logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć hasło BIOS w laptopie IBM T23 kupionym w Holandii?

BADYS 13 Sie 2005 12:31 8159 13
REKLAMA
  • #1 1730608
    BADYS
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    jak w temacie kupiłem takiego laptopa w holandii i niestety nie sprawdziłem na miejscu. laptop działa normalnie wszystko jest ok ale niestety chcąc wejść do biosu pyta o hasło którego niestety nie znam czy jest jaki kolwiek sposób na zdjęcie tego, lub może jest ktoś kto by to mógł zrobić?
    jedyne co znalazłem to na stronach z usa informację że za 100 usd zrobią mi tam - trochę za daleko jak dla mnie i za drogo
  • REKLAMA
  • #2 1730623
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10460
    Poszukaj na elektrodzie, wpisz w szukaj ibm haslo i poczytaj.
  • REKLAMA
  • #3 1731519
    granacik
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    kolega chyba nie potrafi szukac zaledwie kilka dni temu pisalem o tym https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic340367.html co do programu pod ta kosc to moge ci przeslac na priv (patrz na moja fragment wypowiedzi po porady zeby zewrzec zworke czy wyjac baterie to sa naprawde zabawne)
  • #4 1820259
    blum2
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    własnie mi się udało :
    http://serviceforum.lx.ro/viewtopic.php?t=52&highlight=&sid=4480e45c14d96c61e7970119554686e9

oczywiście ostrożnie, pełna koncentracja ,wszystko zgodnie z procedurą i powinno się udać

oczywiście polecam tylko tym którzy mają jako takie doświadczenie w konstruowaniu i uruchamianiu układów elektronicznych... adrenalina trochę przy tym skacze :) zwłaszcza lutowanie jest wk...ące. ale spokojnie, parę oddechów , cienki drucik nawojowy (może być w emalii) , i powinno być ok. soft do czytania eeproma działa na porcie com 1 , układ zbudowałem na ST232.

pozdrawiam

Krzysiek
  • REKLAMA
  • #5 1821640
    przekrent
    Poziom 32  
    Ocena: 94
    Panowie! Eepromu wcale wylutować nie trzeba. Co więcej nie trzeba nawet laptopa rozkręcać na części bo 24rf08 jest przy jednym ze slotów od ramu...
    Masę łapiesz na ekranie od płyty głównej(można wcisnąć przewód pomiędzy ekran a obudowę) potem SDA, SCL i read w PonyProg-u. Kolega _DOOM umieścił na forum schemat bardzo prostego programatorka. Co więcej można nim naprawić błędy CRC :)
  • REKLAMA
  • #6 1838553
    marcinmilla
    Poziom 11  
    No witam
    mam 390x zahaśloną, zrobiłem czytnik eprom i odczytałem mam teraz plik km6.bin jak z niego odczytać hasło??
    bo nie bardzo się orientuję jak odszyfrować to.
    Pozdrawiam i dziękuję z góry
  • #7 1838683
    GogiGogi
    Poziom 14  
    A nie prosciej wyciagnac baterie z laptopa i baterie podtrzymujaca bios. Bedzie trzeba rozkrecic obudowe, ale wg mnie to jest prostrze niz grzebanie przy epromie
  • #8 1838894
    przekrent
    Poziom 32  
    Ocena: 94
    Nie masz pojęcia Gogi o czym piszesz. Marcinmilla nie wiem dlaczego inne rozszerzenie(czym to zgrywałeś?), ale potrzebujesz program "ibmpass2" bądź "cmospwd 4.6"
  • #9 1840743
    blum2
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    km6.bin jest prawdopodobnie dodatkowo zaszyfrowany jakimś algorytmem. Joe nie jest w ciemię bity :D czytaj tym rumuńskim softem który poleciłem - wtedy odczytasz bez problemu (cmospwd zdaje się też to przeczyta)
  • #10 1997556
    BADYS
    Poziom 15  
    dzięki za wszelkie podpowiedzi udało się znam hasło
  • #11 1997585
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Czy kolega poda nam, w jaki sposób odczytał swoje hasło?
  • #12 1998195
    Grasser
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    A jakby tak ktoś wiedział jak dorwać się do hasła w HiNote Ultra II - to byłbym niezmiernie wdzięczny. Kilka nocy już spędziłem na szukaniu rozwiązania i dalej leżę....

Pozdrawiam. Grasser.
  • #13 14109321
    boban5
    Poziom 11  
    blum2 napisał:
    km6.bin jest prawdopodobnie dodatkowo zaszyfrowany jakimś algorytmem. Joe nie jest w ciemię bity :D czytaj tym rumuńskim softem który poleciłem - wtedy odczytasz bez problemu (cmospwd zdaje się też to przeczyta)

Witam. Moge prosic o programik do zczytania hasla. Ibmpass nie daje rady. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem usunięcia hasła BIOS w laptopie IBM T23 zakupionym w Holandii. Użytkownicy sugerowali różne metody obejścia zabezpieczenia, w tym poszukiwanie informacji na forach takich jak elektroda.pl oraz wykorzystanie specjalistycznego oprogramowania do odczytu i odszyfrowania zawartości pamięci EEPROM. Wskazano, że układ EEPROM 24RF08 znajduje się blisko slotów pamięci RAM, co umożliwia odczyt bez konieczności lutowania czy rozkręcania laptopa. Do odczytu i dekodowania hasła polecano programy takie jak ibmpass2, cmospwd 4.6 oraz rumuński soft dostępny na forach serwisowych. Wymagana jest ostrożność i doświadczenie w elektronice, zwłaszcza przy lutowaniu i budowie prostych programatorów na bazie ST232. Alternatywnie sugerowano wyjęcie baterii podtrzymującej BIOS, choć ta metoda jest mniej skuteczna w przypadku zabezpieczeń sprzętowych. Jeden z użytkowników potwierdził skuteczność tych metod, informując o odzyskaniu hasła. Dyskusja zawierała także odwołania do innych modeli IBM oraz programatorów EEPROM.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA