Witam przymierzam się do zakupu amplitunera Yamaha R-N303D + Smart TV Philipsa 55 cali + do tego dekoder telewizji światłowodowej. Mam pewne wątpliwości na temat połączenia wszystkiego do kupy a mianowicie prawidłowego puszczenia dźwięku z dekodera -> do amplitunera i z TV do -> amplitunera. O ile jedno z tych urządzeń np. dekoder mam plan podłączyć kablem optycznym to juz nie mam zielonego pojęcia jak mam podłączyć TV do tego amplituner z racji tego ze w amplitunerze jest tylko jedno wejście optyczne. Pewnie ktoś się zapyta po co podpinać TV do amplitunera. Chcę mieć dźwięk na kolumnach podczas oglądania np. Netflixa, który będzie bezpośrednio streamowany z internetu ( z pominięciem dekodera) Mam nadzieje ze wyjaśniłem wszystko logicznie.
( Jeśli napisałem coś nie w tym miejscu, gdzie być powinno to przepraszam i proszę o przeniesienie tematu )
Pozdrawiam i proszę o pomoc
Edit: wpadłem jeszcze na pomysł, że może wcale nie muszę podłączać dekodera do amplitunera. Może wystarczy podłączyć sam TV do którego dźwięk będzie spływał z dekodera przez HDMI i dalej będzie optycznym przesyłany do amplitunera. Tylko czy to nie pogorszy jakości dźwięku ?
( Jeśli napisałem coś nie w tym miejscu, gdzie być powinno to przepraszam i proszę o przeniesienie tematu )
Pozdrawiam i proszę o pomoc
Edit: wpadłem jeszcze na pomysł, że może wcale nie muszę podłączać dekodera do amplitunera. Może wystarczy podłączyć sam TV do którego dźwięk będzie spływał z dekodera przez HDMI i dalej będzie optycznym przesyłany do amplitunera. Tylko czy to nie pogorszy jakości dźwięku ?