logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak obrazu przy podłączeniu komputera do TV poprzez HDMI

couler 11 Sty 2018 21:08 8496 9
  • #1 16953506
    couler
    Poziom 9  
    Cześć,
    przeszukałem forum i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie więc zakładam nowy temat. Chciałbym podłączyć komputer do TV (32cale LCD Toshiba model 32W1333DG) a karta graficzna to Palit Geforce GTX 480. Próbuję przesłać sygnał poprzez kabel HDMI. Karta nie ma takiego wyjścia więc kupiłem dwa adaptery: miniHDMI -> HMI oraz DVI-> HDMI. Po podłączeniu poprzez oba warianty nic się nie dzieje (mam windę 10 i po wciśnięciu win+p biorę duplikuj i na Tv mam pokazane brak sygnału). Zacząłem wykluczać awarie po kolei: podłączyłem się do innego TV (23" LCD Samsung) i tutaj wow, działa. No to podejrzewam telewizor i uszkodzone HDMI, ale podłączyłem się z laptopa, który ma HDMI do TV Toshiba i... też działa. Podłączyłem do TV też telefon przez OTG i też mam obraz z telefonu na TV. Czyli (teoretycznie):
    - TV Toshiba ma działające wejścia HDMI (z laptopa win 10) i z telefonu jest obraz)
    - karta graficzna ma działające wyjście miniHDMI i DVI (w obu przypadkach pojawił się obraz na TV LCD Samsung)

cóż więc mogło się wydarzyć? Pomyślałem o rozdzielczości i odświeżaniu (przy duplikacji ekranów), ale po podłączeniu TV Toshiba do kompa w menadżerze urządzeń w ogóle nie widzi drugiego "monitora" więc nie ma nawet jak ustawić innych rozdzielczości dla tego TV...

Jakieś pomysły?
  • #2 16953529
    tomiok
    Poziom 33  
    Ocena: 291
    Jeśli cokolwiek przeszło przez DVI (nie przenosi dźwięku), to nic nie usłyszysz.
  • #3 16953725
    couler
    Poziom 9  
    tomiok napisał:
    Jeśli cokolwiek przeszło przez DVI (nie przenosi dźwięku), to nic nie usłyszysz.

Nie rozumiem. Brakuje mi obrazu a nie dźwięku.
  • #4 16954066
    tomiok
    Poziom 33  
    couler napisał:
    ..
    Nie rozumiem. Brakuje mi obrazu a nie dźwięku.

Przepraszam, nie doczytałem dokładnie.

couler napisał:
    ....ale po podłączeniu TV Toshiba do kompa w menadżerze urządzeń w ogóle nie widzi drugiego "monitora" więc nie ma nawet jak ustawić innych rozdzielczości dla tego TV...

Jakieś pomysły?

Instalowałeś sterowniki oryginalne?
    http://www.palit.com/palit/vgapro.php?id=1319&lang=en&pn=&tab=do

Ustawienia na kilka monitorów powinieneś mieć w panelu (oprogramowaniu) Nvidia.
  • #5 16954972
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5449
    couler napisał:
    Próbuję przesłać sygnał poprzez kabel HDMI

To zakupić kabel DVI-HDMI i powinno to pomóc.
    Nie każdy tv, bo nawet nie każdy model reaguje tak samo i jeden sobie z tyloma przejściówkami radzi inny nie.
  • #6 16957998
    couler
    Poziom 9  
    Cześć,
    tak instalowałem sterowniki ze strony producenta i dalej to samo (windows nie wykrywa TV). Mogę kupić kabel DVI -> HDMI, ale problem jest taki, że potrzebuję około 10 metrów kabla (nie znalazłem jeszcze takiego). Poza tym jaka jest gwarancja, że to zadziała? Może jeszcze coś innego da się wypróbować?
  • #7 16958164
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5449
    couler napisał:
    problem jest taki, że potrzebuję około 10 metrów kabla

Powyżej 7m nikt Ci nie da gwarancji, że cokolwiek zadziała.
    A przy 7m i tak tylko na kablach z certyfikatem HDMI.
  • #8 16958843
    couler
    Poziom 9  
    Ok... A tak BTW to jak to będzie z dźwiękiem po DVI-D? Da radę go przesłać do TV? Czy może lepiej kupic kabel miniHDMi -> HDMI?
  • #9 16963204
    tomiok
    Poziom 33  
    couler napisał:
    ...Czy może lepiej kupic kabel miniHDMi -> HDMI?

Mniej problemów powinieneś mieć z takim kablem.
  • #10 17412846
    domatoma
    Poziom 2  
    Witam, Czy udało się Wam rozwiązać ten problem ? U mnie występuje od kwietnia lub maja 2018r. po jednej z aktualizacji karty graficznej lub Windowsa 10. Robiłem wszystko: podmieniałem kable HDMI, zmieniałem porty w TV, przywróciłem ust. fabryczne TV, kupiłem też nowy kabel, zrobiłem nową czysta instalacje windowsa 10 i nic. Karta graficzna aktualizuje się sama poprzez Nvidia Experience. W Ustawieniach ekranu nie wykryto nowych ekranów, Panel sterowania Nvidii (GTX780) też nie widzi innego monitora. Dodam, że wszystko działało sprawnie kilka dobrych lat. TV Smart Samsung działał jako drugi monitor i przełączałem ekrany w ustawieniach ekranu bez problemu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z przesyłaniem obrazu z komputera do telewizora Toshiba 32W1333DG za pomocą kabla HDMI, mimo że karta graficzna Palit Geforce GTX 480 działa poprawnie z innymi telewizorami. Po podłączeniu przez adaptery miniHDMI -> HDMI oraz DVI -> HDMI telewizor nie wykrywa sygnału. Użytkownik sprawdził działanie HDMI w telewizorze z laptopa i telefonu, co sugeruje, że telewizor jest sprawny. W odpowiedziach zasugerowano instalację oryginalnych sterowników oraz użycie kabla DVI-HDMI, jednak nie ma gwarancji, że dłuższe kable będą działać. Dodatkowo, dźwięk nie jest przesyłany przez DVI, co może być problemem. Inny użytkownik zgłosił podobny problem po aktualizacji systemu Windows 10 i karty graficznej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA