logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zmywarka Amica ZIM 646E nie odprowadza wody po cyklu mycia - co sprawdzić?

krisan1 11 Sty 2018 00:10 6396 7
REKLAMA
  • #1 16951473
    krisan1
    Poziom 9  
    Ocena: 42
    Witam. Przejrzałem wątki dotyczące wypompowywania wody przez zmywarki ale nigdzie nie znalazłem adekwatnej sytuacji do mojej. Do brzegu: zmywarka startuje nabiera wodę, robi cykl mycia i w momencie gdy powinna zacząć odprowadzać wodę piszczy i przerywa cykl zostawiając wodę w urządzeniu. Kolejny cykl wykonałem już z wężem odpływowym we wiaderku. Oczywiście wymyte są wszystkie węże odpływowe od pompki aż do syfonu. Pompka zdemontowana poddana testowi "na krótko" działa. Zachowanie jest takie jakby nie dostawała napięcia roboczego ale wyjmując ją zauważyłem, że jest gorąca a to z kolei świadczy o tym, że jednak dostaje zasilanie. Nie na tu mowy o jakimkolwiek mechanicznym zatrzymaniu pompy ponieważ wszystko w odpływie jest już wypucowane. Nie wiem już co dalej sprawdzać. Hydrostat? Moduł sterujący?
  • REKLAMA
  • #2 16959688
    maciejesiu
    Poziom 12  
    Ocena: 30
    Jeśli piszesz, że uzwojenie pompy jest ciepłe czyli napięcie do niej dochodzi. Wszystko wskazuje na to, że o coś ją przytrzymuje w korpusie pompy. Rozebrałeś ją? Choć faktem jest, że nie powinno się jej otwierać w środku niej na wałku umieszczony jest wałek z magnesem może on jest pęknięty...
  • REKLAMA
  • #3 16960972
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3368
    krisan1 napisał:
    wszystko w odpływie jest już wypucowane.
    A przed pompą też?
  • REKLAMA
  • #4 16968031
    krisan1
    Poziom 9  
    To jest nowy sprzęt, więc pęknięcie magnesu raczej nie. Co do pytania czy przed pompą też czysto to tak jak pisałem wszystko co związane z odpływem sprawdzone. Pompa na blacie też kręci. Dziwne dla mnie jest to, że uzwojenie mocno ciepłe, a tak naprawdę moment, w którym powinno być słychać przekaźnik uruchomiający pompę odpływową jest końcem cyklu.

Nic się nie dzieje i nie wiedzieć czemu podczas testów pojawiał się na moment (nie zawsze) E1, ale to jest błąd pobierania, a nie odprowadzania. Co prawda robiłem ostatnio poprodukcyjną niedoróbkę w postaci niepodłączonego konektora pompy odpływowej i o dziwo też pojawiał się E1...
  • REKLAMA
  • #5 16975699
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 16984017
    krisan1
    Poziom 9  
    Napływ wody nie stanowi problemu. Po każdym jej otwarciu (oczywiście mówię tu o niezakończonym cyklu) woda stoi nie tylko w niecce filtra (syfonie), ale na całym dnie zmywarki. Średnio wylewam około 7 litrów może nawet więcej...
  • #7 16991050
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 17018660
    krisan1
    Poziom 9  
    Temat do zamknięcia. Powodem takiego zachowania był moduł (ten w dolnej części zmywarki pod prawą boczną obudową). Po wymianie wszystko śmiga aż miło.

Podsumowanie tematu

✨ Zmywarka Amica ZIM 646E nie odprowadza wody po cyklu mycia, co prowadzi do zatrzymania wody w urządzeniu. Użytkownik sprawdził wszystkie węże odpływowe oraz pompę, która działa, ale uzwojenie pompy jest ciepłe, co sugeruje, że dostaje zasilanie. Pojawił się błąd E1, związany z pobieraniem wody. Po dalszych testach ustalono, że problemem był uszkodzony moduł sterujący, który po wymianie przywrócił prawidłowe działanie zmywarki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA