logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy istnieje kompilator AVR-BASCOM dla Linuxa? Szukam alternatywy dla Windowsa

piotrek5001 12 Sie 2005 12:16 2496 4
REKLAMA
  • #1 1728125
    piotrek5001
    Poziom 24  
    Ocena: 22
    Witam!
    Czy istnieje kompilator Bascoma dla procesorów AVR pod systemy linuxowe? Chodzi o kompilator, programator mam (avr-dude).

Proszę o odpowiedź i ewentualne namiary.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1728309
    shg
    Poziom 35  
    Ocena: 135
    nie.
    Ale gdzieś w sieci czytałem, że BASCOMa bez problemów można spod wine uruchomić.

Do większości dystrybucji dodają wine'a. Pod RedHatem (chyba, dawno to było) kiedyś się mocno zdziwiłem, jak przez przypadek kliknąłem dwa razy na ikone winampa na windowsowej partycji, a ten się... uruchomił :]
  • REKLAMA
  • #3 1728594
    piotrek5001
    Poziom 24  
    Zainstalowałem Wine.
    Program AVR-BASCOM instaluje się pod Wine pomyślnie, jednak przy próbie odpalenia wywala coś takiego:

Cytat:

[piotr@piotr-works-linux wine]$ wine '/home/piotr/.wine/drive_c/Program Files/MCS Electronics/BASCOM-AVR/Bascavr.exe'
    Loading required GL library /usr/X11R6/lib/libGL.so.1.2
    err:seh:EXC_DefaultHandling Exception frame is not in stack limits => unable to dispatch exception.

Co z tym robić? Czy to coś z konfiguracją Wine? Instalowałem z RPM, nie ze źródeł. Moja wersja wine: 20050628. Czy problem może leżeć w tym że RPM'y były pod Mandrake 10.2 a ja mam 10.1? Nie wywalało żadnych błędów ani ostrzeżeń przy instalacji - tylko brak bibliotek, które doinstalowałem.

Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1730075
    shg
    Poziom 35  
    Ocena: 135
    No całkiem możliwe, ze takie cuda sie dzieją.
    Problem polega na tym, że domyślnie podczas instalacji wine tworzy jakby własne środowisko, taki mini windows z kilkoma podstawowymi plikami (rejestr, jakies .ini i pare innych pierdół). Nie wiem, czy dobrze mi się wydaje, ale wyglaąda to tak jakby brakowało obsługi OpenGL (czy cokolwiek z GL :]).
    I jest jeszcze taki myk, że część standardowych .dll z windy jest przepisana pod linuxa, żeby nie była konieczna emulacja hardware'u (no niby ten sam jest, ale jednak natywna biblioteka bedzie działać wydajniej), w takiej bibliotece emulowane jest tylko windowsowe API, aby mogly sie z nimi normalnie komunikować windziane programy. Zresztą cały wine działa na takiej zasadzie - nie jest stricte emulatorem (WINE - Wine Is Not an Emulator :] ), a jedynie "konwerterem" API linnuxa na windowsowe.

No ale wracajac do tego środowiska - takie minimalne środowisko pozwala na uruchamianie wielu prostszych programów, zresztą na upartego możesz do tego środowiska doinstalować więcej plików.
    A takie środowisko tworzone jest po to, żeby umożliwoć uruchomienie windowsowych programów bez konieczności posiadania zainstalowanej windy.

Cały myk polega na tym, żeby teraz "powidzieć" wine'owi, że masz już zainstalowaną windę i chcesz korzystać z plików windy.

Trzeba to zrobić w pliku konfiguracyjnym, tam też możesz określić, które biblioteki mają być emulowane w pełnie, a które wykorzystywane w wersji linuxowej

Niestety więcej z konfiguracją nie pomogę, to co napisałem to pamiętam z dokumentacji, a to pare lat temu było.
    Pamiętam, że na pewno ustawiłem wszystkie katalogi na winDOSową partycję i coś grzebałem z tymi bibliotekami.
    I chyba nawet BASCOMa '51 uruchomiłem, ale były jakieś problemy z czcionkami (znaczy pracować się dało, ale się wyświetlały trochę nie tak jak trzeba)
  • #5 1730419
    piotrek5001
    Poziom 24  
    Ten błąd chyba nie dotyczy OpenGL'a, tylko Wine nie może obsłużyć jakiegoś wyjątku.
    Spróguję skonfigurować Wine, żeby korzystał z Windowsa na partycji zamontowanej w /mnt.

Jeśli ktoś jednak wie co z tym zrobić, bardzo proszę pisać.
REKLAMA