ustawień do pamięci.Zoptymalizowałem tez spowrotem BIOS ale też nie pomogło. A jeszce jedna dziwna sprawa jak mi się system zwiesił zniknęły wszystkie zapamietane hasła i logi np na elektrode.I beiżace ustawiena profilu aktywnego gg.Dziwne.Dyski przeskanowane avastem
  • #8 1729430
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Polecam sprawdzić plik stronicowania. Niewłaściwa ilość pamięci wirtualnej w stosunku do pamięci RAM jest często powodem wolniejszego działania systemu. Dołożyłeś RAM-u, a zwiększałeś wirtualną?
    Poza tym dochodzi problem kompatybilności poszczególnych kości ze sobą, o czym pisali już wyżej koledzy.
  • #9 1729450
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    bombay napisał:
    Wg mnie najlepszym rozwiązaniem będzie format. To najlepsze lekarstwo na bolączki OS :)

Jak nie masz nic mądrego do powiedzenia, to nie zabieraj głosu.

Jarek24, sprawdź jakie masz pamięci i najwolniejszą wstaw w złącze o najniższym numerze. Przetestuj pamięci przy pomocy memtes86. testuj każdy moduł oddzielnie i każdy moduł we wszystkich złaczach. W ten sposób zlokalizujesz ewentualne złe gniazdo bądź wadliwy moduł pamięci. Potem przetestuj moduły razem.
  • #10 1729568
    jarek24
    Poziom 15  
    Rozmiar pamięci 383 MB rozmiar pliku wymiany 634 MB
    A czy mtetst pokaże która pamięć jest wolniejsza??? Robiłem testy ale tam był raport że test zaliczony i OK
    Dane pamieci mam z Aida32 ale do końc na tym raporcie sie nie znam jesli ktoś chce moge plik raprtu przesłać
    i zauważyłem jeszcze jedną rzecz
    dwie kości mają szybkość odświeżania normalną 15,626 us
    a jedna kość zredukowaną 7,8 us ale nie wiem czy to ma jakieś znaczenie
  • #11 1729632
    prez8s
    Poziom 33  
    Ocena: 335
    Jaki procesor jaka plyta - podstawowe pytanie? Jesli celeron to normalne.
  • #12 1729640
    jarek24
    Poziom 15  
    Duron 600Mhz płyta ECS K7VZA
  • #13 1729646
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    To może XP nie jest wolniejszy, tylko nie jest szybszy? Do tego sprzętu tyle RAM-u nic nie da.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik systemu Windows XP Professional zauważył spowolnienie działania systemu po zwiększeniu pamięci RAM do 383 MB (3 moduły po 128 MB). Pamięci zostały przetestowane programem Memtest i uznane za sprawne. W dyskusji wskazano kilka możliwych przyczyn problemu: nieoptymalne ustawienia pliku stronicowania (pamięci wirtualnej), niekompatybilność lub różne parametry techniczne modułów RAM, a także naturalne spowolnienie systemu wynikające z nagromadzenia śmieci i fragmentacji dysku. Zalecano reinstalację systemu lub przynajmniej czyszczenie rejestru, defragmentację dysku i wyłączanie zbędnych procesów. Sugerowano także sprawdzenie konfiguracji pamięci w BIOS-ie oraz testowanie modułów pojedynczo i w różnych gniazdach DIMM, aby wykluczyć wadliwe gniazdo lub moduł. Użytkownik posiada procesor Duron 600 MHz i płytę główną ECS K7VZA. Zwrócono uwagę, że przy takiej konfiguracji sprzętowej zwiększenie RAM-u do 383 MB może nie przynieść zauważalnej poprawy wydajności. Dodatkowo zauważono, że po zawieszeniu systemu zniknęły zapamiętane hasła i ustawienia profilu, co może wskazywać na problemy z systemem lub plikami konfiguracyjnymi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA