logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór silnika do kołysania i obracania 30 kg zbiornika o 40 i 180 stopni

Ferago 17 Sty 2018 15:33 495 4
  • #1 16968308
    Ferago
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Nie znalazłem odpowiedniejszego działu, więc zamieszczam tutaj. Nie jest to temat do automatyki przemysłowej.
    Tworzę pewną nieskomplikowaną konstrukcję i potrzebuję porady.

Dobór silnika do kołysania i obracania 30 kg zbiornika o 40 i 180 stopni

Jak na koncepcyjnym modelu powyżej, jest stelaż, w górnej części zbiornik i silnik.
    Potrzebuję dobrać silnik, rozwiązanie które będzie automatycznie "kołysało" tym zbiornikiem, w lewo i następnie w prawo o mniej więcej 40 stopni, do godziny czasu.
    Dalej ręcznie lub za pomocą tego samego silnika zbiornik ma się obrócić o 180 stopni i po ustalonym czasie powrót do pozycji startowej już bez dalszego kołysania. Waga zbiornika z zawartością to nie więcej jak 30 kg.
    Myślałem o serwomechanizmie jak w dużych modelach RC.
    Będę wdzięczny za pomoc w temacie.
  • #2 16969659
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 837
    Żeby się nie szarpać za bardzo możesz do tylnej ścianki/dna przymocować duże koło pasowe, a poniżej, przy podstawie lub na ramie silnik z motoreduktorem, zależnie od potrzebnych obrotów.
  • #3 16969986
    Ferago
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    fuutro napisał:
    Żeby się nie szarpać za bardzo możesz do tylnej ścianki/dna przymocować duże koło pasowe, a poniżej, przy podstawie lub na ramie silnik z motoreduktorem, zależnie od potrzebnych obrotów.

Dzięki za sugestię. Zależy mi na tym aby nie stosować dodatkowych elementów na zewnątrz, takich jak pasy, łańcuchy, itp. rozwiązania nawet jeśli są dobre, wskazane. Chciałbym mieć tylko silnik i mechanizm jak na obrazku, zamknięty w obudowie.
  • Pomocny post
    #4 16973345
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 837
    No to motoreduktor wykorzystujący i tak wyłączniki krańcowe albo czujniki położenia wału, ostatecznie liczniki impulsów z wału silnika, które po zliczeniu będą odpowiednio sterować silnikiem.
  • Pomocny post
    #5 16973364
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
REKLAMA