logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] STAR/Man LE 12.185 - Jak ustawić pompę wtryskową

wron-trans 09 Sty 2018 20:51 5070 15
  • #1 16948662
    wron-trans
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Witam,mam Staro/Mana 2005r typ silnika D0834LFL03 z pompą rotacyjną(chyba)musimy wyjąć pompę wtryskową jak ustawić na znakach,żeby po powrocie od pompiarza założyć i Starek odpali.Z góry dziękuje za pomoc.Starałem się znaleźć coś już na forum ale nie ma tego modelu.
  • #2 16949072
    mariomalinie
    Poziom 19  
    Ocena: 166
    Witam.
    Ja zawsze ustawiam na GMP pierwszego cylindra i blokuję tą śrubą z boku w korpusie. Pompiarz po naprawie ustawia ja w tej samej pozycji i tak ją montuję na silnik.
  • #3 16949417
    ROKADI

Poziom 22  
    Ocena: 191
    Witam po założeniu pompy proponuję nagrzać auto do 70 stopni i sprawdzić ile jest procent mocy kiedyś wrzucałem monitoring pozdrawiam
    Konto firmowe:
    ROKADI - MAN
    Kętrzyńskiego 8, Olsztyn, 10-506 | Tel.: 660-XXX-XXX (Pokaż)
  • #4 16949467
    Megawe
    Poziom 34  
    Ocena: 1424
    Jak pompa wtryskowa rotacyjna BOSCH to trzeba wał korbowy obrócić w przeciwną stronę od położenia GMP lub OT o ok. 25* i w tej pozycji wyjąć i wkładać. Czasami na kole zamachowym są oznaczenia niemieckie OT i PO to pompę wstawiamy przy ustawieniu na PO przed OT czyli przed polskim GMP. Potem korygujemy ustawienie z pomocą czujnika zegarowego.
  • #5 17003632
    wron-trans
    Poziom 9  
    Pompe musiałem kupić nową(gwarancja jak zwykle nie obieła uszkodzeń)nie mam jeszcze założone pompy ponieważ serwis uszkodził nakrętkę koła zębatego i teraz nie mogę takiej dostać.
  • #6 17017849
    stanisławpiotr
    Poziom 33  
    Ocena: 820
    Podaj model silnika z tabliczki i numer pompy.
  • #7 17018854
    wron-trans
    Poziom 9  
    Star/Man 2005r typ Do834LFL03 nr Bosch 0470504017
  • #8 17018937
    stanisławpiotr
    Poziom 33  
    Silnik ten wydaje sie być taki sam taki jak D0836LE więc procedura ustawienia będzie taka sama. Wszystko znajdziesz w moim poście link poniżej. Mam nadzieję że zaznaczysz pomocny post jeśli pomogłem. Są tam linki do serwisówki tych silników.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3389450.html
  • #9 17020768
    dare23
    Poziom 19  
    Ocena: 242
    Koło zamachowe silnika D0834LFL03 ustawiasz na wartość od 4.5 do 5.5 stopnia za OT (GMP) a następnie montujesz pompę. Pompa w takim przypadku powinna być ustawiona na "początek tłoczenia" który ustawisz na zegar. Wartość jaka powinna być na zegarze wybita jest na pompie. Nowe pompy zazwyczaj są już ustawione i zblokowane w tej pozycji.
  • #10 17021066
    saron22
    Specjalista - Samochody Ciężarowe
    Ocena: 1597
    dare23 napisał:
    Pompa w takim przypadku powinna być ustawiona na "początek tłoczenia" który ustawisz na zegar. Wartość jaka powinna być na zegarze wybita jest na pompie. Nowe pompy zazwyczaj są już ustawione i zblokowane w tej pozycji.

Pompy nie ustawia się na zegar tylko montuje się w takiej pozycji w jakiej przychodzi zablokowana pompa. Uprzednio ustawiając oczywiście odpowiednie wyprzedzenie na kole zamachowym. Wartość "wybita" na pompie to jedynie wartość kontrolna aby sprawdzić czy pompa jest prawidłowo zamontowana w silniku (zgodnie z tym co jest "wybite" na pompie). Natomiast owy początek tłoczenia można ustawić jedynie na stole probierczym np typu EPS815. "Pompiarz" blokuje pompę w miejscu w którym jest "początek tłoczenia" a wartość kontrolną "wybija" na pompie. Oczywiście ta metoda jest prawidłowa jedynie dla pompy typu VP44.
  • #11 17022539
    stanisławpiotr
    Poziom 33  
    Tak to jest dobra uwaga "saron22" ustawienie pompy na zegar będzie wymagane wtedy gdy ktoś odblokuje śrubę blokującą przed założeniem pompy lub zakłada używkę.
  • #12 17023497
    dare23
    Poziom 19  
    saron22 napisał:
    Pompy nie ustawia się na zegar tylko montuje się w takiej pozycji w jakiej przychodzi zablokowana pompa.

stanisławpiotr napisał:
    ustawienie pompy na zegar będzie wymagane wtedy gdy ktoś odblokuje śrubę blokującą przed założeniem pompy lub zakłada używkę.

To jak to w końcu chłopaki, ustawia się pompę na zegar czy nie? :)
  • #13 17023566
    saron22
    Specjalista - Samochody Ciężarowe
    Ocena: 1597
    Pompy VP44 nie ustawia sie na zegar! Wkładasz zablokowaną pomę a wyprzedzenie ustawiasz na kole zamachowym. I ma być dobrze. Wyprzedzenie wybite na pompie to tylko wartość kontrolna czyli np jeśli chcesz sprawdzić czy pompa jest dobrze zamontowana to ustawiasz wyprzedzenie na wale i w tym miejscu czujnik zegarowy ma wskazywać wartość wybitą na pompie. Wtedy masz 200% pewności ze jest dobrze. Gdy montujesz nową pompę albo pompę po naprawie to wystarczy ze wsuniesz zablokowaną pompę i ma działać ponieważ wartość jaką wskaże zegar ustawił już producent/osoba naprawiająca pompę.
  • #14 17023680
    dare23
    Poziom 19  
    saron22 napisał:
    jeśli chcesz sprawdzić czy pompa jest dobrze zamontowana to ustawiasz wyprzedzenie na wale i w tym miejscu czujnik zegarowy ma wskazywać wartość wybitą na pompie

Zgadzam się. Tylko dlaczego sprawdzać można a ustawiać nie? A co jeśli będę korygował zamontowanie w samochodzie i sprawdzał zegarem? Czy to nie jest sposób na poprawne zamontowanie pompy na zegar?
    Dorzucam instrukcję z podobnego tematu, może się przyda zainteresowanym.
    Załączniki:
    • Pompa wtryskowa VP44.pdf (3.34 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 17025191
    stanisławpiotr
    Poziom 33  
    Nie wiem czy mój post zachęcił cie do odwiedzenia mojego wpisu z linkami do serwisowej instrukcji silnika który cię interesuję. Pomimo że jest ona w języku rosyjskim na ostatniej stronie podane są ustawienia dla różnych silników w tym twojego. Jeśli masz problem z językiem rosyjskim jest na necie wiele stron które tłumaczą format pdf za darmo. Dobrze by było abyś wglądnął do tej serwisówki bo wygląda na to że w twoim przypadku pompę nie ustawia się na zero.
  • #16 17244118
    wron-trans
    Poziom 9  
    Witam,kupiłem nową pompę była zablokowana na znakach.Na szczęście pasowała do tego ustawienia jak mechanik wyjął starą.Jeszcze pary razy zapaliło się EDC ale to już wina brudnego paliwa i luźnego przekaźnika.Dziękuje za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat ustawienia pompy wtryskowej w silniku D0834LFL03 w pojeździe Star/Man z 2005 roku. Użytkownicy zalecają, aby przed montażem pompy ustawić wał korbowy na GMP pierwszego cylindra oraz zablokować go. W przypadku pompy rotacyjnej Bosch, należy obrócić wał korbowy o około 25 stopni w przeciwną stronę od GMP, a następnie zamontować pompę w pozycji "początek tłoczenia". Wartości kontrolne na pompie służą jedynie do weryfikacji poprawności montażu. Użytkownicy podkreślają, że nowe pompy są zazwyczaj już ustawione i zablokowane. Po zamontowaniu pompy, zaleca się sprawdzenie mocy silnika. W przypadku problemów z uruchomieniem, mogą być one spowodowane brudnym paliwem lub luźnym przekaźnikiem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA