logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SanDisk Ultra 32gb micro sd HC I zablokowany zapis i nie można sformatować

arturd81 11 Sty 2018 23:56 3108 8
REKLAMA
  • #1 16953930
    arturd81
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Używałem do formatowania ThinkPad T400 ma on wbudowany czytnik kart SD formatowałem nim 2 karty i dwie uwaliłem chyba za wcześnie wyciągnąłem pierwsza to SanDisk druga to Medion obie 32gb.Laptop posiada jakies sterowniki Ricoh do czytnika kart Secure Digital.Obrazek.
    Wydaje mi sie ze to przez ten czytnik kart tak sie zrobiło.Uwaliłem już dwie karty.Jest całkowita blokada zapisu i formatowania, próbowałem na linuxie i androidzie to samo.Proszę o pomoc.Może flash karty z oryginalnym firmware.Nie moge tego nigdzie znaleść.KillDisk zeruje ale wszystkie pliki pozostaja na miejscu.
  • REKLAMA
  • #2 16953949
    resund
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    czesc
    a probowales zwykle CHKDSK?
  • #3 16954043
    arturd81
    Poziom 11  
    check disk widzi to jako partycje raw nic nie moge zrobic ani utworzyc partycji ani sformatowac
    bawie sie wszystkim co jest na HirensBootCD nic nie moze mi pomóc.Diskpart w wierszu polecen tez nic nie moze zrobic.
  • REKLAMA
  • #4 16954058
    resund
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Ja bym przystawal przy starym dobrym CMD...
    co sie dzieje jak wpiszesz FORMAT [litera dysku] /FS:ntfs
    Mozesz takze sprawdzic inny system plikow (FAT32 na przyklad)
  • REKLAMA
  • #5 16956638
    arturd81
    Poziom 11  
    SanDisk Ultra 32gb micro sd HC I zablokowany zapis i nie można sformatowaćSanDisk Ultra 32gb micro sd HC I zablokowany zapis i nie można sformatowaćSanDisk Ultra 32gb micro sd HC I zablokowany zapis i nie można sformatować

Znalazlem cos takiego zmienilem zasady i dzieki temu odzyskalem mozliwosc zapisu na karcie oraz formatowania.
    Jednak zostaly na kartach jakies boot sectory i podczas zapisu danych wystepuja bledy. Teraz zamiast Ricoh SD Device jest karta sd.
  • REKLAMA
  • #6 16956657
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1130
    Jaki komunikat po wybraniu tej karty z urządzeń fizycznych w DMDE? Jeśli WinError 1117 to raczej karta niezdatna do użytku.
  • #7 16956687
    arturd81
    Poziom 11  
    SanDisk Ultra 32gb micro sd HC I zablokowany zapis i nie można sformatowaćSanDisk Ultra 32gb micro sd HC I zablokowany zapis i nie można sformatować

W windowsie mozna ta karte sformatowac i kopiowac na nia pliki az do momentu gdzie sie zawiesi i potem wszystko znika. W BootIce nie moze odnalesc zadnej partycji. TestDisk tez nic nie mozna zrobic,
  • #8 16956698
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1130
    Ta karta na pewno nie jest żadną podróbką? DMDE wczytuje kartę? Dane są nieistotne, tak? Jeśli tak, to czy szybkie formatowanie (FAT32, exFAT) działa ?
  • #9 16956733
    arturd81
    Poziom 11  

Karta nie jest podrobka.Sluzyla wczesniej w telefonie android bez problemu wypchana danymi po brzegi.W FakeFlashTest widzi ze ma
    bledy tak jakby dalej byla zabezpieczona przed zapisem.

W DMDM wyskakuje blad Winerror 121

Wszystko BAD czy to znaczy ze dysk jest nieodwracalnie uszkodzony ???

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kartami microSD SanDisk Ultra 32GB i Medion 32GB, które zostały uszkodzone podczas próby formatowania na laptopie ThinkPad T400 z czytnikiem kart SD. Po nieudanych próbach formatowania na różnych systemach (Windows, Linux, Android) oraz użyciu narzędzi takich jak Diskpart, TestDisk i BootIce, karta jest zablokowana przed zapisem i formatowaniem. Użytkownik zauważa, że karta jest widoczna jako partycja RAW, a po zmianie ustawień odzyskał możliwość zapisu, ale występują błędy podczas zapisu danych. Wskazano na możliwość, że karta może być uszkodzona, co potwierdzają błędy w programie FakeFlashTest oraz komunikaty błędów w DMDE.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA