logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BASCOM pod Linux? Jak to będzie działać w tym systemie?

greg_matrix 11 Lis 2006 23:27 7090 9
REKLAMA
  • #1 3214421
    greg_matrix
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Witam,
    Poważnie zastanawiam się nad całkowitym przejściem na system Linux. Mam w związku z tym pytanie- jak to jest z Bascomem, czy w ogóle istnieje wersja pod ten system?

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3216507
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Nie
  • REKLAMA
  • #3 3216521
    ZbeeGin
    Poziom 39  
    Ocena: 467
    Takowej natywnej wersji pod Linux-a nie było i... nie będzie. Chyba, że Inprise zmieni licencję na środowisko Kylix-a i będzie możliwe projektowanie w nim programów czysto komercyjnych.

BASCOM-a pod Wine nie próbowałem nigdy uruchamiać i w tej kwestii się nie orientuję. Być może inni koledzy próbowali...
  • #4 3217534
    rrx_manieq
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Bezpośrednio pod wine bascom nie działa - przynajmniej u mnie wywala się na początku, a sprawdzałem na dwóch albo trzech wersjach wine. Działa natomiast 'bascomp' - taka nakładka na DDL-a z kompilatorem; daje się kompilować z linii poleceń.
  • Pomocny post
    #5 3219032
    rrx_manieq
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Jeszcze jedna uwaga: końce linii muszą być w standadzie win/dos, tzn. linie muszą być zakończone sekwencją \r\n, inaczej kompilator głupieje. Niby drobiazg, ale trochę przeszkadza na początku.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 3219707
    Kris52
    Poziom 24  
    Ocena: 67
    Pod wine w wersji z przed roku udało mi się uruchomić bascoma. Teraz mam zainstalowanego tylko linux-a. A w razie potrzeby uruchamiam vmware playera z zainstalowanym winme. W tym działa mi wszystko np oscyloskop cyfrowy pod usb, tuner tv pod usb do którego nie znalazłem sterowników dla linux-a, programatory eprom korzystajace z lpt, symulator eprom pod com-a oraz inne dziwne sprzęty niezbędne mi do pracy o bascom-ie nie wspominając. A do tego gotowość windy do pracy osiagam w jakieś 10-15s max Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 3235827
    greg_matrix
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Dzięki za udział w dyskusji. Jak na razie jestem w Linuxie (prawie) całkiem zielony i przyznam szczerze, że rzeczy o których tu mowa wydają się póki co odribinę abstrakcyjne... Słyszałem coś o programie który emuluje Windows i można w nim uruchamiać windowsowe programy. Jak się domyślam to jest ten "wine"? Popróbuję w tym kierunku, to by było wygodne rozwiązanie.

Tak sobie myślę, że skoro nie wszystkim się udało to być może to kwestia wersji "wine" albo dystrybucji Linux? A może jedno i drugie? No właśnie- tutaj miałbym pytanie do kolegów rrx_manieq i Kris52:
    - które to były konkretnie wersje "wine" i Linuxa na których się nie udało / udało ???

Wiersz poleceń póki co mnie mało przekonuję, bo jestem człowiekiem wygodnym... no ale ostatecznie kto wie :-)
  • #8 3235954
    cysiol
    Poziom 11  
    Wine jest bardzo ubogie jesli chodzi o wspracie np. dla COM , trzeba edytowac rejestr , ale nawet po tym nie jest 100% kompatybilne , ja probowalem odpalic nawigacje na tym na COM , no i jeden program widzial i dzialal z GPS a drugi nie. Tak jak greg_matrix polecam instalacje banalna vmware + win 98 lub ME.
  • #9 3236023
    Poziom 36  
    Ocena: 416
    cysiol napisał:
    Wine jest bardzo ubogie jesli chodzi o wspracie np. dla COM , trzeba edytowac rejestr , ale nawet po tym nie jest 100% kompatybilne , ja probowalem odpalic nawigacje na tym na COM , no i jeden program widzial i dzialal z GPS a drugi nie. Tak jak greg_matrix polecam instalacje banalna vmware + win 98 lub ME.

To jaki jest wogole sens przechodzenia na linuxa w takiej sytuacji ? Pto zeby mozna bylo na nim odpalic vmware ?... Nie dosc ze wolno to trzba zaplacic za licencje
  • #10 3239560
    Kris52
    Poziom 24  
    Ocena: 67
    U mini działa to wszystko w dystrybucji Slackware11 z zainstalowanym vmware-playerem w wersji najnowszej do sciągniecia z www.vmware.com .Co do wine to byla jakaś wersja źródłowa opatrzona tylko
    datą. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Nie istnieje natywna wersja BASCOM pod system Linux i prawdopodobnie nie powstanie, chyba że zmieni się licencja środowiska Kylix. Próby uruchomienia BASCOM pod Wine nie przynoszą pełnej kompatybilności – program często się wywala, a wsparcie dla portów COM jest ograniczone i wymaga modyfikacji rejestru. Alternatywnie można używać narzędzia "bascomp" do kompilacji z linii poleceń. Ważne jest, aby pliki źródłowe miały zakończenia linii w standardzie Windows/DOS (rn), gdyż inaczej kompilator działa niestabilnie. Najbardziej stabilnym rozwiązaniem jest uruchomienie Windowsa w maszynie wirtualnej (np. VMware Player) na Linuxie, co pozwala korzystać z BASCOM oraz innych urządzeń USB i portów LPT/COM, dla których nie ma sterowników natywnych dla Linuxa. Przykładowo, VMware Player działa dobrze z dystrybucją Slackware 11. Wersje Wine i dystrybucje Linuxa mają wpływ na powodzenie uruchomienia BASCOM, jednak pełna funkcjonalność jest osiągalna głównie przez wirtualizację systemu Windows.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA