logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak usunąć hasło w Omron Sysmac CJ2H CPU64-EIP?

Charonh 10 Sty 2018 13:15 2460 10
REKLAMA
  • #1 16949835
    Charonh
    Poziom 10  
    Witam

Są jakieś szanse na usunięcie hasła w Omron Sysmac CJ2H CPU64-EIP.
    Oczywiście tylko hasła:)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 16954095
    vindevil
    Poziom 27  
    Ocena: 73
    Było kilka razy nazy poruszenie tematu i nawet był program do łamania haseł w omronach , mało tego działający , sprawdzałem.
  • #3 16954464
    Charonh
    Poziom 10  
    Może coś przegapiłem ale program do serii CJ?
    Brutal odpada 115 czy 150 znaków. Sprawdzane było wszystkim co wpadło mi w ręce nawet najnowszą kompilacją Omron Key`a...
  • REKLAMA
  • #5 16957454
    Charonh
    Poziom 10  
    Bardzo dziękuję kolego - niezwłocznie sprawdzę...
  • REKLAMA
  • #6 17234943
    Charonh
    Poziom 10  
    Niestety nic z tego... to nowszy sterownik i ma hasła do 16 znaków.

Może ktoś zna takią info: adres miejsca, gdzie jest zapisane hasło oraz sposób zakodowania?

Już mi ręce opadają...:(
  • #7 17285489
    j3zz
    Poziom 9  
    Odkopuję zamiast zakładać nowy, ponieważ mam podobny problem.

Mam do zrobienia backup pewnego "ważnego" PLC.

OMRON CJ2M CPU34. Przeczytałem już chyba wszystkie wątki na Elektrodzie, dotyczące łamania PLC. Próbowałem XTAL'a (dwie rożne wersje) i jakiegoś softu w języku włoskim. Wszystko pochodziło od Was, czyli Elektrody. Niestety bezskutecznie.

Na youtubie przewija się jeszcze jeden program, którego nigdzie nie mogę znaleźć, mianowicie "Omron Key". Może ktoś z Was będzie tak miły i go udostępni ?

Czy jest jakaś szansa na dostanie się do tego PLC ?

Jeżeli pytanie jest w rodzaju tych "głupich" to tak, jestem laikiem, nie miałem nigdy do czynienia z PLC. Moim zadaniem obecnie jest pozgrywać programy z PLC w dwóch oddziałach mojej firmy. Nie miałem problemu z "ogarnięciem" tego z wyjątkiem tego, na którym jest hasło.

EDIT. Dokopałem się w końcu do informacji o moim modelu. Jest to wersja 2.0 czyli obsługuje hasła do 8 znaków. Czyli nie ma szans na "złamanie" ?
  • REKLAMA
  • #8 17286233
    Charonh
    Poziom 10  
    Omron key-em można wersję CJ1M...więc bardzo możliwe.
    Daruje sobie te wszystkie sposoby które u mnie nie zadziałały. Ponoć wystarczy mieć dostęp do sterownika bez hasła...

Najszybciej sprawdzić można pisząc do kolesia co się tym nazwijmy zawodowo zajmuje.
    Ma kanał na Yotube bierze chyba ze 150$. Crack PLC & HMI Tuanlt. Można dostać sam program ale nie masz gwarancji, że zadziała a tak jak nie da rady to nic nie bulisz.
    Jak to nie zadziała to żadne inne softy nic nie dadzą.
    O ile pamiętam źródła którejś wersji są wystawione na jakimś azjatyckim forum.
  • #9 17286378
    mawi2
    Poziom 27  
    Ocena: 218
    Do wykonania backupu nie potrzebujesz hasła.Uruchamiasz cx-one, konfigurujesz połączenie i uruchamiasz Backup. Wiadomo - Backup jest nie edytowalny i bez podglądu.
  • #10 17286382
    j3zz
    Poziom 9  
    mawi2 napisał:
    Do wykonania backupu nie potrzebujesz hasła.Uruchamiasz cx-one, konfigurujesz połączenie i uruchamiasz Backup. Wiadomo - Backup jest nie edytowalny i bez podglądu.

Kurcze, mam dziś wolne i miałem tu nie zaglądać ;) Właśnie nie mogę nawet backupu zgrać. Po odpaleniu PLC Backup Tool, ustawieniu połączenia, zaczyna się zgrywanie i od razu wyskakuje monit o podanie hasła do odblokowania pamięci. Gdybym mógł zrobić sam backup tego PLC, nie pisałbym tutaj.

Charonh napisał:
    Omron key-em można wersję CJ1M...więc bardzo możliwe.
    Daruje sobie te wszystkie sposoby które u mnie nie zadziałały. Ponoć wystarczy mieć dostęp do sterownika bez hasła...

Najszybciej sprawdzić można pisząc do kolesia co się tym nazwijmy zawodowo zajmuje.
    Ma kanał na Yotube bierze chyba ze 150$. Crack PLC & HMI Tuanlt. Można dostać sam program ale nie masz gwarancji, że zadziała a tak jak nie da rady to nic nie bulisz.
    Jak to nie zadziała to żadne inne softy nic nie dadzą.
    O ile pamiętam źródła którejś wersji są wystawione na jakimś azjatyckim forum.

Zauważyłem właśnie pewną ciekawą tendencję. 90% "usług" łamania PLC pochodzi od tajwańczyków albo wietnamczyków :D Czyżby największe zagęszczenie fabryk "na omronach" ;) ? Co do płacenia to muszę się dopytać ale to chyba nie jest aż tak ważne, żeby płacić za to 150 dolarów. Temat drążę właściwie z własnej ciekawości. Mam już taką naturę, że jak zabiorę się za coś nowego a nie działa to muszę wiedzieć dlaczego albo zmusić to do działania.
  • #11 21884418
    Charonh
    Poziom 10  
    Chińczycy znaleźli sposób, ale za późno maszyna zaorana...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy usunięcia lub obejścia hasła w sterowniku PLC Omron Sysmac CJ2H CPU64-EIP oraz możliwości wykonania backupu z zabezpieczonego sterownika. Pojawiają się informacje o narzędziach do łamania haseł w Omronach, w tym Omron Key, XTAL oraz innych programach do crackowania PLC/HMI, jednak część metod nie działa dla nowszych wersji sterowników z hasłem do 16 znaków. Wskazano, że dla niektórych modeli CJ backup można wykonać przez CX-One i PLC Backup Tool, ale w opisywanym przypadku odczyt zatrzymuje się na żądaniu hasła do odblokowania pamięci. Wspomniano też o komercyjnych usługach odzyskiwania dostępu do PLC oraz o tym, że później znaleziono sposób, lecz było już za późno.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA