logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung RB31FDRNDSS - Lodówka po chwilowym zaniku prądu nie działa.

areek79 10 Sty 2018 19:39 18057 10
REKLAMA
  • #1 16950740
    areek79
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam Serdecznie . W skrócie. Odłączam lodówkę z prądu , podłączam ponownie zasilanie i zapala się dolna dioda na wyświetlaczu przy -15C i miga, Tempertura na górze w lodówce jest pokojowa. Pomaga zresetowanie lodówki przez wciśnięcie i przytrzymanie 2 dolnych przycisków na panelu. Czyli wyjeżdżam na parę dni , mrygnie światło i mam zgniłą żywnosć w lodówce. Czy to normalne ,że lodówka po zaniku zasilania i jego powrocie nie ustawia sie na jakiś wartosciach fabrycznych i za każdym razem trzeba ją resetować ? W dodatku pan serwisant stwierdził że tak jest w każdej lodówce No Frost od Samsunga. Czy taka sytuacja jest możliwa?
  • REKLAMA
  • #2 16950939
    mrhari
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3235
    areek79 napisał:
    zapalają się 2 dolne diody na wyświetlaczu i migają

Tzn -15C i 7C?
    Jeśli tak to oznacza to przerwę w obwodzie NTC parownika i NTC w cool select zone (jeśli twoja lodówka ma).

areek79 napisał:
    W dodatku pan serwisant stwierdził że tak jest w każdej lodówce No Frost od Samsunga.

Pewnie żartował.
  • REKLAMA
  • #3 16951050
    areek79
    Poziom 10  
    mrhari napisał:
    areek79 napisał:
    zapalają się 2 dolne diody na wyświetlaczu i migają

Tzn -15C i 7C?
    Jeśli tak to oznacza to przerwę w obwodzie NTC parownika i NTC w cool select zone (jeśli twoja lodówka ma).

areek79 napisał:
    W dodatku pan serwisant stwierdził że tak jest w każdej lodówce No Frost od Samsunga.

Pewnie żartował.

Tak -15C i 7C. Jesteś w stanie stwierdzic po modelu czy moja lodówka ma to NTC? Serwisant nie żartował . Mówił całkiem poważnie mojej żonie.
  • Pomocny post
    #4 16951066
    mrhari
    Twoja lodówka ma NTC na parowniku. A czy ma cool select zone to możesz sam sprawdzić, np w instrukcji obsługi.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 16952106
    areek79
    Poziom 10  
    Jednak źle napisałem że miga przy -15C i 7C . Po wyłączeniu prądu i podłaczeniu miga tylko dioda przy -15C. Co to może być ?
  • #7 16952148
    mrhari
    areek79 napisał:
    Jednak źle napisałem że miga przy -15C i 7C . Po wyłączeniu prądu i podłaczeniu miga tylko dioda przy -15C. Co to może być ?

Przecież napisałem koledze wyżej!
    Jak czytać ze zrozumieniem.
  • #8 16952344
    areek79
    Poziom 10  
    mrhari napisał:
    areek79 napisał:

Przecież napisałem koledze wyżej!
    Jak czytać ze zrozumieniem.

Dioda miga tylko przy -15C.
  • #9 16952803
    mrhari
    @areek79 dostałeś jasną odpowiedź w poście nr #2
    mrhari napisał:
    Tzn -15C i 7C?

Czego tu jeszcze nie rozumiesz, roli spójnika "i" w zdaniu?
    Jeśli nie mruga 7 to część zdania po spójniku "i" też "nie mruga". Jasne?
  • #10 16954105
    areek79
    Poziom 10  
    mrhari napisał:
    Czego tu jeszcze nie rozumiesz, roli spójnika "i" w zdaniu?
    Jeśli nie mruga 7 to część zdania po spójniku "i" też "nie mruga". Jasne?
    Nie każdy zna sie na sprzęcie i jego awariach więc nie wiem po co się spinasz kolego. Zrozumiałem, że dioda przy -15°C i 7°C oznacza jeden kod błędu, a nie dwa. Dzięki za odpowiedź.
  • Pomocny post
    #11 16955203
    mrhari
    areek79 napisał:
    Zrozumiałem, że dioda przy -15°C i 7°C oznacza jeden kod błędu, a nie dwa. Dzięki za odpowiedź.

Tu masz czujnik NTC parownika: https://north.pl/karta/czujnik-temperatury-ntc-do-lodowki-samsung-da3200006w,736-XH-1209.html
    Koszt niewielki. Jeśli jednak błąd się powtórzy należy szukać w elektronice i sprawdzić ciągłość przewodów między czujnikiem a elektroniką.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z lodówką Samsung RB31FDRNDSS, która po chwilowym zaniku prądu nie ustawia się na wartości fabryczne i wymaga resetowania. Po podłączeniu zasilania zapala się dolna dioda przy -15°C, a temperatura w komorze chłodniczej wynosi 7°C. Użytkownik zastanawia się, czy jest to normalne zachowanie dla lodówek No Frost od Samsunga. Odpowiedzi wskazują na możliwy problem z czujnikiem NTC parownika, a także sugerują sprawdzenie instrukcji obsługi w celu potwierdzenia obecności funkcji Cool Select Zone. Wskazano również na konieczność sprawdzenia elektroniki, jeśli problem się powtarza.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA